Αν νομίζετε ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν μπορείτε να φάτε κάτι νόστιμο στο χέρι, κάνετε λάθος. Στην πόλη μας υπάρχουν δεκάδες μαγαζιά που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσαρμόζουν το μενού τους για αυτές τις μέρες. Εμείς κάναμε μια μεγάλη βόλτα, δοκιμάσαμε και σας παραθέτουμε κάποιες νόστιμες προτάσεις που σίγουρα θα κάνουν τη νηστεία σας πιο νόστιμη. Απολαύστε τες.


Cookoomela Grill

Για σουβλάκι αλλιώς
Το παραδοσιακό ελληνικό street food έχει μπει πλέον και αυτό σε νηστίσιμο mood. Έτσι στα Εξάρχεια αλλά και στου Γκύζη θα βρείτε το πρώτο vegan σουβλατζίδικο. Λέγεται Cookoomela Grill (Θεμιστοκλέους 43-45, τηλ. 2111822343, Καλλιγά 6, Γκύζη, τηλ. 2106450700) και σερβίρει γύρο από μανιτάρια και σουτζουκάκια από βιολογική φακή που τυλίγονται σε μια μαλακή πίτα μαζί με πατάτες και διάφορες vegan σάλτσες. Είναι πληθωρικά και χορταστικά, όποτε μην το παρακάνετε.

Από την άλλη, στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, στο Hoocut (Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, τηλ. 210 3240026) για τις ημέρες της Σαρακοστής – και όχι μόνο – στην πίτα μπαίνει τραγανό καλαμάρι με ταραμοσαλάτα και πικάντικη σάλτσα. Για να ολοκληρώσετε το γεύμα σας ζητήστε μια μερίδα από της νόστιμες τηγανητές πατάτες ή τα ντολμαδάκια γιαλαντζί.

Στο Mple Souvlakia (Αγχιάλου 35, Ν. Σμύρνη, τηλ. 211 7357008), η σελινόριζα γίνεται γύρος, μπαίνει σε πίτα μαζί με vegan μαγιονέζα με κουρκουμά και φιστίκι.

Με την ίδια βάση, δηλαδή με σελινόριζα, θα βρείτε ένα ακόμα νηστίσιμο σουβλάκι στο Μίμης στο Παγκράτι (Ευφράνορος 10, Παγκράτι, τηλ. 2107565789). Στην μαλακή, χειροποίητη πίτα, που φτιάχνουν καθημερινά, συνδυάζουν κομμάτια και κρέμα σελινόριζας, μανιτάρια πλευρώτους, φουντούκια και ψιλοκομμένα παντζαρόφυλλα.


Feyrouz

Λαχματζούν ή πεϊνιρλί
Τα λαχματζούν στο Feyrouz (Αγάθωνος 2, τηλ. 213 0318060), σε αυτή την γωνία που μυρίζει Ανατολή, έχουν την τιμητική τους. Εκτός από εκείνα με το μείγμα ξηρών καρπών και μπαχαρικών και με τη χειροποίητη ζύμη ολικής άλεσης με τα οκτώ λαχανικά, υπάρχει ακόμα και ένα με κιμά σόγιας που σερβίρεται με ένα νόστιμο vegan τυρί που φτιάχνουν οι ίδιοι. Θα βρείτε ακόμα «πιτούλες», όπως τις αποκαλούν, οι οποίες δεν έχουν κρέας, όπως η φτόιρ, μια λιβανέζικη πιπεράτη χορτόπιτα ή η Ακροβασία με μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρι, αβοκάντο και τριμμένα καρύδια. Και αν αυτά δεν σας φτάνουν, έχουν και πάντα μια νηστίσιμη σούπα ημέρας να σας προτείνουν.

Στον πεζόδρομο της Ρόμβης θα βρείτε το Smak (Ρόμβης 21, τηλ. 211 4097046) όπου μια παρέα από τη Δράμα φτιάχνει πεϊνιρλί που το ψήνουν την ώρα που το ζητάτε. Για τις μέρες της Σαρακοστής έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρία: ένα με vegan τυρί και πέστο, ένα άλλο με σπανάκι, τομάτα, ελιές και κρεμμύδι και ένα τρίτο με μανιτάρια, σπανάκι και vegan τυρί.

Ρεβίθι

Για φαλάφελ
Αυτοί οι χρυσαφένιοι, τραγανοί κεφτέδες από ρεβίθι την περίοδο της νηστείας έχουν την τιμητική τους. Και στην πόλη μας υπάρχουν πολλά σημεία όπου μπορείτε να τους απολαύσετε.
Στο Κουκάκι, θα βρείτε το λιλιπούτιο Ρεβίθι (Παρθενώνος 1, Κουκάκι, τηλ. 211 4116494) όπου ένας Έλληνας και ένας Αιγύπτιος (ο σεφ) ετοιμάζουν καθημερινά νόστιμους κεφτέδες ρεβιθιού. Αυτούς μπορείτε να τους παραγγείλετε σε τυλιχτό, σε μερίδα των έξι τεμαχίων ή σε burger και να τους κάνετε όσο καυτερούς θέλετε προσθέτοντας harissa. Αν η πείνα, όμως, σας έχει κυριέψει τότε ζητήστε το Pocket falafel, που έρχεται μέσα σε φωλιά αραβικής πίτας γεμιστή με ντομάτα, κρεμμύδι, μελιτζάνες, μαρούλι, πίκλες, σος από ντομάτα, γιαούρτι και ταχίνι.
Στην πλατεία Βάθης, ο Λιβανέζος Ιμπραήμ στο Al Sharq (Λιοσίων 1, τηλ. 210 5224880) εδώ και πολλά χρόνια τηγανίζει καθημερινά εκατοντάδες φαλάφελ. Τα σερβίρει με τον παραδοσιακό τρόπο σε αραβική πίτα: μαρούλι, τομάτα, ταχίνι, μαϊντανό και φυσικά καυτερή σάλτσα. Είναι πολύ νόστιμα και για αυτό μην πάρετε μόνο ένα, θα το μετανιώσετε.
Στο κέντρο, στο μικρό Falafellas (Αιόλου 51, τηλ. 210 3239809) θα περιμένετε υπομονετικά στην ουρά μέχρι που να βγουν από το τηγάνι τα φρέσκα φαλάφελ που μπαίνουν είτε σε πίτα (μικρή ή μεγάλη) μαζί με μελιτζάνα, μαρούλι, ντομάτα, γιαούρτι, ταχίνι και κόκκινη σάλτσα είτε σερβίρονται σε μερίδα. Για να τα απολαύσετε καθίστε σε ένα από τα παγκάκια, απολαμβάνοντας την μουσική από κάποιο συγκρότημα του δρόμο.


Mama Tierra

Για burger, σάντουιτς και tacos
Στο Παγκράτι, στο κομψό Baba Ghanoush (Εμπεδοκλέους 25, πλ. Βαρνάβα, τηλ. 212 1050351), έκτος από τους τραγανούς κεφτέδες ρεβιθιού -που αξίζει να τους δοκιμάσετε- θα βρείτε και ένα νηστίσιμo burger. Το μπιφτέκι του γίνεται από κινόα και γλυκοπατάτα και συνδυάζεται μεταξύ άλλων με πολίτικη σαλάτα, harissa, πίκλες, μπαμπα-γκανούς και πολλές φρεκοτηγανισμένες πατάτες.

Στο Mama Tierra (Ακαδημίας 84, Αθήνα, τηλ. 211 4114420) από την άλλη υπάρχουν δύο διαφορετικά burgers. Το ένα είναι με μπιφτέκι από φρέσκα μανιτάρια (σας το προτείνω ανεπιφύλακτα) και το δεύτερο με μείγμα λαχανικών, πατάτα και τρίχρωμη κινόα. Και τα δύο μπορείτε να τα ζητήσετε με patatas bravas (τηγανητές πατάτες σε κυβάκια).

Στην Πραξιτέλους και στο λίγων τετραγωνικών Big Mouth (Πραξιτέλους 20, τηλ. 210 3250449), εκτός από τα δύο σάντουιτς με λαχανικά που υπάρχουν πάντα στον κατάλογο, για τη φετινή Σαρακοστή έχουν ετοιμάσει ένα burger που περιέχει ένα μεγάλο μανιτάρι portobello, τηγανητά κρεμμύδια, χούμους, ρόκα και βινεγκρέτ μελιού.

Επίσης λίγο πιο πάνω στην πλατεία Καρύτση, και στο Poncho tacos (Πλ. Καρύτση 10, τηλ. 210 3317538) που μυρίζει φρεσκοψημένη tortilla θα βρείτε δύο επιλογές για νηστίσιμα tacos: μια χορτοφαγική διασκευή του al pastor με μανιτάρια, όπως και μία με σκέτα μανιτάρια και πολλά μυρωδικά.

Fillo

Για χειροποίητες πίτες
Στο Fillo (Καραγιώργη Σερβίας 12-14, τηλ. 210 3215373) φιλοξενούνται καθημερινά πίτες από γυναικείους συνεταιρισμούς ανά την Ελλάδα. Χορτόπιτες, πατατόπιτες, γλυκές κρεμμυδόπιτες, «εναλλακτικές» τσουκνιδόπιτες -αν την πετύχετε, δοκιμάστε την- αλλά και κολοκυθόπιτες μπαίνουν στην πρώτη σειρά της βιτρίνας για αυτές τις μέρες.

Παραδίπλα, στο διαχρονικό Άριστον (Βουλής 10, τηλ. 210 3227626) μπορεί να σας σπάσει τη μύτη η βουτυρένια κουρού τυρόπιτά του, όμως η χορτόπιτα και η πρασόπιτα με το χοντρό, τραγανό φύλλο είναι το ίδιο νόστιμες και κατάλληλες για τη νηστεία σας.

Τέλος, στη Νέα Ιωνία, στο Εργαστήριο της Δήμητρα Γουναρίδη (Ευαγγελικής Σχολής 3-5, τηλ. 210 2712548) θα βρείτε νόστιμες χορτόπιτες που ψήνονται ωραία στον φούρνο καθώς επίσης και άλλες πιο πρωτότυπες όπως η μελιτζανόπιτα που είναι σκέτη γλύκα.

Φωτογραφία ανοίγματος: Hoocut

Δείτε επίσης:

10+1 ψαροεστιατόρια όπου τα θαλασσινά παίζουν τον πρώτο ρόλο

Φωκίωνος Νέγρη: 6 στάσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ

9 στέκια για πίτσα σε όλη την Αθήνα, που ξεχωρίσαμε για την ποιότητά τους