Έκοψα τη ζάχαρη πριν από δύο χρόνια περίπου. Tότε άρχισα να ψάχνω λύσεις για το πώς θα μπορώ να καταναλώσω κάτι γλυκό, χωρίς ενοχές, μια στο τόσο. Και ο δρόμος προς τα πιο… εξειδικευμένα ζαχαροπλαστεία ξεκινά. Κινήθηκα κυρίως σε περιοχές που γνώριζα, κοντά στο πατρικό μου και στο σπίτι μου. Κι έτσι έχω να σας παρουσιάσω 4 μαγαζιά των Βορείων προαστίων όπου θα βρείτε μεγάλη ποικιλία με υγιεινά αλλά και πολύ νόστιμα γλυκά. Τα μυστικά βρίσκονται σε φυτικά γλυκαντικά, όπως η στέβια, η ζάχαρη αγαύης κυρίως αλλά και μια προσοχή στις πρώτες ύλες και την επεξεργασία τους μέχρι να φτάσει το τελικό προϊόν στα χέρια μας.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση μιλώντας με τους υπεύθυνους των μαγαζιών είναι ότι σχεδόν όλοι προέρχονται από τομείς άσχετους με τη ζαχαροπλαστική αλλά τους ενώνει ένα όραμα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και δημοσιογράφοι μοιράστηκαν μαζί μου τους λόγους που τους ώθησαν να στραφούν στη ζαχαροπλαστική, αλλά με πιο βιώσιμη σκοπιά.

Σας παραθέτω παρακάτω τις ιστορίες τους αλλά και πληροφορίες για τα γλυκά που θα βρείτε εκεί.

Slim Bites
Η εμπνεύστριά του, η Εύα Τούμπη, αρχιτέκτονας, μέσα στην κρίση είχε μια ιδέα, πρωτοπόρα για το 2011, όταν κανείς δεν μιλούσε για στέβια. Γαλλοτραφής, με σπουδές και στη ζαχαροπλαστική -πέρα από το βασικό της επαγγελμα- είδε το κενό στην αγορά και ξεκίνησε να φτιάχνει γλυκά. Η αρχική ιδέα ήταν να τα πουλάει χονδρική σε άλλα ζαχαροπλαστεία, ωστόσο η δυσπιστία ήταν μεγάλη. Κι έτσι πήρε το ρίσκο και ξεκίνησε με τον συζυγό της – μεσίτη στο επάγγελμα- το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην Παιανία. Το γλυκαντικό που επέλεξε ήταν η στέβια, αρκετά άγνωστο στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη περίοδο, γνωστό ωστόσο στο εξωτερικό, όπου είχε ζήσει.

Αρκετά άμεσα εμφανίστηκε και το franchise στο Ψυχικό, το οποίο ανέλαβαν μια δικηγορος, η Αγγελική Παπανικολάου με τον αδερφό της, μηχανικό στο επάγγελμα, ενώ αργότερα ήρθαν και άλλα δυο franchise, στην Ερυθραία και τη Γλυφάδα. Το εργαστήριο μεταφέρθηκε στα Βριλήσσια, σε έναν χώρο 800 τ.μ. και αναμένεται να μεταφερθεί εκ νέου σύντομα.

Η δυσκολία του εγχειρήματος είναι ότι η στέβια είναι ένα δύσχρηστο υλικό για τη ζαχαροπλαστική και άγνωστο στους ζαχαροπλάστες, οπότε έγιναν και γίνονται διάφορες δοκιμές για να πετύχουν σωστά μια συνταγή, ώστε να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα πάντα είναι χειροποίητα και γι’ αυτό υπάρχει και πολύ προσωπικό που εργάζεται στην παραγωγή. Η στέβια είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, οπότε οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται είναι μικρότερες. Στο συγκεκριμένο μαγαζί χρησιμοποιούν αποκλειστικά μια συγκεκριμένη μάρκα στέβιας, την Isostevia που παράγεται από μια ελληνική εταιρεία στη Λιβαδειά, ενώ οι ιδιοκτήτες τους έχουν και το franchise του μαγαζιού στη Νέα Ερυθραία.

Σε όλα τα γλυκά γράφουν και τις θερμίδες, ώστε να γνωρίζει ο πελάτης -που είναι σε μεγάλο ποσοστό γυναίκες- τι καταναλώνει. Παράλληλα, υπάρχουν και αρκετοί κωδικοί vegan και gluten free. Οι τελευταίοι παρασκευάζονται σε ειδικούς χώρους.
Στο Slim Bites θα βρείτε και τούρτες γενεθλίων σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Ωστόσο, το εξωτερικό τους είναι από ζαχαρόπαστα -κάτι που διευκρινίζουν βέβαια στους πελάτες τους.

Αξίζει να δοκιμάσετε τα παγωτίνια τους, όσο ακόμα θα τα βρείτε. Είναι χειροποίητα, πιο μικρά σε μέγεθος από αυτά που έχουμε συνηθίσει αλλά η γεύση τους είναι πολύ ενδιαφέρουσα! Θα πρότεινα τα σαντουιτσάκια σοκολάτας γάλακτος και υγείας. Επίσης, πέρα από γλυκά, πάστες κλπ, θα βρείτε και μπισκοτάκια που ταιριάζουν πολύ με τον καφέ σε διάφορες γεύσεις.

Στο μαγαζί υπάρχουν ελάχιστοι κωδικοί με ζάχαρη -που ξεχωρίζουν από το κόκκινο ταμπελάκι τους- όπως είναι τα μακαρόν.

info
Βριλήσσια: Λ. Πεντέλης 59 Τηλ. 210 6646716
Νέο Ψυχικό: Σολωμού 9 Τηλ. 210 6776764
Νέα Ερυθραία: Κηφισίας 373 Τηλ. 2106254165
Κολωνάκι: Πατριάρχου Ιωακείμ 37 Τηλ. 2107224757
Γλυφάδα: Λαοδίκης 33-35 Τηλ. 2111196140

Φύσις
Εδώ έχουμε δύο αδέρφια από τη Λιβαδειά, τον Νεκτάριο και τον Γιάννη Νταλιάνη. Έχοντας μεγαλώσει πιο κοντά στη φύση και επομένως γευτεί πιο αγνά προϊόντα ξεκίνησαν αρχικώς μια εταιρεία με βιολογικά προϊόντα. Η ιδέα για το ζαχαροπλαστειο ήρθε αρκετά αργότερα, το 2009. Στόχος τους ήταν εξ αρχής να φτιάχνουν πιο υγιεινά γλυκά, αφαιρώντας την κρέμα γάλακτος, τα έτοιμα μείγματα αλλά και τη λευκή ζάχαρη, βάζοντας στα γλυκά τους «ήθος», όπως είναι άλλωστε και το μότο του μαγαζιού τους. Όπως μου ανέφερε ο Γιάννης Νταλιάνης, “μεγαλώσαμε στην επαρχία. Οι γεύσεις ήταν πιο καθαρές. Το απόγευμα θέλαμε κάτι. Η μητέρα μας έπαιρνε μια φέτα ψωμί, την έβρεχε και έβαζε λίγη ζάχαρη και λίγο κακάο. Το κακάο τότε έβγαζε φοβερά αρώματα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και στα γλυκά μας».

Ξεκίνησαν το 2009 στην Αγία Παρασκευή προωθώντας πιο υγιεινά γλυκά με καστανή ζάχαρη και χωρίς κρέμα γάλακτος. Το 2011, ξεκίνησαν τα γλυκά χωρίς ζάχαρη και το 2014 άνοιξαν το δεύτερο μαγαζί στο Μαρούσι. Ωστόσο, δεν το είδαν ως ευκαιρία για κέρδος. Θέλησαν να καλύψουν σωστά τη εν λόγω ανάγκη, λαμβάνοντας συμβουλές από την Ομοσπονδία Ατόμων με διαβήτη. Η πρώτη εντύπωση από την Ομοσπονδία τότε ήταν ότι δεν γίνεται. Αυτό που συνειδητοποίησαν στην επαφή τους αυτή είναι ότι ένας άνθρωπος με διαβήτη έχει 3 πυλώνες που πρέπει να αποφύγει σε ένα γλυκό: ζάχαρη, υδατάνθρακες, λιπαρά. Το «χωρίς ζάχαρη» έγινε σύντομα χωρίς γλουτένη, λακτόζη, ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες, ιδιαιτερότητες και αλλεργίες. Και τότε ήρθαν σε επαφή με την Ομοσπονδία Ατόμων με Κοιλιοκάκη για να παράξουν προϊόντα ασφαλή. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη παρασκευάζονται έπειτα από απολύμανση, αποστείρωση κλπ και γίνονται τεστ αν τηρούνται οι προδιαγραφές και αν έχει επιμόλυνση δεν βγαίνει στην πώληση.

Η αρχική συνταγή συνεχώς μεταλλάσσεται μέχρι να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα
Ο Νεκτάριος Νταλιάνης, ως χημικός μηχανικός, γνωρίζει καλά από συνδυασμούς υλικών και βοήθησε πολύ στην όλη διαδικασία. Έτσι έφτασαν σε κατευθείαν παραγωγή προϊόντων που δεν είχαν καν αλεύρι, αντικατέστησαν κρέμα γάλακτος με βιολογικό γάλα και ως υποκατάστατο ζάχαρης χρησιμοποίησαν το σιρόπι αγαύης καθώς βρήκαν πως ήταν το πιο ήπιο φυτικό γλυκαντικό. Έφτασαν σε προιόντα που δεν ήταν απλώς χωρίς ζάχαρη αλλά δεν είχαν συντηρητικά, βελτιωτικά, κρέμα γάλακτος, υδατάνθρακες, λιπαρά.

Σε κάθε κατηγορία προϊόντων υπάρχει «χωρίς». Και αυτά που έχουν ζάχαρη -καστανή- κινούνται στην ίδια λογική: χωρίς συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, διογκωτικές ύλες, πρόσθετα, με βιολογικό γάλα και βούτυρο, ακατέργαστο βιολογικό κακάο. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα γλυκά τους να έχουν όσο γίνεται πιο ακατέργαστη πρώτη ύλη, ό,τι πιο αγνό. Όταν μπαίνει ένας πελάτης στο μαγαζί τον ρωτάμε: «Αποφεύγετε τη ζάχαρη ή υποφέρετε από διαβήτη»; Και αναλόγως τον κατευθύνουμε. Ψάχνουμε να καλύψουμε την ανάγκη του. Τα γλυκά τους είναι πιο ευαίσθητα από τα συμβατικά γλυκά αλλά οι πελάτες μας το ξέρουν. Την τέταρτη μέρα θα χάσει την αφράτη υφή. Το εξηγούν και αυτή είναι η ιδιαιτερότητά τους. Δεν χρειάζεται να γευτείς μεγάλη ποσότητα γιατί η γεύση διαρκεί.

Αξίζει να δοκιμάσετε την τάρτα κάστανο που βλέπετε πιο πάνω! Αν αγαπάτε το κάστανο, θα γίνει το αγαπημένο σας γλυκό. Επίσης, δοκίμασα τάρτα σοκολάτας χωρίς γλουτένη, η οποία δεν υστερούσε καθόλου σε γεύση. Το ίδιο και το σουφλέ σοκολάτας χωρίς ζάχαρη.

Στο Φύσις, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τούρτες γενεθλίων, με ή χωρίς ζάχαρη, για όλες τις διατροφικές ιδιαιτερότητες. Ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη, προσαρμόζουν το τελικό προιόν.

info
Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, Τηλ. 2114069267
Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, Τηλ. 2106090740

Katamaya Sweet & Savory
Το συγκεκριμένο μαγαζί το γνωρίζω αρκετά καλά, καθώς το έχω επισκεφθεί αρκετές φορές για ψωμί, καφέ και πού και πού κανένα γλυκάκι. Είχα προσέξει ότι είχε γλυκά χωρίς ζάχαρη, ωραίο ψωμί και καλό καφέ! Και αυτό που μου είχε κάνει θετική εντύπωση είναι η ευγένεια του προσωπικού και του ιδιοκτήτη και τα συχνά κεράσματα. Κάπως έτσι για παράδειγμα είχα δοκιμάσει τα μελομακάρονά τους – τα οποία τα σιροπιάζουν με αγαύη- τα περασμένα Χριστούγεννα. Επίσης, στο μεγάλο διάστημα της καραντίνας, ειδικά από κάποια στιγμή και έπειτα, υπήρξε σημείο συνάντησης για καφέ και συζήτηση. Έχει ένα μικρό γλυκό εξωτερικό χώρο με μαξιλάρες που ήταν και τότε – αλλά και τώρα – πάντα γεμάτος.

Το concept ξεκίνησε από τον Γέρακα, όπου βρίσκεται και το εργαστήριο, τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο Χρήστος και η Ειρήνη Παπαθανασίου, εκείνη δικηγόρος και εκείνος από τον χώρο του μάρκετινγκ, ξεκίνησαν με το σκεπτικό να φτιάξουν ένα ζεστό μαγαζί με προϊόντα που να αρέσουν πρώτα απ’ όλα στους ίδιους. Γι αυτόν τον λόγο, έστησαν μια επιχείρηση με έμφαση στις καλές πρώτες ύλες και στο σεβασμό των αναγκών του κόσμου. Σύντομα, τον Δεκέμβριο του 2017, έφτιαξαν και το κατάστημα στο Νέο Ψυχικό, στην Πλατεία της Αγίας Σοφίας.
Δοκίμασα παγωτό τριαντάφυλλο με μύρτιλλο, πεπόνι, σύκο και vegan σοκολάτα με γάλα καρύδας. Με εξέπληξαν θετικά τα παγωτά φρούτων καθώς γενικώς τα αποφεύγω. Αν σας αρέσουν τα σύκα, το παγωτό σύκο μπορεί να γίνει και το αγαπημένο σας!

Σε αυτό το μέρος θα βρείτε επίσης πολύ ωραίο καφέ, ενώ για τους vegan ή όσους δεν καταναλώνουν γλουτένη, υπάρχουν πάντα οι επιλογές των υποκατάστατων γάλακτος: γάλα καρύδας, σόγια ή αμυγδάλου.

Παράλληλα, φτιάχνουν τούρτες γενεθλίων σε μεγάλες ποικιλίες σχεδίων. Για το εσωτερικό επιλέγετε ανάμεσα στα γλυκά με ή χωρίς ζάχαρη αλλά το εξωτερικό είναι πάντα ζαχαρόπαστα καθώς η αγαύη δεν μπορεί να υποστεί την επεξεργασία της ζάχαρης. Φυσικά, στο μαγαζί υπάρχουν και πολλά γλυκά με ζάχαρη! Έχουν ελάχιστους κωδικούς χωρίς γλουτένη, που παρασκευάζονται σε διαφορετικό χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα, στο ίδιο ωστόσο εργαστήρι, κάτι που φροντίζουν να τονίζουν στους πελάτες τους.

info
Δημ. Βασιλείου 20, Ψυχικό, Τηλ. 2106711115
Λεωφόρος Μαραθώνος 113, Ηρώων Πολυτεχνείου 1, Γέρακας, Τηλ. 21 0661 2216

Smart Sweets
Μια δημοσιογράφος με καταγωγή από την Κεφαλονιά, η Άντζυ, με όραμα και λίγη τρέλα -τουλάχιστον λόγω καταγωγής- αποφάσισε να φτιάξει ένα ζαχαροπλαστείο που απευθύνεται σε κάθε είδος διατροφής, που είτε γίνεται λόγω υγείας είτε λόγω προτιμήσεων, πεποιθήσεων, δίαιτας.

Το μότο του ζαχαροπλαστείου είναι: Γλυκά που επιτρέπονται. Το concept είναι να φτιάξει γλυκά για όλους και να είναι και εξίσου καλό με αυτό που έχει ζάχαρη. Εκείνη δεν έτρωγε ούτε ζάχαρη ούτε αλεύρι από μικρή, οπότε σκέφτηκε να φτιάξει γλυκά που θα μπορούσε να φάει. όλα προκύπτουν κατόπιν πολύωρων δοκιμών και πειραματισμών καθώς η στέβια αποτελεί ένα δύσκολο υλικό που δεν αγαπούν και δεν γνωρίζουν οι ζαχαροπλάστες. Αντιμετώπισε πολλά θέματα με συνεργασίες. Η ίδια γνωρίζει, δίνει οδηγίες, αλλά δεν εκτελεί τις συνταγές. Ανάλογα με το γλυκό, χρησιμοποιεί και διαφορετική στέβια, που να ταιριάζει περισσότερο με τη συνταγή. Παράλληλα, ένα βασικό υλικό των συνταγών του μαγαζιού είναι το πίτουρο βρώμης, που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αλλά έχει γλουτένη.

Εδώ θα βρείτε ένα γλυκό με μόλις 5 θερμίδες: τη μαρέγκα σε διάφορες γεύσεις. Δοκίμασα μπανάνα-φράουλα και blueberry. Για τα δικά μου δεδομένα ήταν πολύ γλυκιά, οπότε μια τέτοια μαρέγκα, που είναι αρκετά μεγάλη σε μέγεθος και μας γλυκαίνει και μας χορταίνει, χωρίς να μας φορτώνει με θερμίδες.

Στο Smart Sweets θα βρείτε και πιο παραδοσιακά γλυκά, όπως μπακλαβάς, πορτοκαλόπιτα, κανταΐφι, γαλακτομπούρεκο σε ατομικές ποσότητες, πάντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης αλλά εδώ όλα έχουν αλεύρι και επομένως αρκετές θερμίδες.

Δοκίμασα ατομικό μιλφέιγ που ήταν πάρα πολύ γευστικό. Το ατομικό γαλακτομπούρεκο ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρον. Έχει αρκετές θερμίδες -300- αλλά μπορείτε να το μοιραστείτε και με κάποιον. Ή και όχι!

Πάνω από το 50% των κωδικών είναι keto-friendly και ειδικοί για δίαιτα Dukan. Υπάρχει και ψωμί χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ειδικό για τις παραπάνω διατροφές, αλλά είναι δύσκολο να το πετύχει κάποιος γιατί τελειώνει αρκετά νωρίς.

Στο μαγαζί θα βρείτε και καφέ και ψωμί με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ παράλληλα υπάρχει και ποικιλία σε τούρτες γενεθλίων, που γίνονται με στέβια στο σύνολό τους. Τα σχέδια στο εξωτερικό γίνονται με μια ειδική βουτυρόκρεμα με στέβια που προέκυψε έπειτα από πολλές δοκιμές.

info
Παπανικολή 108, Χαλάνδρι 2106848002

Δείτε επίσης:
Καλός καφές; Προτείνουμε 12 στέκια που σερβίρουν ποιότητα

4 στάσεις για καλό ψωμί, κρασί, γλυκά και deli στο Νέο Ηράκλειο

2 στάσεις για φρέσκια, αυθεντική μπουγάτσα στον Πειραιά