Νέου τύπου χασαποταβέρνες, μοντέρνα “κρεατάδικα” και πληθωρικά steak houses αποτελούν πλέον τάση και στην Ελλάδα.

Base Grill
Όταν οι αδερφοί Λιάκου έβαζαν τα θεμέλιά του, δεν πίστευαν ότι 13 χρόνια μετά θα γίνεται τόσος μεγάλος ντόρος για το «κρεατάδικο» του Μπουρναζίου. Κατάφεραν, λοιπόν, να κάνουν γαστρονομικό προορισμό μια περιοχή που στην ουσία δεν έχει τίποτα και όλους τους κρεολάγνους να καθίσουν στα τραπέζια τους πάνω από μια φορά. Η επιλογή των –ελληνικών– κρεάτων, οι κοπές και το ψήσιμο είναι βασικές αρχές από την αρχή μέχρι το τέλος. Οπότε, ό,τι και να ζητήσετε έρχεται σωστά ψημένο και ζουμερό. Πιάτα που δεν λείπουν πότε από κάθε τραπέζι τα «αυγά σαν τα μάτια μου», η πιο διάσημη φωλιά τηγανητής πατάτας με αυγά, αλλά και το βοδινό καρπάτσιο με την γραβιέρα Ίου, το μοσχαρίσιο λουκάνικο, όπως και εκείνο του μαύρου χοίρου. Β.Δ.
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ. 210 5757455

Τηλέμαχος Art Grill
Ξεκίνησε σαν μια απλή κρεατοταβέρνα για να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια για κρέας στην Αθήνα. Το σωστό σίτεμα, η άρτια τεχνική στο ψήσιμο και τα επιλεγμένα ελληνικά κρέατα έκαναν τους Αθηναίους να συρρέουν από κάθε μεριά της πόλης. Το λαχταριστό κοκορέτσι, το εξαιρετικό αρνίσιο σουβλάκι, η ζουμερή γουρουνοπούλα με την τραγανή πέτσα αλλά και οι στρογγυλές τηγανητές πατάτες είναι από τους μεζέδες που πρέπει να δοκιμάσετε. Όσα για τα κρέατα, προσεγμένα στο ψήσιμο τους ώστε να κρατούν όλους τους χυμούς τους και την νοστιμιά τους. Στα συν η μεγάλη λίστα κρασιών από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα. Β.Δ.
Φραγκοπούλου 19, Ν. Κηφισιά, τηλ. 210 8076680

THLEMAXOS_4543

Τηλέμαχος Athens
Η πιο αστική εκδοχή του ομώνυμου εστιατορίου στης Κηφισιάς, που ο Γιώργος Τσιλιγκίρης μετέφερε σε μια από τις πιο ιστορικές στοές του κέντρου της Αθήνας. Έξοχα ψημένα κρέατα, προσεγμένα αλλαντικά που κόβονται στην παλιά μηχανή, η οποία βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο κέντρο της σάλας, αφράτο μπιφτέκι από μαύρο χοίρο, βραστός σιδηρόδρομος σε λαδολέμονο, νόστιμα καρπάτσιο και ταρτάρ από μοσχάρι, αλλά και φρικασέ. Κοινώς, μια κουζίνα που δεν βασίζεται μόνο στα ψητά κρέατα, αλλά και σε άλλες παρασκευές του. Β.Δ.
Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, τηλ. 210 3613300

AKRIVOS-GIDI

Γίδι
Ίσως τον chef Βασίλη Ακρίβο να τον έχουμε συνδέσει περισσότερο με το ψάρι, εδώ όμως θα βρείτε στην κρεατοφαγική του πλευρά. Σε έναν χώρο που θυμίζει ταβέρνα παλιάς -καλτ- κοπής -θα μπορούσατε να την πείτε και ψησταριά- σερβίρει νόστιμες επιλογές κρεάτων που κόβονται εκείνη την ώρα και ψήνονται στα κάρβουνα. Πεντανόστιμη συκωταριά που έρχεται σε τηγάνι με το λάδι της για πολλές «βούτες», λεπτά τρυφερά χοιρινά μπριζολάκια, ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι από δύο διαφορετικούς κιμάδες (το μισό από σιτεμένο μοσχαρίσιο κρέας), χειροποίητα μοσχαρίσια λουκάνικα είναι μερικά από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε. Και σε αυτά προσθέστε την βουτυράτη φέτα, αλλά και τις πληθωρικές σαλάτες για να σπάσουν τη μονοτονία. Β.Δ.
Λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, τηλ. 210 2828848

Dry & Raw by Drakoulis
Το όνειρο του Στράτου Δρακούλη, πολύ πριν ανοίξει το Dry & Raw, ήταν να δημιουργήσει μια κλειστή λέσχη κρεοφάγων, στον υπόγειο χώρο του κρεοπωλείου του, στη Βούλα. Έτσι κι αλλιώς, τα μέλη της λέσχης προϋπήρχαν. Ήταν οι φανατικοί κρεοφάγοι πελάτες του, που ενθουσιάζονταν να τον παρακολουθούν να κόβει, με ακρίβεια χειρουργού – ενώ γύρω τους βαρούσαν τα ντεσιμπέλ των μουσικών που διάλεγε ο ίδιος. Μέχρι σήμερα, παρά τον πλούσιο κατάλογό του με τα ωμά και τα μαγειρευτά, το δυνατό σημείο του Στράτου Δρακούλη είναι οι διαφορετικές κοπές που προτείνει, τα κρέατα που διαλέγει, ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, και ωριμάζει με πολλή γνώση στα ψυγεία του. Το πλεονέκτημα, δε, είναι ότι στα εστιατόριά του -πλέον έχει και δεύτερο μαγαζί στο Κολωνάκι- τα κρέατα κοστίζουν σαν να τα ψώνιζες για το σπίτι, πράγμα που δικαιώνει την αρχική ιδέα της λέσχης. Θ.Τσ.
Βασ. Παύλου 103, Βούλα, 210 8955655. Σκουφά 52, Κολωνάκι Tηλ: 2103632400.

Κρητικός
Η οικογένεια Δογιάκη άνοιξε πριν από περίπου 50 χρόνια μια κρητική ταβέρνα σε μια ερημική ανηφοριά της Κάντζας, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα πέρα από το Κτήμα Καμπά. Όταν όμως την ανέλαβαν ο υποδειγματικός ψήστης Νίκος Δογιάκης και ο αδελφός του Σταύρος, επίσης υποδειγματικός οικοδεσπότης, η ταβέρνα έγινε προσκύνημα των κρεατοφάγων. Οι Δογιάκηδες κατέθεσαν πρώτοι την άποψη ότι τα αρνίσια παϊδάκια γάλακτος πρέπει να ψήνονται ελάχιστα για να διατηρούν τους χυμούς τους, να αναδεικνύεται η βουτυρένια γοητεία του λίπους τους και η μοναδική υφή τους. Από τα δυνατά τους ατού, εκτός από τις κρητικές χορτόπιτες της μαμάς Δογιάκη και τα νόστιμα μπιφτέκια, υπάρχουν γιγάντιες ελληνικές σταβλίσιες σπαλομπριζόλες, σωστά ψημένος σιδηρόδρομος, αλλά μπορεί να πετύχετε και εξίσου άψογα ψημένα νεφράκια ή και να παραγγείλετε από πριν ό,τι θεωρείτε κρεατολαγνική αμαρτία. Θ.Τσ.
Αιόλου 49, Κάντζα-Παλλήνη, τηλ. 210 6659061

vezene

Vezené
Η στροφή που έκανε το εστιατόριο Vezené προς αυτό που ονόμασε «Greek Inspired Bistrot», παρουσιάζοντας δηλαδή ένα μενού μπιστρό εμπνευσμένο από τα ελληνικά υλικά αλλά και την προσωπική του ματιά του ιδιοκτήτη του, Αρη Βεζενέ, δεν υποβάθμισε καθόλου τη σημαντική θέση του κρέατος στον κατάλογο. Πράγματι, μολονότι μειώθηκαν οι προτάσεις του σε κρέατα που έρχονται στο τραπέζι με τα μαντεμένια τους τηγάνια, σε αυτό το εστιατόριο μπορεί κανείς να δοκιμάσει πάντα σπάνιες κοπές κρεάτων, όπως τα ιαπωνικής κοπής karubi (παϊδάκια χωρίς κόκαλο από το μπροστινό πόδι των βοειδών), που συνυπάρχουν αγαστά στον κατάλογο δίπλα σε έναν βαθιάς νοστιμιάς ξινό τραχανά με αρνίσιο χεράκι (φερμένο από τη Βόνιτσα) ή σε ένα βοδινό ταρτάρ «παστίτσιο» ή έναν κατσικίσιο σβέρκο (από την Πάλαιρο). Το πλεονέκτημα είναι ότι οι υπεύθυνοι του σέρβις ξέρουν να μιλήσουν γι’ αυτά με τον καλύτερο τρόπο. Θ.Τσ.
Βρασίδα 11, Ιλίσια, τηλ. 210 7232002