Οι βουτυράτοι κουραμπιέδες δεν λείπουν σχεδόν από κανένα γιορτινό τραπέζι. Η επιτυχία τους είναι στο σωστά καβουρδισµένο αµύγδαλο και το γνήσιο πρόβειο βούτυρο ενώ τα μελομακάρονα ζητούν καλό μέλι και φρέσκια καρυδόψιχα. Αν δεν τα φτιάξετε μόνοι σας φέτος, σας προτείνουµε ζαχαροπλαστεία και φούρνους που τα τιµούν κάθε χρόνο.

Ο φούρνος του Ρεμούνδου
Λειτουργεί στο ίδιο σημείο από το 1953. Οι δύο γιοι της οικογένειας, Γρηγόρης και Γιώργος, με σπουδές αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής στο Λονδίνο, ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στην παράδοση και το new age bakery, με τη μαμά Αντριάνα να υποστηρίζει και να βοηθάει καθημερινά σε όλα τα πόστα. Τα κουραμπιεδάκια και τα μελομακάρονα, μικρές μπουκίτσες πνιγμένες στην άχνη και το καλά κοπανισμένο καρύδι, πλάθονται σχεδόν καθημερινά με αγνά υλικά.
Τήνου & Κυψέλης. Κυψέλη, τηλ. 210 8215808

Le Greche
Τι δουλειά έχουν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα σε μια γνήσια gelateria; Η ιδιοκτήτρια Εύη Παπαδοπούλου είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση που ανέτρεξε στο οικογενειακό συνταγολόγιο. Το μέγεθος είναι μπουκιάς, η συνταγή πραγματικά οικογενειακή, τα υλικά πρώτης γραμμής, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και το μέλι με ονομασία προέλευσης.
Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα. Τηλ. 216 7006458 / Λυκούργου 2, Φάρος Ψυχικού, τηλ. 213 0416299.

Στάνη
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάτε στο γαλακτοπωλείο της Ομόνοιας. Να φάτε ένα γιαούρτι με μέλι και καρύδια ή μελωμένους λουκουμάδες, να πάρετε κεσεδάκια με ρυζόγαλο και κρέμα βανίλια για το σπίτι ή να φορτώσετε κουτιά με κουραμπιέδες για τα τραπέζια και τις γιορτινές επισκέψεις σας. Εδώ ο κουραμπιές τρώγεται σε 2 ή 3 μπουκιές, το αμύγδαλο είναι καλά καβουρδισμένο, το βούτυρο είναι φρέσκο αιγοπρόβειο και η συνταγή αναλλοίωτη από το 1931.
Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ. 210 5233637.

Rita’s Cookies
Η Ρίτα Αμιραλιάν φτιάχνει καθημερινά αυτό που ξέρει καλύτερα: πεντανόστιμα μπισκότα σε μεγάλη ποικιλία και με αγνά υλικά. Οι κουραμπιέδες της διαφέρουν από τους άλλους, αφού είναι σκέτοι, χωρίς άχνη ζάχαρη. Μικρά, στρογγυλά, βουτυρένια μπισκοτάκια με αρκετό αμύγδαλο μέσα σε διάφανες σακουλίτσες με μία κορδελίτσα ή ένα μικρό στολίδι. Αξίζουν την προσοχή μας, όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά όλο τον χρόνο.
Δομοκού 40Α, Πειραιάς, τηλ. 210 4912323.

Bellevue
Εδώ κάθε μπουκιά είναι και μια βουτιά στα παιδικά μας χρόνια, τότε που κανείς δεν τολμούσε να φτιάξει «ψεύτικο» κουραμπιέ. Αγνά υλικά, μεγάλος κουραμπιές, που πολλές φορές το ακανόνιστο σχήμα του προδίδει τη σπιτική του προέλευση. Αξίζει να πάτε στη Νέα Σμύρνη μόνο γι’ αυτούς – και ένα εκμέκ με πολίτικο καϊμάκι στο χέρι.
Ελ. Βενιζέλου 104, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9344064.

Σκαφίδας
Το παραδοσιακό και πολύ αγαπημένο κυψελιώτικο ζαχαροπλαστείο του Σκαφίδα είναι γνωστό για τρία πράγματα: το γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι, τη «σα σύννεφο σοκολάτας» πάστα Σεράνο και τους μεγάλους τραγανούς κουραμπιέδες του σε σχήμα μισοφέγγαρου, που φτιάχνει όλο τον χρόνο και μοσχοβολάει η πλατεία Αγίου Γεωργίου. Τα μελομακάρονά του έχουν μπόλικα μπαχαρικά, είναι χορταστικά και φτιάχνονται με αγνό μέλι και καλής ποιότητας καρύδι.
Πλατεία Αγίου Γεωργίου 8, Κυψέλη, τηλ. 210 8812743.

Παπασπύρου
Η τρίτη γενιά της οικογένειας Παπασπύρου, ο Θανάσης και ο Φίλιππος, παντρεύουν την παραδοσιακή με τη μοντέρνα ζαχαροπλαστική με ένα πάθος που δεν συναντάς συχνά. Τέλεια μελωμένα, με ένα μέλι έντονα αρωματικό, υπέροχη ισορροπία στα μπαχαρικά και μπόλικα καρύδια για τη γεύση αλλά και την τραγανή υφή τους.
Καταστήματα Παπασπύρου (Αχαρναί, Αμπελόκηποι, Χαλάνδρι, Κηφισιά)

Παπαπαρασκευάς
Εδώ οι κουραμπιέδες μπαίνουν στην κατηγορία «κεράσματα», είναι τυλιχτοί σε χαρτάκι και πλάθονται ένας-ένας στο εργαστήριο της επιχείρησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κάπου 80 χρόνια τώρα ο Παπαπαρασκευάς γλυκαίνει τους Ξανθιώτες. Το 2013 κατηφόρισε προς τη Γλυφάδα για να μας εθίσει, τελικά, στον πεντανόστιμο κουραμπιέ του, που φτιάχνει με χειροποίητο βούτυρο γάλακτος σε μεγάλο χορταστικό μέγεθος.
Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, τηλ. 210 8980220.