Στην περιοχή του Δέλτα του Αξιού χτυπά η καρδιά του ρυζιού της χώρας, με την καλλιέργειά του να αποτελεί την κύρια ενασχόληση στην περιοχή για δεκαετίες.

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν ειδικοί ρυζιού και μάλιστα στην Ελλάδα;
Ο Σταύρος Μπέγκας, λοιπόν, είναι γεωπόνος και ειδικός του ρυζιού στη χώρα μας. Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με την καλλιέργεια, την παραγωγή, την επεξεργασία, τη διακίνηση και την εξαγωγή του, έχοντας καταφέρει να κάνει το ρύζι της περιοχής επώνυμο και συνώνυμο άριστης ποιότητας. Για εκείνους που γνωρίζουν ή αναζητούν τρόφιμα ορθής καλλιέργειας, το Ρύζι Χαλάστρας είναι εγγύηση και κάπως έτσι το γνωρίσαμε κι εμείς από φίλους που μας το σύστησαν.

Στην πραγματικότητα, ο Σταύρος Μπέγκας είναι ο ιδρυτής της πρώτης και μοναδικής εταιρείας σποροπαραγωγής ρυζιού στη χώρα μας, αφού πρώτα εξειδικεύτηκε και γνωρίζει σήμερα άριστα τις ποικιλίες που πρέπει να καλλιεργηθούν σε κάθε τόπο, ώστε να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για κάθε παραγωγό.

Λίγη ιστορία
Ως γεωπόνος, ο Σταύρος Μπέγκας ασχολήθηκε αρχικά με την εμπορία σπόρων, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στην ευρύτερη πεδιάδα της δυτικής Θεσσαλονίκης, στο Δέλτα των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, με κέντρο τη Χαλάστρα. Επειδή όμως το ζιζάνιο είχε πια απλώσει ρίζες μέσα του, το 1999 αποφάσισε να ασχοληθεί με την επεξεργασία ρυζιού που καλλιεργείται και παράγεται σε αυτή την περιοχή.

Η εταιρεία σήμερα, έντεκα χρόνα μετά, συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό παραγωγών απ’ όπου παράγεται ρύζι (πεδιάδα Θεσσαλονίκης, Σέρρες, Χρυσούπολη Καβάλας, Φέρες, Λαμία, Μεσολόγγι). Οπως μας είπε ο ίδιος: «Ο αριθμός των καλλιεργητών με τους οποίους συνεργαζόμαστε αυξάνεται συνεχώς, δεδομένου ότι η εταιρεία μας είναι η πιο οργανωμένη και μεγάλη στη χώρα με καθετοποιημένη δράση, με εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, που καθοδηγεί όλους τους παραγωγούς για την καλή χρήση των φυτοφαρμάκων – λιπασμάτων και τη σωστή καλλιέργεια των ενδεδειγμένων ποικιλιών ρυζιού σε κάθε περιοχή. Από την άλλη, η μεγάλη δυνατότητα απορρόφησης και επεξεργασίας ρυζιού (πάνω από 50.000 τόνους) προσφέρει ασφάλεια».

Από τη συγκοµιδή στη συσκευασία
Η σπορά του ρυζιού γίνεται κατά τον Μάιο, αφού προηγηθεί η βασική λίπανση του εδάφους. Η ζιζανιοκτονία γίνεται 15-30 μέρες μετά τη σπορά. Ακολουθεί η επιφανειακή λίπανση και μέσα σε 60-70 ημέρες μετά τη σπορά ακολουθούν ψεκασμοί για μυκητολογικές ασθένειες. Η συγκομιδή γίνεται από τις 20 ως τις 30 Οκτωβρίου. Το ρύζι μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας για ξήρανση και αποθήκευση. Η επεξεργασία, η συσκευασία, η τυποποίηση και η διάθεση γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οπως μας εξήγησε ο κ. Μπέγκας: «Το τελικό προϊόν είναι συμβατικό, για την προστασία του οποίου χρησιμοποιούνται όλες οι ορθές πρακτικές, κάτω από αυστηρό έλεγχο και χωρίς επιβαρύνσεις με υπολείμματα ουσιών που χρησιμοποιούνται κατά την καλλιέργεια».

Εξαγωγικός προσανατολισµός
Το 90% του ρυζιού που παράγη η εταιρεία φεύγει στο εξωτερικό (Ευρώπη, Τουρκία και αραβικές χώρες). Σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα, «Στα μεγάλα ελληνικά σούπερ μάρκετ δεν
έχουμε μπει ακόμα. Θα βρείτε το ρύζι μας σε διάφορα μίνι μάρκετ της Ελλάδας. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η προώθηση για καλλιέργεια και στη συνέχεια η επεξεργασία και  διάθεση ειδικών ποικιλιών ρυζιού».

Info
Begas Agro SA, 18ο χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, Χαλάστρα, τηλ.: 2310 794260-187

Δείτε επίσης:
Άφησε το αρχιτεκτονικό γραφείο για να φτιάξει ένα «περιβολάκι» βιολογικών εδεσμάτων

O Απόστολος Αδάλιαλης εκτρέφει κατσίκια στην Καβάλα και παράγει εξαιρετικά γαλακτοκομικά

Δύο φίλοι επέστρεψαν στη γη των παππούδων τους για να καλλιεργήσουν βότανα σε μεγάλο υψόμετρο