Η αγγλοσαξονική συνήθεια συγχώνευσε το πρωινό (breakfast) και το μεσημεριανό γεύμα (lunch) σε μία λέξη. Στην Ελλάδα, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ξεκινάει στις 12 και παρατείνεται συχνά μέχρι αργά το απόγευμα.

Αυτή η έκφραση της κυριακάτικης βρετανικής ραστώνης κούμπωσε απόλυτα με τη νωχελική διάθεση της ράτσας μας. Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, άρχισε να γίνεται εμφανής ένας εκδημοκρατισμός του brunch, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι έπαψε να σερβίρεται κατ’ αποκλειστικότητα στις πολυτελείς αίθουσες των μεγάλων ξενοδοχείων. Ξεφυλλίζοντας καταλόγους, παρατηρούμε πως διανθίζονται άλλοτε με ένα μικρό μέλημα ελληνοποίησης κάποιων κλασικών συνταγών του πρωινού ή των burgers και άλλοτε με μια διάθεση εξωτισμού, που αποτυπώνεται κυρίως με άφθονο τσίλι, τζίντζερ και γουασάμπι ή σπανιότερα με καθαρές Nikkei ή απλώς ιαπωνικές πινελιές.

Το μέλημα των καφέ και των μπαρ να δημιουργήσουν πιάτα που να δένουν με τα πιο πρωινά τους ροφήματα και κοκτέιλ ή, το αντίστροφο, να σερβίρουν ποτά που να δένουν με τα brunch τους φαίνεται να εξάπτει τη φαντασία του κοινού.

quartier3

Quartier d’Athènes
Από την πρώτη μέρα που άνοιξε αυτό το όμορφο αθηναϊκό μπιστρό πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος και δυο βήματα από την κεντρική αγορά, άρχισε να σερβίρει καθημερινά πρωινό-brunch από τις 9.00 μέχρι τις 16.00. Στον μικρό κατάλογό του θα βρει κανείς διάφορα κλασικά πιάτα με αυγά, όπως μπένεντικτ, ομελέτες, μάτια, αλλά και tramezzini με προσούτο ή πολύσπορο bagel με σολομό. Ξεχώρισα τη χειροποίητη πίτα που ζυμώνεται με κουρκουμά και πάνω της «πατάει» ένα ραγού μόσχου, γαρνιρισμένο με τοματίνια, ρόκα και φλοίδες παρμεζάνας.

Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 7, τηλ. 215 5003850.

IT place
Παίζοντας με τις λέξεις, o σεφ του IT Ηλίας Σταυρόπουλος και οι συνεργάτες του άρχισαν ήδη από πέρυσι να δηλώνουν «We Are Eggaged», επιλέγοντας να ρίξουν μεγαλύτερο βάρος σε πιάτα με βιολογικά αυγά. Θα ήθελα να μιλήσω για το ανοιχτό σάντουιτς με σιγοψημένο χοιρινό σε λαβασιανό ψωμί (ποντιακό λαβάσι) με αυγό μάτι, κέιλ και μουστάρδα μελιού, αλλά επειδή ξετρελάθηκα με τα αυγά μάτια με σάλτσα ψητής ντομάτας, chorizo, φρέσκα τσιπς πατάτας και τριμμένη φέτα, που σερβίρονται ως sidedish, θα σας τα συστήσω ό,τι κι αν διαλέξετε από τον κατάλογο, όπως θα συστήσω και το πολύ καλό Bloody Mary, με βότκα, βιολογικό χυμό τομάτας, λεμόνι, αγγούρι και δενδρολίβανο.

Σκουφά 29, Κολωνάκι, τηλ. 210 3635773.

clumsies

The Clumsies
Η δυνατή του μπάρα και τα απόλυτα δημιουργικά κοκτέιλ, που φέρνουν την υπογραφή του Βασίλη Κυρίτση, του Νίκου Μπάκουλη και της ομάδας τους το έκανε φέτος να σκαρφαλώσει στην 6η θέση της λίστας World’s 50 Best Bars για το 2017. Και ως μπαρ της «νέας γενιάς», τα Σαββατοκύριακα σερβίρει και brunch. Από το μενού του ξεχωρίζω το πληθωρικό Cuban Benedicts: παναρισμένα αυγά ποσέ πάνω σε μια crispy πανσέτα που «λούζεται» από σάλτσα hollandaise, γαρνίρεται με ψιλοκομμένο αγγούρι τουρσί και crispy onions (τραγανά κρεμμύδια) πάνω σε αφράτο ψωμάκι μπριός. Ενα πιάτο που συνοδεύεται ιδανικά με μια πιο «πράσινη» βερσιόν του Bloody Mary ή με ένα δροσιστικό aperitivo Otto’s tonic.

Πραξιτέλους 30, Αθήνα, τηλ. 210 3232682.

ANETON

Ανετον
Η κομψότητά του και η προσεγμένη διακόσμηση αντιπροσωπεύει στο έπακρο το προσωπικό γούστο του Δημήτρη Φωτόπουλου, ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Καναπέδες, βιβλιοθήκες με ράφια γεμάτα βιβλία και μια παλιά τραπεζαρία που κοσμούσε κάποτε το σαλόνι κάποιας αστικής κατοικίας βρήκε τον χώρο της σε ένα περιβάλλον που φέρνει κάτι από τη ζεστασιά του σπιτιού. Η κουζίνα του επιμένει στην εποχικότητα και έτσι προσαρμόζεται κάθε φορά στις αλλαγές της. Ωστόσο, οι τηγανητές πατάτες με τη βαρελίσια φέτα Τριπόλεως, που από την πρώτη μέρα υπήρχαν στον κατάλογο δεν έχουν εγκαταλείψει πότε τη θέση τους. Ούτε φυσικά από το μενού του brunch, ούτε και από τα τραπέζια όσων το επισκέπτονται τα Σαββατοκύριακα.

Στρατηγού Λέκκα 19, Μαρούσι, τηλ. 210 8066700.

WAREHOUSE

Warehouse
Γωνιακό, με μικρό εσωτερικό, λιτά διακοσμημένο, με πατάρι, κελάρι και τραπέζια στον πεζόδρομο. Ισως οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για τη μεγάλη ποικιλία από κρασιά που διαθέτει -η νέα wine list περιέχει πάνω από 300 ετικέτες και περίπου 100 από αυτές σε ποτήρι- ή για τους ιδιαίτερους μονοποικιλιακούς καφέδες του. Αυτό που όμως ίσως να μη γνωρίζουν είναι ότι από τη μικρή του κουζίνα καθημερινά βγαίνει πρωινό με αλμυρά και γλυκά πιάτα. Τα scrambled eggs με πάστα τρούφας, buratta και πιπέρι μανιταριών είναι το πιάτο που θα ζητήσετε ξανά και ξανά.

Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια, τηλ. 215 5408002.

odori

Odori
Είναι η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας και ένας από τους λόγους που έκανε την πλατεία των Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο να πάρει ξανά ζωή. Διάσημο για τα κοκτέιλ του bartender και συνιδιοκτήτη Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, αλλά και για την πίτσα του που ψήνεται σε ναπολιτάνικο φούρνο. Τις Κυριακές στρώνει τα τραπέζια του για το καθιερωμένο brunch που έχει καθαρά ιταλικό χαρακτήρα και φιλοσοφία βασισμένη στα ζυμάρια. Εκεί δοκιμάσαμε τη Racchetta, κάτι ανάμεσα σε πεϊνιρλί και πίτσα. Ζυμάρι σε σχήμα ρακέτας που μέσα του φιλοξενεί πικάντικο σαλάμι, prosciutto cotto, αυγό, κρέμα παρμεζάνας, ricotta, mozzarella και μπεσαμέλ.

Σκουλενίου 2, πλατεία Αγ. Θεοδώρων, τηλ. 210 33314674.

ANOIGMA-ARTISANAL

Artisanal
Το vintage σαλόνι με γαλλική φινέτσα είναι από τους χώρους που τώρα που χειμωνιάζει αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον. Η όμορφα στολισμένη του μπάρα προδιαθέτει για μια ήρεμη βραδινή έξοδο και το brunch με καθαρά ελληνικό χαρακτήρα, αφορμή για να βρεθείτε εκεί το Σαββατοκύριακο.Ο chef Δημήτρης Δημητριάδης παίζει με τα προϊόντα του τόπου μας και έχει δημιουργήσει ένα μικρό αλλά άκρως ικανοποιητικό μενού για brunch. Το χορταστικό γλυκό Αλάσκα με εσπεριδοειδή, φουντούκια και κανέλα είναι το ιδανικό κλείσιμο για τη σαββατοκυριακάτικη πλέον συνήθεια της πόλης. Προσοχή στο μέγεθος, είναι για δύο!

Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ. 210 8086111.

different beast

Different Beast
Ο ρουστίκ αγγλικός χαρακτήρας του φαίνεται ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών συμπολιτών μας, μια και η δημοτικότητά του συνεχώς ανεβαίνει. Είναι από τα λίγα μαγαζιά των βορείων προαστίων που ακόμα και τις καθημερινές γεμίζει πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Το brunch αποτέλεσε από την αρχή βασικό χαρακτηριστικό του και είναι αυτό που το καθιέρωσε. Στα προσεγμένα, λοιπόν, θα δοκιμάστε νόστιμες σούπες αλλά και το spiced τηγανητό κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με κουσκούς, χουρμάδες, φιστίκια, αγγούρι και γιαούρτι. Οσο για γλυκό, το Dutch Baby Pancakes, που σερβίρεται σε τηγάνι, αξίζει μιας δοκιμής.

Κασσαβέτη 19, Κηφισιά, τηλ. 216 7004556.

underdog

The Underdog
Θα το βρείτε πίσω από μια κόκκινη πόρτα στον «ξεχασμένο» πεζόδρομο της Ηρακλειδών στο Θησείο. Πολυεπίπεδος χώρος με κύριο χαρακτηριστικό του το ξύλο και τις τοιχογραφίες, πλαισιώνεται από μια εσωτερική αυλή στολισμένη με πολύχρωμα μαξιλάρια. Σερβίρει εκλεκτούς καφέδες που καβουρδίζει ο ιδιοκτήτης Τάσος Δεληχρήστος στον κάτω όροφο του μαγαζιού. Το δε brunch του είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στην πόλη και το Guacamole Benedict από τα πιο νόστιμα πιάτα που σερβίρει. Αφράτο φρυγανισμένο ψωμί μπριός με στρώση από guacamole αναμεμειγμένο με ελαφριά μαρμελάδα τσίλι, αυγό πόσε που σκεπάζεται από σάλτσα hollandaise. Τέλος τα pancakes που μυρίζουν πορτοκάλι αξίζουν τη δοκιμή σας.

Ηρακλειδών 8, Θησείο, τηλ. 213 0365393.

Δείτε επίσης
Η «dream team» της γαστρονομίας και του bartending για το 2017