Οι χοίροι και τα βελανίδια. Στην Ιβηρική Χερσόνησο το χαμόν είναι ο βασιλιάς.

Το σύνθημα είναι Χαμόν. Σεράνο για πιο απλό ή Ιμπέρικο, όποιο κι αν επιλέξεις δεν θα ξεχάσεις ποτέ την πρώτη φορά που θα κλείσεις στο στόμα σου μια λεπτή φλούδα κομμένη με δεξιοτεχνία σαμουράι από τον cortador, τον εξειδικευμένο για το έργο αυτό υπάλληλο σε μπαρ, ταπαρίες και καταστήματα αλλαντικών. Ο αστικός μύθος λέει ότι ο maestro cortador, αυτός που έχει τη μέγιστη επιδεξιότητα στην κοπή, είναι εξίσου περιζήτητος με έναν ποδοσφαιριστή υψηλής κλάσης.

Όσο για τα είδη του χαμόν; Το Jamon iberico παράγεται αποκλειστικά στην Ισπανία, από τα πόδια των μαύρων (cerdo negro). Όταν αυτοί οι μαύροι χοίροι ζουν ελεύθεροι και τρέφονται μόνο με βελανίδια, τότε παίρνουμε το Jamon Iberico de Bellota. Στους 36 μήνες που χρειάζεται για να ωριμάσει το Jamon Iberico, η γεύση του σταδιακά αλλάζει.

Γίνεται πιο συμπυκνωμένη, γεμάτη, πολυεπίπεδη, με αρώματα που θυμίζουν ξηρούς καρπούς και βρεγμένο δέρμα, με νότες μόσχου και κόκκων καφέ. Για να το απολαύσετε, κρατήστε το στο στόμα σας ώστε να νιώσετε τη βουτυρένια σχεδόν υφή του, τη γεύση και τα αρώματα να ξεδιπλώνονται. Σε όποια πόλη κι αν βρεθείτε στην Ισπανία, κατευθυνθείτε σε μια Mercat, μια αγορά τροφίμων σαν την Boqueria της Βαρκελώνης, και αναζητήστε τον πάγκο με τα αλλαντικά. Δεν θα χάσετε.

Δείτε επίσης:
4 +1 ζαχαροπλαστεία με νόστιμες δίπλες + μια παραδοσιακή συνταγή από τη Μεσσηνία

O Απόστολος Αδάλιαλης εκτρέφει κατσίκια στην Καβάλα και παράγει εξαιρετικά γαλακτοκομικά

Στη Γη της Ελιάς, την Καλαμάτα, μάθαμε όλα τα μυστικά της