Μελομακάρονα και κουραμπιέδες είναι γλυκίσματα συνυφασμένα με τις μέρες των γιορτών και δεν λείπουν ποτέ από κανένα τραπέζι. Παλαιότερα οι νοικοκυρές αφιέρωναν μέρες ολόκληρες στην παρασκευή τους και τα σπίτια μοσχομύριζαν αγνό βούτυρο και κανελογαρίφαλα. Κάθε σπίτι είχε τις δικές του συνταγές και οι μαμάδες μας συζητούσαν με τις ώρες για τα σωστά υλικά και τις αναλογίες.

Οι σπιτικές αυτές παρασκευές προφανώς διαμόρφωσαν τις προσωπικές μας προτιμήσεις, αφού στα γλυκά τα γούστα διαφέρουν: άλλος προτιμάει τον κουραμπιέ του με ολόκληρα αμύγδαλα κι άλλος με χοντροκομμένα, άλλος θέλει μελομακάρονα τραγανά κι άλλος πολύ μελωμένα.

Βγήκαμε μια βόλτα στην πόλη και αναζητήσαμε τα ζαχαροπλαστεία που φτιάχνουν τα γλυκά τους με βάση τα αγνά υλικά. Στις προτάσεις που ακολουθούν θα βρείτε κουραμπιέδες και μελομακάρονα που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις και θα γίνουν και τα δικά σας αγαπημένα.

Ζαχαροπλαστείο Désiré
Δεν υπάρχει Αθηναίος που να μην γνωρίζει το σοφιστικέ ζαχαροπλαστείο της οδού Δημοκρίτου με τις διακριτικές βιτρίνες, τα λιγοστά κομψά τραπέζια και την εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Εξαιρετικής ποιότητας χειροποίητα σοκολατάκια, υπέροχο τιραμισού με αυθεντικό μασκαρπόνε και εσπρέσο και πιθανότατα την καλύτερη Saint Honoré της πόλης. Οι κουραμπιέδες του Désiré μοσχομυρίζουν φρέσκο βούτυρο, έχουν τη σωστή αναλογία καβουρδισμένου αμυγδάλου και η γεύση τους μένει στο στόμα. Μετά τον πρώτο κουραμπιέ σίγουρα θα θέλετε να φάτε κι άλλον, γι’ αυτό στο Désiré πλάθουν μικρά κουραμπιεδάκια, που τρώγονται σε μια και μόνη λαχταριστή μπουκιά. Τα μελομακάρονα εδώ μοσχομυρίζουν γαρίφαλο και κανέλα και είναι μαλακά όσο πρέπει, μελωμένα με αγνό θυμαρίσιο μέλι. Δοκιμάστε και τις μπουκίτσες μελομακάρονα, και πείτε μας στις πόσες σταματήσατε. Τα μελομοκάρονα του Désiré είναι ο ορισμός του «κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα».

info
Κουραμπιέδες και Μελομακάρονα: 19€ / κιλό
Μίνι Κουραμπιέδες και Μίνι Μελομακάρονα: 23€ / κιλό
Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας: 23€ / κιλό

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 210 36 32 333

Ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι
Το κλασικό ζαχαροπλαστείο της Χαριλάου Τρικούπη λειτουργεί από το 1915 και θα το αναγνωρίσετε από τις μεγάλες στολισμένες βιτρίνες κι από τις ουρές που σχηματίζονται απ’ έξω τις γιορτινές μέρες. Οι κουραμπιέδες του Ασημακόπουλου είναι σταθερή αξία, δεν είναι τυχαίο ότι το ζαχαροπλαστείο τούς διαθέτει σχεδόν όλο τον χρόνο, ενώ τα μελομακάρονα έχουν έντονο άρωμα πορτοκαλιού και είναι ελαφριά και υπέροχα μελωμένα, θυμίζουν πολύ σπιτικά μελομακάρονα. Τις μέρες των γιορτών βρίσκουμε, επίσης, μελομακάρονα γεμιστά με καρύδι, πασπαλισμένα με φιστίκι Αιγίνης, υπέροχες φρεσκοτηγανισμένες δίπλες, χειροποίητα σοκολατάκια με αυθεντική βελγική σοκολάτα και γλυκά με κάστανο, όπως ο υπέροχος κορμός και οι τάρτες.

info
Κουραμπιέδες: 19,80€ / κιλό
Μελομακάρονα: 19€ / κιλό
Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδι: 19,80 € / κιλό

Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ. 210 36 100 92

Ζαχαροπλαστείο Serano
Πολλοί Αθηναίοι υποστηρίζουν ότι το Serano, στην οδό Ξενίας, φτιάχνει τα καλύτερα μελομακάρονα της Αθήνας, καλύτερα και από σπιτικά. Και ίσως να βρίσκονται πολύ κοντά στη αλήθεια, αφού τα μελομακάρονα στο Serano είναι ολόφρεσκα και μελώνονται με θυμαρίσιο μέλι εκείνη τη στιγμή, μπροστά στα μάτια του πελάτη, καθημερινά, όσο κόσμο κι αν έχει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις λαχταριστές δίπλες που μελώνονται και πασπαλίζονται με καρύδι τη στιγμή της παραγγελίας. Οι κουραμπιέδες που δοκιμάσαμε μοσχομύριζαν φρέσκο βούτυρο, είχαν καβουρντισμένο αμύγδαλο και έλιωναν στο στόμα με την πρώτη μπουκιά. Υπέροχοι! Να σημειώσουμε ότι εκτός από τα γλυκά της εποχής στο Serano θα βρείτε μοσχομυριστό ολόφρεσκο τσουρέκι και τις αγαπημένες πάστες με τον vintage αέρα, όπως η Νουγκατίνα, η Σοκολατίνα (φτιαγμένη με γλάσο, με μια παλιά συνταγή της δεκαετίας του ΄40) και η Σεράνο, που έδωσε και το όνομά της στο ζαχαροπλαστείο.

info
Κουραμπιέδες: 15€ / κιλό
Μελομακάρονα: 14€ / κιλό

Ξενίας 34, Ιλίσια, Αθήνα, τηλ.: 210 77 75 703

Ζαχαροπλαστείο Σκαφίδας
Το ζαχαροπλαστείο του Σκαφίδα στη πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη είναι ένα από τα πιο παλιά και πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας -όλο και σε κάποια παλιά ελληνική ταινία θα το έχετε δει. Υπάρχουν Αθηναίοι που υποστηρίζουν ότι ο Σκαφίδας κάνει το καλύτερο γαλακτομπούρεκο της πόλης και το πιο νόστιμο κανταΐφι και καθόλου δεν τους αδικούμε. Εμείς όμως δοκιμάσαμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Οι κουραμπιέδες είναι μεγάλοι, τραγανοί στο κλασικό σχήμα μισοφέγγαρου και μυρίζουν φρέσκο βούτυρο. Λιώνουν στο στόμα και αφήνουν μια γλυκιά γεύση. Τα μελομακάρονα είναι κι αυτά χορταστικά, σαν σπιτικά, με την έντονη χαρακτηριστική γεύση που αφήνουν τα μπαχαρικά και τα φρέσκα καρύδια. Απλά υπέροχα!

info
Κουραμπιέδες: 16€ / κιλό
Μελομακάρονα: 14,50€ κιλό
Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας: 15,50€ / κιλό

Πλατεία Αγίου Γεωργίου 8, Κυψέλη, τηλ.: 210 8812743.

Ζαχαροπλαστείο Bellevue
Το Bellevue βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο της Νέας Σμύρνης από το 1975 και προμηθεύει όλη την Αθήνα με αυθεντικά πολίτικα γλυκά, φτιαγμένα με μεράκι και αγνές πρώτες ύλες. Τις μέρες των γιορτών οι βιτρίνες και τα τραπέζια γεμίζουν κουραμπιέδες, μελομακάρονα και τραγανές δίπλες. Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά στο Bellevue είναι σαν μια γλυκιά επιστροφή στην παιδική μας ηλικία, τότε που κάθε νοικοκυρά αναζητούσε το πιο αγνό βούτυρο και τα πιο φρέσκα αμύγδαλα και καρύδια για να φτιάξει τα γλυκά στο σπίτι της και να τρατάρει συγγενείς και φίλους. Τα γλυκά εδώ είναι φτιαγμένα στο χέρι, σε μεγάλα κομμάτια και μοσχομυρίζουν βούτυρο, χυμό πορτοκάλι και αγνό θυμαρίσιο μέλι. Αν βρεθείτε στη Νέα Σμύρνη, μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε και μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το περιβόητο πολίτικο τσουρέκι, φτιαγμένο με μια μυστική συνταγή από την Πόλη.

info
Κουραμπιέδες: 13€ / κιλό
Μελομακάρονα: 13€ / κιλό
Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτα: 15€ / κιλό
Κουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης: 16€ / κιλό

Ελ. Βενιζέλου 104, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 93 44 064

Ζαχαροπλαστείο Πριγκιπονήσια
Οι Φαληριώτες επιμένουν ότι οι καλύτεροι κουραμπιέδες της Αθήνας βρίσκονται κρυμμένοι στο μικρό ζαχαροπλαστείο Πριγκιπονήσια, στον κεντρικό δρόμο του Παλαιού Φαλήρου. Ο αυτοδίδακτος ζαχαροπλάστης Νίκος Μπινιτζής φτιάχνει όλα τα γλυκά με τα χέρια του, κλεισμένος στο εργαστήριο από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Τα Πριγκιπονήσια είναι κυρίως γνωστά για το χειροποίητο παγωτό από αγνό βουβαλίσιο γάλα που έρχεται κάθε Παρασκευή από τη λίμνη Κερκίνη. Βουβαλίσιο βούτυρο έχουν και οι χειροποίητοι κουραμπιέδες και μάλλον αυτό είναι που τους δίνει την ξεχωριστή γεύση και το υπέροχο βουτυρένιο άρωμά τους. Ο συνδυασμός με τη γενναία ποσότητα καβουρδιοσμένου αμυγδάλου είναι απλώς ακαταμάχητος. Τα κουραμπιεδάκια είναι ακόμη πιο λαχταριστά -μία και μόνη απολαυστική μπουκίτσα. Τα μελομακάρονα στα Πριγκιπονήσια είναι αυτό που λέμε «μελομακάρονα από σπίτι». Χορταστικά, αρωματικά, ελαφριά και όσο πρέπει μελωμένα, αν θέλετε να πείτε ότι τα φτιάξατε με τα χεράκια σας, εδώ να έρθετε για προμήθειες.

info
Κουραμπιέδες: 13€ / κιλό
Μελομακάρονα: 13€ / κιλό

Αγίου Αλεξάνδρου 40, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210 9841353.

Γαλακτοπωλείο η Στάνη
Η Στάνη είναι ένα από τα πιο παλιά και πιο κλασικά γαλακτοπωλεία της Αθήνας, ένα σημείο-αναφοράς που βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους οδηγούς της πόλης. Φτάνοντας εκεί νιώθει κανείς αμέσως την μυρωδιά του φρέσκου βουτύρου να του τρυπάει τη μύτη, ενώ το πιθανότερο είναι να θελήσει να δοκιμάσει τους τραγανούς λουκουμάδες, σήμα-κατατεθέν του μαγαζιού. Και οι κουραμπιέδες όμως εδώ έχουν τη δική τους χάρη. Λαχταριστοί και μυρωδάτοι, φτιαγμένοι με ολόφρεσκο αιγοπρόβειο βούτυρο, γεμάτοι κομμάτια από καβουρδισμένο αμύγδαλο, μια αληθινή λιχουδιά που λιώνει στο στόμα και μας θυμίζει τους αγαπημένους σπιτικούς κουραμπιέδες μιας εποχής που όλα ήταν απλά και γευστικά. Και πώς να μην είναι αφού η συνταγή είναι ίδια και απαράλαχτη από το 1931;

info
Κουραμπιέδες: 14€ / κιλό
Μελομακάρονα: 13€ / κιλό

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Αθήνα, τηλ.: 210 52 33 637

Ζαχαροπλαστείο Άρτιστον
Είναι δύσκολο να περνάει έξω από το ζαχαροπλαστείο Άρτιστον και να μην τον παρασύρουν οι μυρωδιές από τα φρεσκοψημένα κουλουράκια και το ζεστό ψωμί. Στο Άρτιστον στα Εξάρχεια φουρνίζουν καθημερινά και μοσχομυρίζει η γειτονιά. Οι κουραμπιέδες εδώ θυμίζουν τους σπιτικούς· είναι στρογγυλοί και χορταστικοί και αφήνουν την πλούσια γεύση που έχει το φρέσκο βούτυρο και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Τα μελομακάρονα είναι κι αυτά υπέροχα, με ένα ελαφρύ άρωμα από κανέλα και γαρίφαλο και το μέλι να έχει εισχωρήσει όσο πρέπει στην τραγανή ζύμη και να αφήνει το λεπτό του άρωμα. Δοκιμάστε και τα μελομακάρονα με την επικάλυψη σοκολάτας και δεν θα χάσετε.

info
Κουραμπιέδες: 14€ / κιλό
Μελομακάρονα: 14€ / κιλό
Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτα: 16€ / κιλό

Σπύρου Τρικούπη 61, Εξάρχεια, τηλ. 210 8211029 (επίσης

Ζαχαροπλαστείο Παπασπύρου
Ο Θανάσης και ο Φίλιππος είναι η τρίτη γενιά της οικογένειας Παπασπύρου στο εργαστήριο της ζαχαροπλαστικής και συνεχίζουν στο μονοπάτι της ποιότητας και του σεβασμού προς τον πελάτη, που χάραξε η οικογένειά τους. Οι δημιουργίες τους παντρεύουν την παραδοσιακή με τη μοντέρνα ζαχαροπλαστική, σε γλυκά που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη γεύση τους. Τα μελομακάρονα εδώ είναι νόστιμα και τραγανά, με ισορροπία στις γεύσεις των μπαχαρικών και μελωμένα όσο πρέπει, με ένα μέλι ιδιαίτερα αρωματικό. Τα μπόλικα καρύδια χαρίζουν έξτρα γεύση και υφή.

info
Κουραμπιέδες: 17€ / κιλό
Μελομακάρονα: 17€ / κιλό
Μίνι Κουραμπιέδες και Μίνι Μελομακάρονα: 19€ / κιλό

Παπασπύρου, Πανόρμου 19, Αθήνα, τηλ.: 210 64 24 528 (επίσης σε Αχαρναί, Κηφισιά, Νέο Ψυχικό, Χαλάνδρι)

Rita’s Cookies
Η Ρίτα Αμιραλιάν βρίσκεται στο εργαστήρι της στον Πειραιά και φτιάχνει καθημερινά υπέροχα μπισκότα σε μεγάλη ποικιλία και με αγνά υλικά. Οι κουραμπιέδες της είναι από τους πιο νόστιμους που έχουμε δοκιμάσει: μυρίζουν φρέσκο βούτυρο και λιώνουν στο στόμα αφήνοντας μια υπέροχη βουτυρένια επίγευση που δύσκολα ξεχνιέται. Στη καθημερινή τους εκδοχή η Ρίτα δεν βάζει ζάχαρη άχνη, οπότε οι γεύσεις της ζύμης με το φρέσκο βούτυρο και τα αμύγδαλα είναι πιο έντονες. Τα Χριστούγεννα όμως, τα κουραμπιεδάκια φορούν τα καλά τους και πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη. Να πάτε να δοκιμάσετε, να πάρετε για το σπίτι και να χαρίσετε στους φίλους σας. Στο εργαστήριο της Ρίτας θα βρείτε επίσης ολόφρεσκα κουλουράκια με σοκολάτα, με αμύγδαλα, με χυμό πορτοκάλι, με στέβια και ταχίνι, αλλά και αλμυρά μπισκότα που συνοδεύουν τέλεια τα τυριά και τα αλλαντικά. Όλα φτιαγμένα στο χέρι κι όλα πεντανόστιμα.

info
Κουραμπιέδες: 22€ κιλό
Μελομακάρονα: 17€ / κιλό
Μελομακάρονα ζυμωμένα με καρύδι: 18€ / κιλό

Δομοκού 40Α, Πειραιάς, 210 4912323.

Κι ένα e-shop στη Χαλκίδα!

Αλεξάνδρα Μιμίκου, Sweetener
Η Αλεξάνδρα Μιμίκου ετοιμάζει γλυκά με αγνές πρώτες ύλες συνδυάζοντας την γνώση και τη βαθιά νοστιμιά της παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής με τις νέες τεχνικές και τη σύγχρονη τάση για γλυκά με λιγότερη ζάχαρη. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα είναι ακριβώς ό,τι περιμένει κανείς από τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών: τραγανά, ολόφρεσκα και αρωματικά. Ο κουραμπιές μυρίζει φρέσκο βούτυρο και λιώνει στο στόμα, ενώ το μελομακάρονο μοσχομυρίζει κανέλα και γαρίφαλο και είναι όσο πρέπει μελωμένο. Αξίζει αν σημειώσουμε τα συσκευασμένα κουραμπιεδάκια της Αλεξάνδρας έχουν βραβευτεί με το Specialist Award στην Gourmet Exhibition στην κατηγορία Παραδοσιακά Γλυκά. Μπορείτε να κάνετε παραγγελίες κι από το e-shop. Μην ξεχάσετε να δείτε τις λαχταριστές σοκολατένιες μπάλες για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά και τα κομψά Cookie Kit που περιέχουν τα μπισκότα κι όλα τα απαραίτητα υλικά (χρώματα, γλάσο κ.ά.) για να φτιάξουν τα παιδιά τα δικά τους μπισκότα.

info
Μίνι Κουραμπιέδες: 8€  η συσκευασία των 400 γρ.
Μίνι Μελομακάρονα: 7€  η συσκευασία των 600 γρ.

Αλεξάνδρα Μιμίκου, Στρ. Ι. Λειβαρά 30, Χαλκίδα, τηλ. 2221 082865, https://www.alexandramimikou.com/

Δείτε επίσης:
Πού θα βρεις το τέλειο γαλακτομπούρεκο;

5 σημεία στην Αθήνα για να βρείτε λαχταριστά cookies

4 ζαχαροπλαστεία στα Βόρεια Προάστια με γλυκά χωρίς ενοχές!