«Η Κυψέλη αυτή την στιγμή ζει μια νέα άνθιση». Αυτή την φράση την άκουγα ξανά και ξανά και κάπως έτσι αποφάσισα πως ήταν η στιγμή να την επισκεφθώ και να δω από κοντά αν όσα διαβάζω και ακούω, ισχύουν. Διάλεξα να πάω σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους πεζοδρόμους όχι μόνο της Κυψέλης, αλλά και των Αθηνών, τη διάσημη Φωκίωνος Νέγρη. Πιστεύω, πως δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κάτοικος της πρωτεύουσας που να μην την έχει τουλάχιστον ακουστά.

Ο συγκεκριμένος πεζόδρομος ξεκινάει από την Πλατεία Κυψέλης και τερματίζει στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου και υπήρξε ένας από τους πιο αριστοκρατικούς δρόμους των Αθηνών. Αυτό είναι κάτι άλλωστε που τη χαρακτηρίζει, καθώς το κουβαλά σαν πολιτιστική κληρονομιά. Σήμερα, είναι μία ξεχωριστή πολυπολιτισμική γειτονιά και πηγαίνοντας εκεί βρήκα μερικά σημεία που μπορείτε να πάτε όποια ώρα της ημέρας και αν την επισκεφθείτε. Επίσης, μίλησα με τους ντόπιους, όχι μόνο για τις γευστικές προτάσεις τους, αλλά και για το αν βλέπουν όντως την ανοδική πορεία της περιοχής, όπως ακούγεται. Αυτό που συμπέρανα είναι πως πολύς κόσμος έχει γυρίσει πια στη γειτονιά του, την Κυψέλη, και αυτό έφερε μαζί του και έναν αέρα ανανέωσης. Όντως ένα νέο ρεύμα έχει ξεκινήσει, που ωστόσο χρειάζεται ακόμη τον χρόνο του για να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο.

Πίτες της Κολχίδας
Πρόκειται για ένα μαγαζί με αυθεντικές γεωργιανές γεύσεις και χειροποίητα προϊόντα της ημέρας. Όπως μου είπε η Μάγια που κάνει κουμάντο στο μαγαζί: «Ζυμώνουμε 3-4 φορές τη ημέρα και ο φούρνος που χρησιμοποιούμε είναι πήλινος, είναι σαν ένα βαρέλι που το ζυμάρι κολλάει γύρω-γύρω. Φυσικά, για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, όπως είναι η σωστή θερμοκρασία. Το ψωμάκι που βγαίνει είναι το λαβάς. Έτσι φτιάχνονται και όλες οι γεμιστές πίτες μας». Η τυρόπιτα ταψιού είναι στρογγυλή και γεμισμένη από βιολογικό τυρί, το γνωστό χατσαπούρι, που συνιστά παράλληλα και μία από τις πιο δημοφιλείς παρασκευές του μαγαζιού. Μάλιστα, εδώ προμηθεύονται τυριά αποκλειστικά από μια Γεωργιανή κοπέλα στην Πάτρα που έχει τη δική της μικρή παραγωγική μονάδα, ενώ πάντα το ζυμάρι που χρησιμοποιείται είναι φρέσκο. Πέρα από την τυρόπιτα, η φασολόπιτα με φασόλια και μπαχαρικά -ελαφρώς πικάντικη- είναι μία από τις  χαρακτηριστικές προτάσεις. Στις Πίτες της Κολχίδας θα βρείτε σπιτικά αρώματα, νέες γεύσεις και θα γνωρίσετε και μία νέα κουζίνα.

Πίτες της Κολχίδας, Φωκίωνος Νέγρη 15, Κυψέλη, τηλ. 211 2166949

Γεύσεις της Δαμασκού
Είναι ένα από τα μέρη που πέρα από το να συστήνει στο κοινό την αυθεντική ανατολίτικη κουζίνα, παράλληλα είναι η ιδανική πρόταση για όσους είναι vegan ή προσέχουν τη διατροφή τους. Αρχικά, είναι μία ευχάριστη έκπληξη πως όταν πάρετε στα χέρια σας τα σουπλά θα δείτε εικονογραφημένα κοινωνικά μηνύματα. Οι Γεύσεις της Δαμασκού ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2020  με τη δική του οικογενειακή παράδοση. Είμαστε σε ένα μέρος που θα απολαύσετε γνήσιο φαλάφελ. Όπως μου είπαν οι άνθρωποι του μαγαζιού: «Η συνταγή είναι παραδοσιακή, είναι από τον παππού μας και έχει ιστορία σχεδόν ενός αιώνα. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως εδώ θα βρείτε το πραγματικό φαλάφελ». Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλα παραδοσιακά πιάτα, όπως είναι το ταμπουλέ από τη Συρία, όπου το πλιγούρι είναι μουλιασμένο στο λεμόνι, χούμους Βηρυτού, δηλαδή ρεβιθοσαλάτα με ταχίνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Φυσικά, θα δοκιμάσετε και τη δημοφιλή σαλάτα φατούς με ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά πράσινη, πιπεριά κόκκινη, φρέσκο κρεμμύδι και τηγανητή αραβική πίτα. Είναι απολαυστική. Τέλος, η σπιτική λεμονάδα με δυόσμο χωρίς συντηρητικά, με ελάχιστη ζάχαρη και αλάτι, αλλά και αϊράνι χειροποίητο, θα συμπληρώσουν το γεύμα σας.

Γεύσεις της Δαμασκού, Φωκίωνος Νέγρη 19, Κυψέλη, τηλ. 211 1177714

Beetle
Με νεανικό αέρα και industrial αισθητική το Beetle μπορεί εύκολα να γίνει το στέκι κάποιου στη Φωκίωνος. Το μαγαζί άνοιξε το 2017 από τρεις παλιούς φίλους από το σχολείο που κάποτε μαζευόταν σε αυτό το σημείο. Είναι all day bar, που σερβίρει καφέ M.O.C και που τα Σαββατοκύριακα έχει κατάλογο και για brunch. Ακόμη, θα βρείτε προτάσεις για aperitivo, όπως το Athenian Highball, που περιέχει ανάμεσα στα άλλα μαστίχα, αγγούρι και bitters λεμονιού. Η κάβα του έχει αρκετές προτάσεις και μπορεί να ικανοποιήσει τις προτιμήσεις σας στα ποτά, ενώ θα βρείτε και αρκετές επιλογές σε κοκτέιλ. Για παράδειγμα, το Purple Rain -σήμα κατατεθέν του μαγαζιού- περιέχει δεντρολίβανο, λικέρ βατόμουρο, λεμόνι και τζιτζιμπίρα. Επίσης, υπάρχουν ενδιαφέρουσες ετικέτες μπίρας από ελληνικές μικροζυθοποιίες, όπως είναι η PIKRI IPA. Μπορείτε να βρείτε διάφορα συνοδευτικά σνακ, όπως τη vegetarian πίτσα με λάδι τρούφας, ρόκα, φρέσκα μανιτάρια και κρέμα γάλακτος, αλλά και την πίτσα special με μπέικον, πιπεριά, μανιτάρια και ντομάτα.

Beetle Bar, Φωκίωνος Νέγρη 53, Κυψέλη, τηλ. 215 5603241

Dope
Το Dope είναι coffee roasters & bakers bar και είναι μία από τις καινούργιες προτάσεις της γειτονιάς. Πρόκειται για ένα όμορφο minimal μαγαζί που ξεχωρίζει στον πεζόδρομο και συνιστά παράρτημα του κεντρικού Dope που βρίσκεται στη Βύσσης στο Μοναστηράκι σε ένα κεντρικό κτίριο του 1830. Στο Dope της Φωκίωνος Νέγρη θα βρείτε αλμυρές και γλυκές χειροποίητες παρασκευές, όπως roll κανέλλας, mini savory brioche ham με χοιρινό, αγγούρι, μουστάρδα Dijon και iceberg και brioche με έμενταλ και γαλοπούλα. Γενικά, η εκτέλεση των παρασκευών είναι βασισμένη στο μενού που έχει επιμεληθεί ο αρτοποιός, Kamel Saci. Ο καφές καβουρδίζεται από τον Αντώνη Τζαρουκιάν που συνεχίζει την παράδοση της οικογένειάς ως καφεκόπτης πέμπτης γενιάς. Επίσης, ο καφές ψήνεται και σερβίρεται στο χώρο στον οποίο παρασκευάζεται στα «κεντρικά» του Dope. Πέρα όμως από αυτό θα βρείτε και τσάι από τον οίκο του τσαγιού Mandras. Όλα αυτά θα τα απολαύσετε στα τραπεζάκια που βρίσκονται τοποθετημένα έξω από το μαγαζί σε ένα χαλαρό κλίμα με φόντο τη Φωκίωνος.

Dope Roasting Co. Fokionos Negri, Φωκίωνος Νέγρη 49, Kυψέλη, τηλ. 210 8659368

Μπακαλόγατος
Ο Μπακαλόγατος ξεκίνησε το 2008, φέρνοντας κάτι νοσταλγικό από το παρελθόν. Μπορείτε να έρθετε με την παρέα σας να φάτε ελληνικό φαγητό και να δοκιμάσετε παραδοσιακές κασιώτικες συνταγές, όπως τα κασιώτικα ντολμαδάκια που είναι αρκετά διαδεδομένα, το πιλάφι το κασιώτικο και τις μακαρούνες. Ο μάγειρας Γιώργος Καντέλης μαγειρεύει ελληνικές συνταγές, ωστόσο με περισσότερη αδυναμία στις κασιώτικες, λόγω και της καταγωγής του. Καλαματιανή σαλάτα με πράσινα λαχανικά, κολοκύθι σχάρας, μανιτάρια, σύγκλινο Μάνης και ελιές Καλαμών σε λαδόξιδο με πετιμέζι και βότανα, λαδοτύρι Μυτιλήνης, κοπανιστή Μυκόνου, κατίκι Δομάκου και στραπατσάδα με σουτζούκι Πολίτικο είναι μερικές από τις ελληνικές γεύσεις που θα βρείτε. Ο χώρος αποπνέει οικειότητα και αν βρεθείτε στη Φωκίωνος είναι μια ωραία επιλογή για χαλαρές βραδιές με την οικογένεια και τους φίλους. Είναι αυτό που λέμε μια όμορφη ελληνική ταβέρνα.

Ο Μπακαλόγατος, Φωκίωνος Νέγρη 72, Κυψέλη, τηλ. 210 8216598

Foka Negra
Όπως μαρτυρά, ήδη, από το όνομά του το Foka Negra θα το βρείτε κάπου στα δεξιά σας, καθώς ανεβαίνετε τη Φωκίωνος Νέγρη. Πρόκειται για ένα all day bar που διοργανώνει και πολλά events. Άνοιξε το 2016 και επειδή ο ιδιοκτήτης είναι μουσικός, θα δείτε πως όλη η εσωτερική διακόσμηση έχει μία ροπή στη μουσική. Το όνομα του μαγαζιού έχει τη δική του ιστορία, όπως μου εξήγησαν οι άνθρωποί του: «Foka Negra ήταν ο αργκό χαρακτηρισμός των ντόπιων των προηγούμενων χρόνων όταν αναφερόντουσαν στη Φωκίωνος Νέγρη». Από το πρωί μπορεί να έρθει κάποιος να πάρει πρωινό και το Σαββατοκύριακο brunch. Όλες οι παρασκευές είναι χειροποίητες. Ένα από τα highlight είναι η χειροποίητη πίτσα με τη μυστική συνταγή, που δεν πρόκειται να τη μάθετε, όσο και αν προσπαθήσετε ( το δοκίμασα και εγώ). Επίσης, θα βρείτε επιλογές και σε μπέργκερ, ενώ από το απόγευμα και μετά θα βρείτε early drinks και κοκτέιλ. Τέλος, κάθε Παρασκευή και Σαββατοκύριακο υπάρχουν διάφορα events, όπως μουσικές και θεατρικές βραδιές.

Foka Negra, Φωκίωνος Νέγρη 32, Κυψέλη, τηλ. 210 8210038

Η φωτογραφία ανοίγματος και η εσωτερική με το άγαλμα σκύλου της Κυψέλης είναι από το fokionos.com

Δείτε επίσης:
10 σούπερ γλυκά από 10 ζαχαροπλαστεία που αξίζει να δοκιμάσετε!

Πειραιάς: 3+1 στάσεις για ψώνια στη Γούναρη – Τα πάντα για το γιορτινό τραπέζι

5 σημεία στην Αθήνα για να βρείτε λαχταριστά cookies