Η πρώτη μου επαφή με μια σπιτική λεμονάδα «σαν της μαμάς μου» με έκανε να ψάξω ποιοι κρύβονται πίσω από το μπουκαλάκι, που ξεχείλιζε φρεσκάδα και άρωμα και έφερε την υπογραφή «Χάριν Γεύσης». Μια νέα κοπέλα από την Τρίπολη, λοιπόν, η Χάρις επέστρεψε έπειτα από σπουδές στη Γυμναστική Ακαδημία στα πάτρια εδάφη, και αφού δούλεψε ένα διάστημα σε τράπεζα και κατάλαβε ότι το επάγγελμα της τραπεζικού δεν τη γεμίζει, γνώρισε τον σύζυγό της Μάκη και αποφάσισε να δώσει όλη της την ενέργεια στη δημιουργία της δικής της οικογένειας. Έτσι, μετά από δύο παιδιά και πολλές χαρές, ήρθαν οι σπιτικές μαρμελάδες, οι φυσικοί συμπυκνωμένοι χυμοί και τα γλυκά του κουταλιού, τα οποία απολάμβανε όχι μόνο η οικογένειά της αλλά και οι φίλοι της. Οι τελευταίοι μάλιστα άρχισαν να τα ζητούν τόσο συχνά, που μεταξύ σοβαρού και αστείου η Χάρις σκέφτηκε να τους τα πουλάει. Είχε βλέπετε και σύζυγο επιχειρηματία, ο οποίος εξαρχής την στήριζε σε αυτό και έτσι μαζί ξεκίνησαν ένα μικρό εργαστήριο με αγαπημένες τους γεύσεις. Με τον καιρό βρήκαν και το όνομα «Χάριν Γεύσης», τους συνεργάτες τους, από Άργος, Κορινθία και τις γύρω περιοχές και πλέον οραματίζονται έναν κόσμο γεμάτο χρώματα, φρέσκα αρώματα και γλύκα.

Από πόσους και ποιους αποτελείται η ομάδα που φτιάχνει τα προϊόντα Χάριν Γεύσης;
Η επιχείρηση είναι ουσιαστικά οικογενειακή υπόθεση. Εκτός από εμένα, που είμαι all around παίκτης -παραγωγή, σχεδιασμός, μάρκετινγκ, πωλήσεις- και τον σύζυγό μου που ως μηχανικός, ασχολείται με την οργάνωση και βελτίωση της παραγωγής και την ασφάλεια και υγιεινή των προϊόντων, στην ομάδα έχουμε άλλες δύο γυναίκες της οικογένειας. Τη Γωγώ, την κουνιάδα μου, που ασχολείται με την παραγωγή και τη συσκευασία των προϊόντων και την Ειρήνη, την πεθερά μου, πάλι στην παραγωγή και στον σχεδιασμό νέων προϊόντων, όπως η μαρμελάδα ντομάτας με καπνιστή πάπρικα, που ετοιμάζουμε για την επόμενη σεζόν. Επιπλέον, υπάρχουν δύο ακόμα άτομα που βοηθούν στην παραγωγή και τη συσκευασία.

Ποια ήταν τα εμπόδια που συνάντησες και πώς τα αντιμετώπισες;
Κάθε αρχή και δύσκολη. Η βασικότερη δυσκολία ήταν να μπούμε σε μία αγορά που ήταν ήδη ανταγωνιστική κι εμείς δεν γνωρίζαμε καθόλου. Χρειάστηκε πολύ κόπος και τρέξιμο, αλλά σιγά σιγά τα καταφέραμε. Μεγάλη ώθηση για εμάς στον τομέα των πωλήσεων ήταν η στρατηγικής σημασίας συνεργασία μας με τα Nora’s Deli, ένα καταξιωμένο όνομα στον χώρο των deli προϊόντων, η συνεργασία με τα οποία εξακολουθεί και επεκτείνεται. Η δεύτερη δυσκολία είχε να κάνει με την αντιμετώπιση προβλημάτων στην παραγωγή, που επίσης ήταν πρωτόγνωρη διαδικασία για εμένα, αλλά κι εκεί καταφέραμε να τα αντιμετωπίσουμε ένα ένα και να φτάσουμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και στη συνέχεια και στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Τι θα ήθελες να προσθέσεις στην γκάμα των προϊόντων σου και δεν το έχεις κάνει ακόμα;
Υπάρχουν διάφορες ιδέες. Εκτός από τους κλασικούς μας κωδικούς στις μαρμελάδες Χάριν γεύσης (φράουλα, μύρτιλο, ροδάκινο λουίζα, σύκο τζίντζερ, ντομάτα τζίντζερ), ετοιμάζουμε κάποιες νέες γεύσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία του συνοδευτικού αλμυρών πιάτων, όπως η ντομάτα πάπρικα και άλλα. Όσον αφορά στην κατηγορία των χυμών, θέλουμε να επεκτείνουμε την γκάμα των χυμών χωρίς ζάχαρη (εκτός από τη λεμονάδα και τη βυσσινάδα που ήδη κυκλοφορούν χωρίς ζάχαρη). Τέλος, έχουμε στα σκαριά και κάποια προϊόντα σε μία διαφορετική κατηγορία από τις ήδη υπάρχουσες (preserved), που βρίσκονται στη φάση των δοκιμών.

Ποιος είναι ο πρώτος δοκιμαστής και πιο αυστηρός κριτής σου;
Ο σύζυγός μου, ο Μάκης. Είναι έτσι κι αλλιώς ιδιότροπος με τις γεύσεις, οπότε καταλαβαίνεις τι περνάω για να πάρω την έγκρισή του σε ένα προϊόν! Πέρα από την πλάκα, πραγματικά μου δίνει πολύτιμο feedback για τα προϊόντα.

Τι συμβουλές θα έδινες σε άλλα παιδιά που ζουν στην περιφέρεια και σκέφτονται να ασχοληθούν με κάτι παρόμοιο αλλά δεν το παίρνουν απόφαση;
Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι όντως δύσκολο, ειδικά αν δεν έχεις επαφή με την επιχειρηματικότητα και δεν έχεις ασχοληθεί ξανά με την παραγωγική διαδικασία. Και το θέμα της χρηματοδότησης προβληματίζει πολλούς. Το καταλαβαίνω. Υπήρξαν φάσεις και για μένα που ήμουν έτοιμη να τα παρατήσω. Χαίρομαι, όμως, που δεν το έκανα. Αυτό που θα έλεγα σε κάποιον νέο που μπαίνει σ’ αυτόν τον χώρο είναι ότι αξίζει τον κόπο, αρκεί να έχεις επιμονή και υπομονή και όρεξη για δουλειά, πολλή δουλειά κάποιες στιγμές.

Από πού προμηθεύεσαι τα υλικά σου;
Δεν έχουμε δική μας παραγωγή. Οι πρώτες ύλες μας προέρχονται κυρίως από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, όπως ο κύριος Γιώργος από το Άργος, με τα ωραία του εσπεριδοειδή, ο Κώστας από την Κορινθία που μας προμηθεύει σταφύλια και άλλοι πολλοί.

Πόσα πειράματα χρειάστηκαν για να καταλήξεις στις συγκεκριμένες συνταγές;
Οι δοκιμές δεν τελειώνουν ποτέ, ακόμα και τώρα. Στην αρχή, όταν φτιάχναμε τα πρώτα μας προϊόντα, οι δοκιμές ήταν αμέτρητες: βάλε λίγο λεμόνι ακόμα, βγάλε λίγο τζίντζερ και πάει λέγοντας, μέχρι να καταλήξουμε στην τελική συνταγή. Και πάλι, όμως, τα φρούτα είναι αυτά που μας καθοδηγούν κάθε φορά και η διαδικασία προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Μπορείς να κάνεις μια γενική περιγραφή της διαδικασίας παρασκευής ενός προϊόντος;
Κάθε προϊόν έχει διαφορετική διαδικασία παρασκευής. Σε γενικές γραμμές, τα φρούτα πλένονται, καθαρίζονται, τεμαχίζονται, αν απαιτείται, στύβονται και μπαίνουν στην κατσαρόλα για να πάρουν την τελική τους μορφή.

Τι σχέδια έχεις για το μέλλον και πόσο κοντά πιστεύεις ότι είσαι στην επίτευξή τους;
Το επόμενο βήμα μας είναι το άνοιγμά μας σε νέες αγορές, εκτός Ελλάδας, αλλά θέλει πολλή μελέτη και προετοιμασία. Θέλουμε να κάνουμε προσεκτικά βήματα. Προτεραιότητά μας, βέβαια, αποτελεί πάντα το υπάρχον πελατολόγιό μας και η προμήθειά του με ποιοτικά προϊόντα. Σκεφτόμαστε, επίσης, τη δημιουργία κάποιων νέων προϊόντων, αλλά κι αυτό με προσεκτικές κινήσεις.

info
Περισσότερα: τηλ. 2710 221548, 6972015758, https://www.haringefsis.gr

Δείτε επίσης:

Η Μάνια άφησε το πιάνο και την κλασική μουσική για να ασχοληθεί με τη μελάσα

Η Λένια Κρέτση έκλεισε τη φύση μέσα σε ένα κουτί!

Οικογένεια Σακαρίκου: Νομαδική μελισσοκομία 5 γενεών