Η εταιρία Symbeeosis ιδρύθηκε από τη Νίκη και τον Νίκο Κουτσιανά, τους γνωστούς φαρμακοποιούς που ίδρυσαν την εταιρεία φυσικών και βιώσιμων καλλυντικών APIVITA πριν από 40 χρόνια. Ακολουθώντας πιστά την ιπποκρατική φιλοσοφία «το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου», γεννήθηκε η ιδέα για μια σειρά λειτουργικών τροφίμων και ροφημάτων, τα οποία θα είναι ωφέλιμα για τον άνθρωπο και τον πλανήτη εξίσου. Η κυρία Μαριλένα Νίκου, διευθύντρια Μάρκετινγκ και Εμπορικού Τμήματος της εταιρείας μάς συστήνει τα αγνά αυτά προϊόντα μελιού και βοτάνων.

Ποια είναι η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τα προϊόντα Symbeeosis;
To όνομά μας συνδυάζει την ελληνική λέξη συμβίωση, που είναι «η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ διαφορετικών οργανισμών», και τη μέλισσα, το σημαντικότερο επικονιαστή της φύσης και πρότυπο-εμπνευστή αρμονικής συμβίωσης, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξουμε ακόμα και μέσω του ονόματός μας όλη αυτή τη φιλοσοφία μας περί αρμονικής συμβίωσης ανθρώπου και πλανήτη, και αλληλεξάρτησης διατροφής και υγείας.
Πιστεύουμε στη βιώσιμη συμβίωση ανθρώπου και φύσης, παράδοσης και καινοτομίας, υπέροχης γεύσης και υψηλής διατροφικής αξίας. Η Symbeeosis καλλιεργεί, συλλέγει και προσφέρει τσάι του βουνού, βότανα και βιολογικό μέλι. Τα λειτουργικά προϊόντα μας, γέννημα της δημιουργικής μας συμβίωσης με τη φύση, βελτιώνουν τη διατροφή, υποστηρίζουν την καλή υγεία, και προσθέτουν αυθεντικές ελληνικές γεύσεις στη μέρα σας. Εφαρμόζουμε καινοτόμες πρακτικές και μετατρέπουμε τα απλόχερα δώρα της ελληνικής φύσης σε πραγματικά superfoods. Σαν τις μέλισσες, εργαζόμαστε για το κοινό καλό με γνώμονα την καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Προάγουμε το ηθικό επιχειρείν με αφοσίωση στην αναγεννητική οικονομία και τη βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Γης.

Γιατί επικεντρωθήκατε ειδικά στα μέλια και τα βότανα;
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την αξία της σωστής διατροφής και του ελληνικού βιολογικού λειτουργικού τρόφιμου παγκοσμίως, να υποστηρίξουμε και να εξελίξουμε τον ελληνικό πρωτογενή τομέα, να επικονιάσουμε τις αρχές της αρμονικής συμβίωσης με τον πλανήτη, και να οδηγηθούμε σε ένα βιώσιμο πράσινο μέλλον. Επιλέξαμε το τσάι του βουνού και το μέλι, καθώς αποτελούν κατεξοχήν ελληνικά προϊόντα με μοναδικές ιδιότητες. Πιστεύουμε ότι συνολικά θα πρέπει ως χώρα να δουλέψουμε για να αναδείξουμε την αξία των προϊόντων μας παγκόσμια, να υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια για την προβολή της Μεσογειακής Διατροφής που κάθε χρόνο ανακηρύσσεται ως η καλύτερη και πιο βιώσιμη διατροφή παγκοσμίως. Έχουμε έναν τεράστιο πλούτο, και με οργανωμένη προσπάθεια σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα προϊόντα που μας χαρίζει η ελληνική φύση.
Το Ελληνικό τσάι του βουνού είναι ένα βότανο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελληνική παράδοση, γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τις μοναδικές, ευεργετικές του ιδιότητες, άγνωστο όμως στο ευρύ κοινό. Με τα προϊόντα μας στοχεύουμε να καθιερώσουμε παγκοσμίως το ελληνικό τσάι του βουνού ως το καθημερινό, γευστικό, χωρίς καφεΐνη ρόφημα που αυξάνει την ευεξία και ευζωία.
Αναφορικά με το μέλι, δε θα μπορούσαμε να μην επικεντρωθούμε σε αυτό καθώς ασχολούμαστε με την μελισσοκομία εδώ και 3 γενεές (πάνω από 60 χρόνια) και γνωρίζουμε όσο λίγοι στον κόσμο την κοινωνία της μέλισσας και το μέλι. Συνδυάζοντας την εμπειρία, την τεχνογνωσία, την καινοτομία και την αγάπη μας για τη μέλισσα δημιουργήσαμε μια μοναδική σειρά λειτουργικών μελιών. Στόχος μας να καθιερώσουμε το ελληνικό, λειτουργικό μέλι ως ένα superfood, με ευεργετικές για τον άνθρωπο ιδιότητες.

Από ποιους αγρούς συλλέγετε τα βότανα και το μέλι και τι το ιδιαίτερο έχουν τα προϊόντα που παράγετε; 
Τα βότανα συλλέγονται από επιλεγμένες περιοχές όπου φύονται αυτοφυώς ώστε να μη διαταράσσεται το εκάστοτε τοπικό οικοσύστημα: συλλέγονται κυρίως στον Όλυμπο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, το Δομοκό. Έχουμε τις δικές μας καλλιέργειες στον Όλυμπο και την Αρκαδία, όπου εφαρμόζουμε πρακτικές «έξυπνης» γεωργίας. Τα μέλια συλλέγονται από νησιωτικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες και η Κρήτη, αλλά εφαρμόζουμε νομαδική μελισσοκομία σε όλη τη χώρα από τη Χαλκιδική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο.
Τα προϊόντα μας είναι ξεχωριστά, ένας μοναδικός συνδυασμός καινοτομίας και βιωσιμότητας: εφαρμόζουμε καινοτόμες πρακτικές και μετατρέπουμε τα απλόχερα δώρα της ελληνικής φύσης σε πραγματικά superfoods. Είναι βασισμένα μόνο σε φαρμακευτικά φυτά και μελισσοκομικά συστατικά, ωφελούν εξίσου την υγεία και ευεξία του ανθρώπου και τον πλανήτη. Όλα ανήκουν στην κατηγορία του λειτουργικού τρόφιμου, και είναι αγνά βότανα και μέλια, ενισχυμένα μόνο με πράσινα, δραστικά ξηρά εκχυλίσματα, συμπυκνωμένα σε δραστικά συστατικά. Με σύγχρονες πράσινες μεθόδους «παραλαμβάνουμε» από τα φυτά ξηρά εκχυλίσματα τα οποία έχουν υψηλή συγκέντρωση μόνο σε θρεπτικές ουσίες και δραστικά συστατικά, ενώ είναι σε ειδικούς φορείς που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα των συστατικών τους. Έτσι, τα προϊόντα μας αποτελούνται μόνο από καθαρά βότανα και μέλια, χωρίς αρώματα, άλλα πρόσθετα ή χημικά, και είναι τα μοναδικά στις κατηγορίες τους με την καινοτομία του ξηρού εκχυλίσματος.

Πώς καταλήξατε στην παραγωγή εμπλουτισμένων βιοδραστικών μελιών; Με ποιο σκεπτικό αναπτύξατε αυτά τα προϊόντα;
Μια κουταλιά λειτουργικού μελιού είναι ένα super superfood με φανταστική γεύση! Ενισχύουμε γνωστές βιολογικές ποικιλίες μελιού με βιοδραστικά συστατικά από φαρμακευτικά φυτά και προϊόντα μελισσοκομίας, προκειμένου να ενισχύσουμε τη θρεπτική τους αξία και να αποκτήσουν επιπλέον οφέλη. Οι ευεργετικές ιδιότητες του φημισμένου ελληνικού μελιού σε μία απολαυστική κουταλιά. Μέλι ενισχυμένο με δραστικά ξηρά εκχυλίσματα από πρόπολη, κουρκουμά και τζίντζερ – ένα καθημερινό boost ευεξίας με υπέροχη γεύση.
Η ανάπτυξη αυτών των προϊόντων βασίστηκε στην ιδέα ότι το μέλι είναι ένα superfood έτσι κι αλλιώς: χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς από την αρχαιότητα, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και επιδεικνύει αντιμικροβιακή δράση.
Άρα, γιατί να μην απολαμβάνει κανείς μια κουταλιά μέλι κάθε μέρα, αντί κάποιου άλλου συμπληρώματος διατροφής, ώστε να έχει όλα τα οφέλη του; Ενισχύοντας λοιπόν το μέλι με δραστικά ξηρά εκχυλίσματα, μπορεί ο καθένας να απολαύσει ένα «συμπλήρωμα διατροφής» ανάλογα με τις ανάγκες του. Για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, διαλέξτε το Greek Organic Honey product & Propolis, για αντιφλεγμονώδη δράση το Greek Organic Honey product & Turmeric, για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος το Greek Organic Honey product & Ginger.

Πού βρίσκει κανείς τα προϊόντα σας; 
Τα προϊόντα μας μπορεί να βρει κάποιος άμεσα και γρήγορα στο e-shop μας symbeeosis.com , αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, delicatessen, cafes, εστιατόρια, φαρμακεία.

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Προτεραιότητα αποτελεί το χτίσιμο της διανομής μας σε σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Επίσης σχεδιάζουμε νέα λανσαρίσματα στην κατηγορία των συμπληρωμάτων διατροφής, με μια εντελώς διαφορετική λογική από αυτή που γνωρίζει ο κόσμος μέχρι τώρα. Και βέβαια, θα ακολουθήσουν και νέα προϊόντα στις υπάρχουσες κατηγορίες μας.

Δείτε επίσης:

Μέλι: Σύμμαχος στη διατροφή αλλά και στην ομορφιά

Ελληνικά βότανα: Τα μαντζούνια που μας κάνουν καλά

Καλιτσούνια τηγανιού με μέλι