Δεν είχα ξαναβρεθεί στα Μετέωρα. Αυτό το μαγευτικό θέαμα των βράχων σε συνδυασμό με τα χρώματα του χειμώνα και τον συννεφιασμένο ουρανό είναι κάτι που αξίζει να επισκεφθείς, να εξερευνήσεις, να απολαύσεις! Με κεντρικό προορισμό τα Μοναστήρια των Μετεώρων, είχα την τύχη να γνωρίσω τις γύρω περιοχές, τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα, το Καστράκι. Ενώ λίγο πιο μακριά βρίσκονται η Πύλη, η Ελάτη και το Περτούλι, με κρυμμένα μονοπάτια και πανέμορφα τοπία, όπως για παράδειγμα οι καταρράκτες της Παλιοκαρυάς.

Κάθε περιήγηση σε όμορφες πόλεις και τοπία, κατέληγε σε ένα μεγάλο τραπέζι, πλούσιο σε παραδοσιακά εδέσματα. Μάλιστα οι Τρικαλινοί έχουν δημιουργήσει το δικό τους  brandname, το Meteorissimo, που περικλείει την τοπική παραδοσιακή κουζίνα και την κουζίνα των Μετεώρων.

Η γαστρονομική περιπέτεια ξεκίνησε από τα Τρίκαλα. Έπειτα από την ξενάγηση στην παλιά πόλη των Τρικάλων και το ρολόι που δεσπόζει στην πόλη, περιηγηθήκαμε στα Μανάβικα. Η συγκεκριμένη περιοχή, που τώρα πλέον σφύζει από ζωή -και είναι γεμάτη καφετέριες και μεζεδοπωλεία- ήταν παλιά υποβαθμισμένη καθώς εκεί βρίσκονταν τα σπίτια με… τα κόκκινα φανάρια.

Τρίκαλα, Ίανθος
Ο Ίανθος στεγάζεται στο «σπίτι» της Γεωργίας. Το μαγαζί είναι γεμάτο με παλιές φωτογραφίες αλλά και αφίσες από ταινίες -ελληνικές και ξένες- που έχουν γυριστεί στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων. Μας παραπέμπει αλλά και μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές, τόσο λόγω της διακόσμησης αλλά και των γεύσεων, που αποτελούν τη γέφυρα του παλιού με το νέο.

Όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε εδώ -αλμυρά και γλυκά- είναι παραδοσιακά του Meteorissimo. Ξεκινώντας από τις πίτες, ήταν πολύ ενδιαφέρων γευστικά ο πλαστός, που φτιάχνεται με χυλό καλαμποκιού, χορταρικά και αρωματικά της περιοχής των Τρικάλων.

Στα ορεκτικά, ήταν πάρα πολύ νόστιμο αλλά και ελαφρύ το λουκάνικο Τρικάλων με πράσο, που είναι ξακουστό σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, βρίσκεται πλέον σε διαδικασία πιστοποίησης ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης). Δοκίμασα και το κατσαμάκι, που είναι ουσιαστικά μια πολέντα με καλαμποκάλευρο, βούτυρο και κρεμμύδι. Δεν ήταν πολύ κοντά στα γευστικά μου γούστα, αλλά μας είπαν ότι παλιότερα ήταν το φαγητό των φτωχών. Στα κυρίως, το χοιρινό με το πρασοσέλινο και το κατσικάκι στη γάστρα με πατάτες ήταν σαν σπιτικά.

Στα παραδοσιακά γλυκά, δοκίμασα τη σπάτουλα, μια κρέμα αρωματισμένη με γαρίφαλο, κανέλα και καρύδι με μια λεπτή στρώση από παντεσπάνι. Στη συνέχεια, δοκιμάσαμε τον Χαλβά Φαρσάλων, που στα Τρίκαλα τον φτιάχνουν αλλιώς. Δεν είναι ο κλασικός σαπουνέ που έχετε δοκιμάσει. Αν και τα υλικά είναι ίδια, παρασκευάζεται με διαφορετικό τρόπο, με αποτέλεσμα να έχει πιο κρεμώδη υφή και πιο πλούσια αλλά και ελαφριά γεύση.

Όλα αυτά ταίριαζαν αρμονικά με το τσίπουρο της περιοχής. Φαγητό, ποτό και διακόσμηση σε ταξίδευαν αλλού…

Και λίγη… ιστορία
Στις αφίσες του μαγαζιού δεσπόζει η ταινία του Φίνος Φιλμ Σακαφλιάς με τον Νίκο Φούντα. Οι ντόπιοι έχουν μια αγάπη για τη συγκεκριμένη ταινία, που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, με μουσική του Τρικαλινού Βασίλη Τσιτσάνη. Εκεί έγινε γνωστό και το τραγούδι «Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε τον Σακαφλιά». Ο Σακαφλιάς ήταν ένας κατάδικος στις φυλακές Τρικάλων (εκεί που σε λίγο καιρό θα στεγαστεί το Μουσείο Τσιτσάνη), με καταγωγή από τον Πειραια, που δολοφονήθηκε από άλλους κατάδικους καθώς είχε ηγετικές τάσεις. Η ταινία και το τραγούδι έγιναν τόσο μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή, με αποτέλεσμα το Σακαφλιάς να συνδεθεί με τους Τρικαλινούς και να τους φωνάζουνε «Σακαφλιάδες».

Ίανθος, Μανάβικα, Υψηλάντου 15-19, Τρίκαλα, Τηλ. 2431 073359.

Μετέωρον Πανόραμα
Ένα πολύ όμορφο εστιατόριο κάτω από τους βράχους των Μετεώρων με ωραία θέα και καλό φαγητό. Αν και η εξειδίκευσή του είναι περισσότερο γύρω από το κρέας, ετοίμασε ένα ειδικό μενού για εμάς με μοναστηριακή κουζίνα -με εξαίρεση ένα πιάτο, στο οποίο χρησιμοποίησε μαύρο χοίρο. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα κρέατά του προέρχονται από τη φάρμα Δήμου που φιλοξενεί αρχέγονες φυλές ζώων ενώ στο μαγαζί υπάρχει και ψυγείο ωρίμανσης.
Στη Μοναστηριακή κουζίνα δεν καταλύεται ποτέ το κρέας. Τρώνε όμως ψάρι.  Ο Άγγελος Γιαννούλας, ο μετρ του μαγαζιού μάς παρουσίασε τα πιάτα μας.
Ο τραχανάς με τον μαύρο χοίρο πάνω σε βιολογικό ψωμί λιναρόσπορου ήταν πάρα πολύ νόστιμος. Ωστόσο, ήταν το μόνο μη μοναστηριακό πιάτο. Δοκιμάσαμε και εδώ πλαστό -που μου άρεσε περισσότερο από του Ίανθου- αλλά τα δυο πιάτα που ξεχώρισα ήταν τα τυλιχτά φύλλα σταφυλιού με σάλτσα ταχίνι και το πλιγούρι με ντόπια μανιτάρια σε ζωμό γαρίδας και λευκή τρούφα. Εντυπωσιακή εμφάνιση και ωραία σε γεύση ήταν και η σαλάτα με φρέσκα παντζάρια, σταφίδες, φέτα, χώμα παντζαριού και βινεγκρέτ δυόσμου.
Ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της τρικαλινής γαστρονομίας είναι η πέστροφα. Ήταν πολύ φρέσκια και ωραία μαγειρεμένη, αν και για τα δικά μου γευστικά γούστα είναι ένα λιπαρό ψάρι που δεν προτιμώ. Συνοδευόταν με τέλεια άγρια χόρτα και σάλτσα λεμονιού που έδεναν πολύ αρμονικά με το ψάρι και ισορροπούσαν τη λιπαρότητά του.
Σε γλυκά δοκιμάσαμε ένα διαφορετικό ψητό μήλο, με κρέμα χαλβά, σπιτικό μπισκότο και σιρόπι σοκολάτας αλλά και τοπική καρυδόπιτα “μελαχρινή” με φρέσκια κρέμα γάλακτος και καραμελωμένα φουντούκια.

Μετέωρον Πανόραμα, Πατριάρχου Δημητρίου 54, Καλαμπάκα, Τηλ. 2432 078128.

Πλάτανος
Λίγο πιο μακριά από το κέντρο της Καλαμπάκας, βρίσκεται ένα εστιατόριο με όμορφο, ζεστό περιβάλλον. Εδώ το φαγητό είναι λίγο διαφορετικό. Ο σεφ πειραματίζεται με τις γεύσεις και σερβίρει πιάτα πιο γκουρμέ. Η αλήθεια είναι ότι μαγείρεψε ειδικά για εμάς όλα τα πιάτα που βρίσκονται με αστερίσκο στον κατάλογό του, τα οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμα στο εστιατόριό του. Στον κατάλογό του βέβαια έχει και πιο mainstream προτάσεις όπως κολοκυθάκια και πιπεριές τηγανητές, κεμπάπ πρόβειο, παιδάκια αρνίσια και πρόβεια αλλά και πιο γκουρμέ- για τα δεδομένα της περιοχής-, όπως μιλφέιγ μελιτζάνας, πίτα κανταΐφι, μοσχαρίσιο ταρτάρ, Rib eye steak black Angus. Στα ορεκτικά, ήταν πραγματικά πεντανόστιμη η σούπα κολοκύθας.

Πολύ εντυπωσιακή σε όψη και αρκετά ενδιαφέρουσα σε γεύση ήταν η σαλάτα που την έχουν ονομάσει «Λαχανικά», που όλα περιστρέφονται γύρω από ένα μεγάλο εντυπωσιακό παντζάρι. To πιο ιδιαίτερο πιάτο ήταν μοσχαρίσια ουρά μπρεζέ με καπνιστή cray sauce και ταλιατέλες τελειωμένες μέσα σε τυρί σαν Μιχάλη Σύρου: αξίζει να το παραγγείλετε όχι μόνο για το  σερβίρισμα αλλά και για την ισορροπημένη γεύση του. Στα κυρίως, πολύ νόστιμο ήταν το rib eye black angus αλλά και το χοιρινό κότσι.

Πλάτανος, Μυκάνη Καλαμπάκας, Τηλ. 24320 82342.

Η ταβέρνα του Παναγιώτη
Στο Περτούλι, σε ένα ύψωμα, είναι η Ταβέρνα του Παναγιώτη. Συνδυάζει και όμορφη θέα και καλό φαγητό, οπότε αυτό την κάνει περιζήτητη τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες των γύρω περιοχών. Βρεθήκαμε εκεί Κυριακή μεσημέρι και το μαγαζί ήταν γεμάτο, ενώ υπήρχε και αρκετή αναμονή. Οπότε καλό είναι να καλέσετε προτού αποφασίσετε να πάτε, ώστε να ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητα του χώρου, ειδικά αν επιλέξετε να πάτε Σαββατοκύριακο.
Σε ένα πολύ φιλόξενο περιβάλλον, γευτήκαμε παραδοσιακή κουζίνα της ευρύτερης περιοχής, όπως την έχει επιμεληθεί με μεράκι ο ιδιοκτήτης του χώρου, ο Παναγιώτης. Ξεκινήσαμε από σούπα τραχανά, σερβιρισμένη με πολύ ωραίο τρόπο: συνδύαζε τον κλασικό τραχανά με σουσάμι. Του ταίριαζε πολύ γευστικά αλλά ήταν ίσως λίγο περισσότερη ποσότητα από ό,τι θα προτιμούσα. Σε ορεκτικά, δοκιμάσαμε  μυρωδάτους κολοκυθοκεφτέδες και σαλάτα με μπρόκολο, κουνουπίδι και χόρτα. Στα κυρίως, το χοιρινό με σελινόριζα ήταν ιδιαίτερα γευστικό, αλλά την παράσταση έκλεβε το αγριογούρουνο με τηγανητές πατάτες!

Η ταβέρνα του Παναγιώτη, Περτούλι Τρικάλων, Τηλ. 2434 091000.

Ευφρόσυνο
Σταματήσαμε τυχαία για να τσιμπήσουμε κάτι και βρήκαμε ζεστή χορτόπιτα από τα χέρια της γλυκύτατης κυρίας Ελένης Ψαρρή. Ήταν τόσο νόστιμη που παραγγείλαμε για τον δρόμο. Η χορτόπιτά της είναι εκπληκτική, σαν τη χορτόπιτα των μανάδων και των γιαγιάδων μας! Για τους λάτρεις των γλυκών, αξίζει να δοκιμάσετε γαλατόπιτα. Τρώγεται και ζεστή αλλά είναι υπέροχη και κρύα, για να συνοδεύσει τον πρωινό ή τον απογευματινό σας καφέ. Δεν δοκίμασα κάτι άλλο από το μαγαζί, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι κάνει πολύ ωραία μαγειρευτά (ειδικά μουσακά) αλλά και ψητά της ώρας.
Κι αν δεν βρείτε το πιάτο που θέλετε στο μαγαζί, μπορείτε να τους καλέσετε και να σας το μαγειρέψουν είτε για αργότερα είτε για την επόμενη μέρα.

Ευφρόσυνο, Πατριάρχου Δημητρίου, Καλαμπάκα, Τηλ. 2432 078131

Δείτε επίσης:
Κεφαλονιά: 3+1 επιλογές για καλό φαγητό

Τρίκαλα Κορινθίας: Δύο ταβέρνες για νόστιμο και παραδοσιακό φαγητό

4 +1 ζαχαροπλαστεία με νόστιμες δίπλες + μια παραδοσιακή συνταγή από τη Μεσσηνία