Το εμβληματικό εστιατόριο του Γιώργου Χατζηγιαννάκη στον Πύργο έχει φέτος στο τιμόνι της κουζίνας του τον βραβευμένο σεφ Θοδωρή Παπανικολάου.

Τον αποκαλούν «πατριάρχη» και εννοούν της ελληνικής εστίασης, και ειδικά της υψηλής, όχι άδικα. Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης έγινε πριν από 35 χρόνια ερωτικός μετανάστης, όχι για τα μάτια μιας όμορφης, αφού μαζί μετοίκησαν, αλλά για τις ομορφιές της Σαντορίνης. Από τότε αφιερώθηκε στην ανάδειξη και αναβίωση της σαντορινιάς γεύσης, μιας φτωχικής αγροτικής κουζίνας, στηριγμένης στη φάβα, στα λιγοστά ξερικά μποστανικά του καλοκαιριού και σε ό,τι έδιναν η θάλασσα και τα λιγοστά ζωντανά του νησιού. Και φυσικά στα αμπέλια της. Χάρη στο πείσμα και την επιμονή του ζευγαριού η Σαντορίνη άρχισε να συζητιέται για το εστιατόριο «Σελήνη», σε εποχές όπου η υψηλή εστίαση εκτός Αθηνών ακουγόταν περίπου σαν ανέκδοτο. Η εφευρετικότητα των Σαντορινιών νοικοκυρών που έβρισκαν κάθε μέρα άλλον τρόπο να μαγειρέψουν τη φάβα τους στάθηκε η έμπνευσή τους και τα χρόνια άρχισαν να κυλούν.

Ωστόσο δεν είναι η ιστορία τόσο ενδιαφέρουσα όσο το παρόν και το μέλλον του εστιατορίου, που τα τελευταία χρόνια έχει μετακομίσει στον Πύργο, το μικρό, αδιάφορο μέχρι την άφιξη της «Σελήνης» χωριό στο κέντρο του νησιού, που έχει γίνει πόλος έλξης όχι μόνο των ταξιδιωτών, αλλά και πολλών νέων επιχειρήσεων. Πάντως, το ταλέντο και η σοφία του Γιώργου Χατζηγιαννάκη συμπυκνώνονται στην ικανότητά του να επιλέγει σεφ που θα παθιαστούν το ίδιο με εκείνον και θα υπηρετήσουν το κοινό όραμα της ανάδειξης μιας γαστρονομίας διαφορετικής. Όπως ο Θοδωρής Παπανικολάου, που ήδη μετράει μια τριετία στην κουζίνα της «Σελήνης», με ένα διάλειμμα δύο ετών στην Αθήνα, για να επιστρέψει και πάλι στην αγαπημένη του κουζίνα. Πλάι του τα πολλά τελευταία χρόνια ως διευθύντρια του εστιατορίου και sommeliere η Γεωργία Τσάρα, μια εξαίρετη οικοδέσποινα με υποδειγματική φιλοξενία και αξεπέραστη λίστα κρασιών. Στη βεράντα της «Σελήνης» θα δοκιμάσετε τι σημαίνει φρέσκια, εμπνευσμένη υψηλή ελληνική γαστρονομία στις καλύτερες συνθήκες, από άποψη σέρβις και ατμόσφαιρας.

Αν πάλι θέλετε κάτι πιο ελαφρύ και αρκετά πιο οικονομικό, στον κάτω χώρο του κτιρίου λειτουργεί το «Σελήνη Μεζέ», με καλοδουλεμένες και πολύ γευστικές σαντορινιές προτάσεις, που σερβίρονται από το πρωί. Στον ίδιο χώρο η Γεωργία διοργανώνει και σεμινάρια σαντορινιάς μαγειρικής αλλά και γευσιγνωσίες κυκλαδίτικων τυριών, κρασιών και άλλων προϊόντων.

info
Πύργος Καλλίστης, Σαντορίνη, τηλ. 22860 22249.