Αυτό που περιμένει κανείς όταν «πιάνει» τα νησιά, είναι να βρει μια κουζίνα διαφορετική από αυτή που δοκιμάζει στην Αθήνα. Κοινώς, πιο παραδοσιακή, πιο απλή-χωρίς την αρνητική χροιά της λέξης-πιο καλοκαιρινή. Τουλάχιστον αυτό αναζητώ εγώ στις δικές μου επισκέψεις στα νησιά. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Τις περισσότερες φορές συναντώ μια κόπια των αθηναϊκών εστιατορίων και μάλιστα κακή κόπια. Σπανίζουν τα ταβερνάκια ή τα μαγαζιά που έχουν το δικό τους χαρακτήρα και δεν φοβούνται να τον υποστηρίξουν. Ένα τέτοιο βρήκα στα στενά της Νάουσας της Πάρου που ακούει στο όνομα «Σταθερός».

Ο κατάλογος του είναι μικρός, περιεκτικός και για όλα τα γούστα. Ζητάω αρχικά την ρεγγοσαλάτα και μια χωριάτικη σαλάτα με ξινομυζήθρα που ήρθε πλημμυρισμένη από κατακόκκινα, γλυκά ντοματίνια. Σύντομα ήρθαν στο τραπέζι μας και οι λαχανοντολμάδες της γιαγιάς. Μυρωδάτοι, σφιχτοί, καλά γεμισμένοι που γίνονται ανάρπαστοι. Μαζί και το παριανό ραφιόλιο το παραδοσιακό τυροπιτάκι του νησιού με γλυκιά μυζήθρα λουσμένο με μέλι, που παίζει σε αλμυρή αλλά και γλυκιά εκδοχή με κανέλα. Στο τραπέζι μας φιλοξενήσαμε την αλμυρή της πλευρά.

Ακολούθησαν τα νησιώτικα κεφτεδάκια μαζί φυσικά με πατάτες τηγανητές. Ένας άκρως καλοκαιρινός συνδυασμός που δεν θα μπορούσα να μην τον ζητήσω. Μου φέρνει μνήμες από τις ατελείωτες παιδικές μου διακοπές. Φυσικά ένα τέτοιο απλό πιάτο μπορεί εύκολα να καταλήξει σε Βατερλό αν ξεφύγει στο τηγάνισμα. Ευτυχώς εδώ φαίνεται ότι προσέχουν πολύ το τηγάνι τους και τόσο οι κεφτέδες όσο και οι πατάτες δεν είχαν ίχνος από λάδια. Τραγανοί, μεστοί με ωραία αρώματα από τα μυρωδικά οι κεφτέδες και χρυσαφένιες οι πατάτες. Τελείωσαν στο λεπτό και ενώ ήμουν έτοιμος να ζητήσω άλλη μια τα ίδια, ο Γιάννης Σταθερός, ο χαμογελαστός οικοδεσπότης μας, έφερε στο τραπέζι ένα πιάτο με κιμά, πατάτες και αβγό. Ζήτησα και λίγη ξυνομυζήθρα για να το συνοδέψουμε και φυσικά σούμα για να ολοκληρωθεί το σκηνικό.

Εκεί, στο στενό του Σταθερού, μακριά από την κίνηση των τουριστών, αλλά και κοντά σε αυτή, οι καλοκαιρινές νύχτες αποκτούν νοστιμιά. Μια γνήσια νοστιμιά που θα σας κάνει να καταλάβετε ότι βρίσκεστε όντως μακριά από την Αθήνα, τα στημένα εστιατόρια και οι καλοκαιρινές σας διακοπές έχουν γεύση, χαρακτήρα και προσωπικότητα. Και στο τέλος για το δρόμο ζητήστε το παγωτό χωνάκι «όπως παλιά».

info
Νάουσα, Πάρος, τηλ. 2284051888