Καθημερινό αστικό εστιατόριο, αυτός ο χαρακτηρισμός μου καρφώθηκε στο μυαλό από την πρώτη στιγμή που κάθισα μπροστά στο στρωμένο με υφασμάτινο τραπεζομάντιλο τραπέζι. Κολονάτα ποτήρια για το κρασί, προσεγμένα σερβίτσια, ευγενικό σέρβις, μια μαγείρισσα – πατρόνα πανταχού παρούσα και φαγητό τόσο οικείο όσο το χρειάζεσαι και με τόσες εκπλήξεις όσες αντέχεις.

Η Βάνα Βρεττού δηλώνει τρίτης γενιάς μαγείρισσα και το εννοεί, αφού η επαγγελματική σχέση με τις κατσαρόλες ξεκίνησε από τη γιαγιά της. Κατσαρόλας ήταν το αντιπαριώτικο κοκκινιστό κατσικάκι που ήρθε με τα σπαγκέτι ολόσωστα βρασμένα στην ελαφριά, ζωντανή ντοματένια σάλτσα, δίνοντας στη ρουστίκ γεύση μια αναπάντεχη ζωντάνια. Κατσαρόλας και τα κασιώτικα ντολμαδάκια, που όμως δεν ήταν και τόσο κασιώτικα, αφού το βούτυρο έλειπε, το μέγεθος ήταν σαφώς μεγαλύτερο και καλύπτονταν από ένα ωραίο, αν και αρκετά λεμονάτο αυγολέμονο. Αν όμως αγαπάτε τα ντολμαδάκια με κιμά, αξίζει να τα δοκιμάσετε για το τρυφερό φύλλο και την αφράτη γέμιση που διατηρεί αισθητή την υφή και του ρυζιού και του κιμά. Η χορτόπιτα, δυο τραγανές λεπτές ζυμαρένιες πίτες ψημένες στη σχάρα, περικλείουν ελαφρά ζεματισμένα χειμωνιάτικα χόρτα και μυρωδικά, θρυμματισμένο Καλαθάκι Λήμνου και κασέρι που λιώνοντας στο ψήσιμο ενώνει όλα τα υλικά, δημιουργώντας ένα εθιστικό σύνολο.

xortopitta
Η χορτόπιτα, δυο τραγανές λεπτές ζυμαρένιες πίτες ψημένες στη σχάρα, περικλείουν ελαφρά ζεματισμένα χειμωνιάτικα χόρτα και μυρωδικά, θρυμματισμένο Καλαθάκι Λήμνου και κασέρι.

Από τα κλασικά πιάτα, το mille-feuille d` Istanbul, η παραλλαγή της παστουρμαδόπιτας, κλείνει παστουρμά του Μπατανιάν ανάμεσα σε μέχρι το τέλος τραγανά φύλλα γιουφκά, μαζί με σοταρισμένα τοματίνια και κρέμα βαρελίσιας φέτας, ενώ από πάνω στέκεται ένα αβγό μάτι, που περιμένει την πρώτη πιρουνιά για να αφήσει τον κρόκο του να κατακλύσει τα υπόλοιπα υλικά. Το πιάτο Τρία Τρα, δηλαδή τραχανάς με τραγί σβησμένο με κρασί Traminer παραμένει ένα από τα αγαπημένα μου, για τον λεπτό τρόπο με τον οποίο η Βάνα διαχειρίζεται δύο από τα πολύ δύσκολα υλικά της ελληνικής κουζίνας, ειδικά για τις νεότερες γενιές, δίνοντας ένα εξαίσια μελωμένο σύνολο.

Στο διά ταύτα, απόλαυσα μια νέας γενιάς κουζίνα, με την ελληνικότητα να ξεχειλίζει ως αίσθηση και ως γευστικό αποτύπωμα, απολαμβάνοντας ένα σέρβις με ευγένεια παλαιάς οικοδέσποινας.

info
Ζησιμοπούλου 47, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9418821. Κόστος: €25-30 / άτομο, χωρίς κρασί

Δείτε επίσης
Μαγικές Κατσαρόλες στο Φάληρο για γεύσεις μαγικές!