Βγαίνεις από το σταθμό του μετρό Ακρόπολη και βρίσκεσαι σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους πεζόδρομους της Αθήνας, την οδό Μακρυγιάννη. Τα απομεινάρια από τις παλιές γραμμές του τραμ, το μουσείο της Ακρόπολης, ο Ιερός Βράχος στο βάθος και πολλά μικρά μαγαζιά τουριστικά και μη συνθέτουν την καθημερινότητα αυτού του πεζόδρομου. Εμείς τον φέραμε πάνω κάτω πολλές φορές, σουλατσάραμε και στα μικρά στενά που τον περιβάλλουν και διαλέξαμε 10 μαγαζιά για ποτό, φαγητό και καφέ που έχουν ενδιαφέρον να τα επισκεφτείς και να τα βάλεις στη λίστα σου.

athinai-bistrot

Αθηναί
Βρίσκεται ίσως σε μια από τις πιο ζηλευτές θέσεις της πόλης. Πρώτο πιάτο ο πεζόδρομος της Αρεοπαγίτου και στο βάθος ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης. Μικρό, με λευκό εσωτερικό και τραπέζια που δεν αδειάζουν ποτέ, σερβίρει από πρωινό και brunch με χορταστικά σάντουιτς μέχρι βραδινό και κάνει τους τουρίστες αλλά και τους ντόπιους να σταματήσουν για μια selfie με φόντο το πιο πολυσυζητημένο μνημείο της Αθήνας.
Μακρυγιάννη 3, τηλ. 21 09229210.

makrigianni3

Μακρυγιάννη 3
Τα open sandwich του έγιναν διάσημα από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας του και εξακολουθούν να διατηρούν τη φήμη τους. Στενόμακρο με λίγα τραπέζια έξω στον πεζόδρομο και μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού μέσα. Εκτός από τα νόστιμα sandwich θα καθίσεις για τις πλούσιες σαλάτες του, τα ζηλευτά γλυκά αλλά και για τον καφέ που σερβίρει (από τη Sapid). Με λίγα λόγια ό,τι και αν δοκιμάσεις εδώ είναι πολύ προσεγμένο, αφού δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις πρώτες ύλες.
Μακρυγιάννη 3, τηλ. 210 9230187.

yard

Yard
Όμορφα διακοσμημένο, με παλιά τούβλα στους τοίχους, ξύλο, πλακάκια με ισπανικό ταμπεραμέντο στο πάτωμα και πολύχρωμες λεπτομέρειες. Ένα γαλλικού τύπου bistrot που δένει αρμονικά με την περιοχή χωρίς όμως να γίνεται τουριστικό ή φολκλόρ. Το μενού αλλάζει τακτικά και συμβαδίζει με την εποχικότητα. Αν δεν βρεις τραπέζι με την πρώτη, πράγμα πολύ πιθανόν, υπάρχει ακριβώς δίπλα και ένα μπαρ με πολλές ετικέτες κρασιού.
Μακρυγιάννη 17, τηλ. 210 9239792.

regal-cafe-bar

Regal café bar
Πολυέπιπεδο café-bar με νεανική διάθεση και όμορφο διάκοσμο: βιβλιοθήκες δεξιά και αριστερά, πολλά μουσικά κάδρα στους τοίχους, καναπέδες και μια επιβλητική μπάρα να καταλαμβάνει την αριστερή μεριά του μαγαζιού. Το πρωί παίζει με χαλαρούς ρυθμούς και καφέ, ενώ το βράδυ ανεβάζει την ένταση και το λόγο παίρνει η μπάρα και τα κοκτέιλ. Είναι ιδανικό μέρος για να αράξεις τα μεσημέρια ή για ένα ποτό μετά τη δουλειά.
Μακρυγιάννη 29, τηλ. 2110123670.

makaronia

Θα σου κάνω μακαρόνια
Με το που ακούσεις το όνομά του σίγουρα θα σου έρθει στο μυαλό το τραγούδι του Σάκη Ρουβά… Στην πραγματικότητα είναι ένα μικρό μαγαζί σε έναν κάθετο δρόμο στην Μακρυγιάννη απέναντι από το μουσείο που αγαπάει τα ζυμαρικά. Διαθέτει αρκετά μεγάλη ποικιλία από pasta -φρέσκια, ολικής άλεσης και χωρίς γλουτένη- που μπορείς να συνδυάσεις με τη σάλτσα της επιλογής σου. Ο μικρός χώρος του μπορεί να μη σου δίνει τη δυνατότητα να καθίσεις εκεί- διαθέτει λίγα ψηλά σκαμπό και έξω στο πεζοδρόμιο- αλλά μπορείς να πάρεις το φαγητό σου take away.
Λεμπέση 1, τηλ. 210 9222033.

wineoclock

Wine o clock
Λιλιπούτιο, άκρως ρομαντικό wine bar που μετράει μόλις ένα χρόνο ζωής. Ενδιαφέρον εσωτερικό με έργα τέχνης να κοσμούν τους τοίχους, μια ιδιαίτερη σύνθεση από ξύλινα κυβάκια στο ταβάνι, οβάλ μπάρα και τραπέζια- ποδήλατα έξω στο πεζοδρόμιο. Η λίστα του περιλαμβάνει πάνω από 80 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, εκ των οποίων οι 20 μπορούν να σερβιριστούν και σε ποτήρι. Το φαγητό εδώ απλώς παίζει συνοδευτικό ρόλο με σαλάτες, μπρουσκέτες και ποικιλίες από τυριά και αλλαντικά για τσιμπολόγημα.
Λεμπέση 10, τηλ. 2109249398.

aglioolio

Aglio Olio & Peperoncino
Στο μικρό στενό της Πορινού, υπάρχει μια cozy ιταλική τρατορία που αγαπά τη φρέσκια pasta και τη σερβίρει χωρίς άγχος. Κλασικά ιταλικά πιάτα και φρέσκα ζυμαρικά που φτιάχνονται με το που τα παραγγείλεις στη μικρή κουζίνα του και συνοδεύονται από παραδοσιακές ιταλικές σάλτσες. Ούτε λόγος να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το τιραμισού. Αν σκοπεύεις να το επισκεφτείς Σαββατοκύριακο καλό θα είναι να έχεις κάνει μια κράτηση πρώτα.
Πορινού 12, τηλ. 210 9211801.

hitchocoktales

Hitchcocktales
Ένα πρώην γκαράζ που μεταμορφώθηκε σε χιτσκοκικό bar. Vintage ατμόσφαιρα με μοντέρνα αλλά και βιομηχανικά στοιχεία που αγαπά τη soul και jazz μουσική. Τα κοκτέιλ έχουν θεματικό χαρακτήρα και φέρνουν ονόματα από τη χιτσκοκική φιλμογραφία. Δεν λείπουν και κάποιες προτάσεις για φαγητό χωρίς, όμως, να κλέβουν τον ρόλο από το ποτό.
Πορίνου 10, τηλ. 2109210023.

winepoint

Wine Point
Σε αυτό το wine bar με την τεράστια κάβα που καταλαμβάνει τον έναν τοίχο του μαγαζιού θα βρεις ίσως τη μεγαλύτερη ποικιλία από ελληνικές ετικέτες που φτάνουν -ίσως και να ξεπερνούν- τις 170. Ο χώρος μικρός και ίσως λίγο στριμωγμένος, όμως, τα κρασιά θα σου ευφράνουν την ψυχή και αμέσως θα το ξεχάσεις. Τα πιάτα που σερβίρει απλώς συνοδεύουν τους εκλεκτούς ελληνικούς οίνους και τους κρατούν μια όμορφη συντροφιά. Αν θέλεις πιο «ιδιωτικές» καταστάσεις προτίμησε το πατάρι.
Aθ. Διάκου & Πορινού 2, Μακρυγιάννη, τηλ. 210 9227050.

froots-juice-bar

Froots Juice bar
Ένα εναλλακτικό μέρος με έναν μικρό κήπο μπροστά που δίνει στους φρέσκους χυμούς άλλη διάσταση. Η Λήδα, μαζί με τη φίλη της Ελένη και τον αδερφό της Μιχάλη άνοιξε αυτό το ιδιαίτερο juice bar. Οι χυμοί χωρίζονται σε κατηγορίες για να μπορείς να βγάλεις άκρη πιο εύκολα, όμως, έχεις και τη δυνατότητα να κάνεις τον δικό σου. Στο Froots επίσης σερβίρουν καφέ και αλλά ροφήματα, όπως το δικό τους γάλα αμυγδάλου αλλά και ευεργετικά σφηνάκια από σιταρόχορτο, πιπερόριζα, παντζάρι και σέλερι.
Αθ. Διάκου 6 & Πορινού, τηλ. 210 9222234.