Κάθε φορά που επισκέπτομαι το Μάνη Μάνη καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα. Είναι λίγα τα εστιατόρια που υπηρετούν με τόση συνέπεια την αρχική τους ιδέα, που εξελίσσουν την κουζίνα τους με πρόθεμα ελληνικό χωρίς να παρασύρονται από τις σειρήνες της μόδας σε υλικά, τεχνικές και τίτλους συνταγών που κάνουν διεθνή καριέρα.


Ο σεφ Αλέξανδρος Φουρούλης. Φωτογραφία: Σίσσυ Μόρφη

Ανάμεσά τους, στην πρώτη δεκάδα, κατατάσσω το συγκεκριμένο, που φιλοξενείται στο ανοιχτόκαρδο νεοκλασικό κτίριο της οδού Φαλήρου. Φωτεινό, με τα δωμάτια να διατηρούν την αυτονομία τους, προσωπικό φιλόξενο με χαμόγελο εγκάρδιο, τον αέρα του παλιού αρχοντικού να πλανάται στον αέρα και διακόσμηση που δεν χρειάζεται μεταφράσεις, συγκαταλέγεται σταθερά στις προτιμήσεις του κοινού που δεν ακολουθεί τα ρεύματα της εποχής. Ο Αλέξανδρος Φουρούλης μαγειρεύει μανιάτικα. Αυτό δηλώνεται ήδη από το όνομα του εστιατορίου. Δεν υπηρετεί όμως μια ληγμένη εκδοχή της λακωνικής κουζίνας, αλλά μια φρεσκαρισμένη, ολοζώντανη, που πατάει με σεβασμό στην Ιστορία και βλέπει μπροστά. Από τα νέα πιάτα που δοκιμάσαμε, οι συγκλινοκεφτέδες με πρόβειο γιαούρτι, πορτοκάλι, ρόκα, γραβιέρα και ροζ πιπέρι παίζουν με τα ταιριάσματα των παλιών που θέλουν το εσπεριδοειδές στο σύγκλινο και το γιαούρτι να προσθέτει τη δροσιά του, αλλά με έναν τρόπο που δείχνει την ποιότητα του μάγειρα και δημιουργεί ένα ακόμη signature πιάτο. Οπως οι τσουχτές -οι τραβηχτές ζυμαρένιες πίτες- με σύγκλινο, μανιτάρια, καβουρδισμένη μυζήθρα και τηγανητό αβγό που αποτελούν έναν από τους λόγους για τις επισκέψεις μας εκεί. Δοκιμάσαμε και το καλό μίνι σουβλάκι με πανσέτα, γιαούρτι, ντομάτα, αγγούρι και σχοινόπρασο, αλλά και τη δροσερή πράσινη σαλάτα με σύγκλινο, ξινόμηλο, τυρί μαστίχας, σέλερι, φινόκιο, καραμελωμένα φουντούκια και σάλτσα εσπεριδοειδών, ένα πλήρες γεύμα για κάποιον που θέλει να δειπνήσει ελαφριά. Το ριζότο δημητριακών με μανιτάρι, γραβιέρα, καπνιστή πανσέτα, σκόρδο και θυμάρι είναι ταυτόχρονα γήινο και φiνετσάτο, αλλά το τραχανότο (με την τεχνική του ριζότο) με ορτύκι, καρότο, πράσο και φρέσκο κρεμμύδι είναι ένα ρουστίκ πιάτο που βρίσκεται σε απόλυτη σύνδεση με την κουζίνα της Μάνης.

Φωτεινό, με τα δωμάτια να διατηρούν την αυτονομία τους, το Μάνη Μάνη φιλοξενείται στο ανοιχτόκαρδο νεοκλασικό κτίριο της οδού Φαλήρου. Φωτογραφία: Σίσσυ Μόρφη

Για γλυκό προτείνω τη μανιάτικη γαλατόπιτα που σερβίρεται με κρέμα σοκολάτας, κρέμα πορτοκάλι και μπισκότο κανέλα ή το παρφέ σοκολάτας με μους γιαούρτι, συκομαϊδα (με ξερά σύκα), μπισκότο αμυγδάλου και γαρνιτούρα από σιρόπι ρόδι. Στα διπλανά τραπέζια θα δείτε Έλληνες κάθε ηλικίας και ταξιδιώτες από όλες της ηπείρους. Οι μεν το επιλέγουν για την καλή κουζίνα, τις πλούσιες μερίδες και την καλή σχέση ποιότητας – τιμής, οι δε για την ελληνικότητα των πιάτων και την εξαιρετική του θέση.

info
Φαλήρου 10, Κουκάκι, τηλ. 210 9218180. Κόστος: 30€ / άτομο.

Κεντρική φωτογραφία: Δημήτρης Πούπαλος