Καφενές του Μεταξουργείου από το 1937, κάποτε λέει τα κανάρια στα κλουβιά του κελαηδούσαν αντηχώντας σε όλη τη γειτονιά. Το ’χει φαίνεται η καλή του μοίρα, τούτο δω το νεοκλασικό μιας πανωραίας γειτονιάς που ακόμα μυρίζει παλιά Αθήνα και Γεωργία Βασιλειάδου, να επιμένει ακάθεκτα στον χρόνο – της απόλυτης χαλαρότητας.

kanaria1

kanaria2

Έκλεισε για 6 χρόνια, αλλά μετά η Δήμητρα του ξανάδωσε τη χαμένη του ζωή. Καφές, εφημερίδα, τσίπουρα και μπίρες από το πρωί, όλες οι ηλικίες σε αυτό το πεζοδρόμιο συμφωνούν πως η ζωή της Μεσογείου θέλει το ραχάτι της και πώς περνάς καλύτερα σε ένα στέκι όπου μπορείς να πας με τη σαγιονάρα και χωρίς να κλείσεις τραπέζι, να παίξεις το τάβλι ή να διαβάσεις το βιβλίο σου. Το βράδυ που πήγαμε έπαιζε Καραγκιόζη, την Τρίτη ζωντανεύουν τα ρεμπέτικα, τα live παίζουν από ριζίτικα μέχρι τζαζ.

kanaria5

Εδώ κάνεις μόνο το κέφι σου, που μπορείς να το συνδυάσεις με απλά και νόστιμα σπιτίσια μεζεδάκια: αρωματικά ντολμαδάκια με ξύγαλο Σητείας, μια ντακοσαλάτα, ζουμερά, αφράτα κεφτεδάκια γιαουρτλού, ταραμοσαλάτα και ροζουλί παντζαροσαλάτα με γιαούρτι. Το πιο συγκινητικό είναι ότι εδώ θα βρεις τον μεζέ όπως τον επέβαλλε η λιτότητα μιας παλιάς, φτωχικής Ελλάδας: οι ελιές, το ξινολάχανο, μια γραβιέρα Κρήτης, ένας καβουρμάς, ένα απάκι, ένα τουρσί, ένας θρακιώτικος καβουρμάς ή ένα σμυρναίικο λουκάνικο με τσιμένι γίνονται αυτόνομα πιάτα, μια οικονομική νοστιμιά για να συνοδεύσεις τα καραφάκια μιας καλοκαιρινής νύχτας.

info
Κεραμεικού 8 & Πλαταιών, Μεταξουργείο, τηλ. 210 3425166.