Μου αρέσει ο Δημήτρης Κατριβέσης, τον παρακολουθώ χρόνια. Μου αρέσει η τρέλα στον χαρακτήρα του, ο ενθουσιασμός, το πείσμα και η επιμονή του, ο διαφορετικός τρόπος που βλέπει πράγματα καθημερινά και τα μεταφέρει στην κουζίνα του. Η οποία κουζίνα του είναι διαρκώς εξελισσόμενη, καθώς δεν σταματά να ταξιδεύει και να συνδυάζει στο μυαλό του θεωρητικά αταίριαστες γαστρονομικές κουλτούρες και να τις μετατρέπει σε πιάτα με αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Το προηγούμενο καλοκαίρι άνοιξε το Thama του στην Τήνο, μαζί τη σύντροφο της ζωής του, τη Μαριάντα Πιερίδη. Μια μεγάλη βεράντα ενώνεται με την καυτή κουζίνα, τσιμεντοκονίες και φυσικό ξύλο, μπαμπού και τηνιακό μπλε συναντιούνται στο εστιατόριο.

Ευγενικό σέρβις, καλοντυμένα, χαμογελαστά και πίσω από τη μάσκα παιδιά, δημιουργούν την προδιάθεση για χαλάρωση και παράδοση στη γαστρονομική εμπειρία που στήνεται από τον Κατριβέση ως θεατρική πράξη.
Το επισκέφθηκα τον πρώτο μήνα μήνα που άνοιξε, με την ανησυχία για την Covid να πλανάται στον αέρα, πήγα ξανά φέτος για το event που ουσιαστικά άνοιξε τη σεζόν: ένα ξεχωριστό δείπνο που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, από οκτώ κορυφαίους σεφ.

Στην πρόσκληση του Δημήτρη Κατριβέση και της Μαριάντας Πιερίδη ανταποκρίθηκαν οι σεφ Jacob Jan Boerma (3* Michelin Star Chef, από την Ολλανδία), Giorgio Diana (επίσημος σεφ των The Best Chefs Awards & εστιατόριο lucida στο Κάϊρο ), Xavi Donnay (βραβευμένος ως ο καλύτερος ζαχαροπλάστης στον κόσμο, pastry chef στο εστιατόριο Lasarte 3* στην Βαρκελώνη), Stefan Heilemann (Chef of the year 2021 Gault Millau, 2* Michelin Widder Restaurant στη Ζυρίχη), Przemyslaw Klima, Ebbe Vollmer (εστιατόριο Vollmers 2* στο Malmo) και Miles Watson (Pure Berlin). Κοντά μας ήταν και ο ιδιοκτήτης των Best Chef Awards, Christian Gadau.

Για να πραγματοποιηθεί το event, προηγήθηκε αρκετός χρόνος επικοινωνίας με τους σεφ, ώστε να γνωρίσουν καλά τα προϊόντα, να μπουν στην ουσία της ομορφιάς της Τήνου και φυσικά να εμπνευστούν από αυτή. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε, οι σεφ έφτασαν στο νησί κάποιες ημέρες νωρίτερα , για να ζήσουν στους ρυθμούς της Τήνου, να γνωρίσουν ντόπιους και να γευτούν τοπικά εδέσματα. Τελικά, όλοι μαζί δημιούργησαν ένα μενού με εννέα στάδια εστιάζοντας στα τοπικά προϊόντα. Τηνιακή αγκινάρα, άγριος μάραθος, αυγοτάραχο, χαβιάρι, μαύρη τρούφα, ψάρια και ο ιδιαίτερος καφές Lavazza kafa forest ήταν κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε ο τρόπος που ο καθένας τους προσέγγισε τις πρώτες ύλες και πώς από ένα μόνο πιάτο μπορούσες να διακρίνεις την προέλευση καθενός, με βάση τις τεχνικές και τη σύνθεση του πιάτου. Δεν είναι εύκολο να δουλέψουν οκτώ σεφ με την ίδια μπριγάδα, σε μια κουζίνα κατασκευασμένη για συγκεκριμένες ανάγκες και με υλικά που δεν έχουν ξαναδουλέψει. Και όμως, τα κατάφεραν να μας προσφέρουν ένα δείπνο που με βάση την Τήνο, μας ταξίδεψε γευστικά σε οκτώ διαφορετικές χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η δεύτερη χρονιά που οι Δημήτρης Κατριβέσης και Μαριάντα Πιερίδη διοργάνωσαν αντίστοιχο event στην Τήνο υπό την αιγίδα και υποστήριξη των The Best Chefs Awards.

Δείτε επίσης:

Thama Τήνος: 9 διάσημοι σεφ σε μια εκδήλωση με παγκόσμιο γαστρονομικό ενδιαφέρον

Galazia Hytra Paros: Δημιουργική ελληνική κουζίνα με θέα στο Αιγαίο

Suntan Τήνος: Καφές, brunch και κοκτέιλ από τα ’80s