Είναι μια εξωτική -λιτά πολυτελής- επιλογή στην ομολογουμένως υπέροχη παραλία της Πλάκας. Ένα beach restaurant με φοβερά αναπαυτικές ξαπλώστρες – κρεβάτια και ξύλινες “ομπρέλες”, που αφήνουν τις ηλιαχτίδες του ήλιου να τις διαπερνούν τόσο όσο πραγματικά χρειάζεσαι ώστε να τις νοιώθεις σαν ένα απαλό χάδι χωρίς όμως να σε ενοχλούν στον παραμικρό βαθμό.

Αυτό είναι το Tortuga. Το δημιούργημα της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη, ιδιοκτητών του πανέμορφου ξενοδοχείου Naxian Collection και του πιο πρόσφατου Naxian on the Beach. Οι δυο τους μαζί με τον Κώστα Καραμανή έφτιαξαν έναν ιδιαίτερο χώρο που όχι μόνο δεν θυμίζει σε τίποτα τα beach bars, που ξέραμε, αλλά προσθέτει στο νησί έναν εξωτικό αέρα. Έναν αέρα Καραϊβικής, μιας και το όνομά του, που σημαίνει “χελώνα”, παραπέμπει στο ομώνυμο νησί της Καραϊβικής, που κατά τον 17ο αιώνα υπήρξε σημαντικό κέντρο πειρατείας.

Διαλέγεις τη θέση σου σε ένα από τα αναπαυτικά κρεβάτια – ξαπλώστρες, σου φέρνουν σε χρόνο dt αφράτες και απαλές πετσέτες παραλίας και παγωμένο νερό και αφήνεσαι στη φυσική ομορφιά που έχεις στα πόδια σου. Την υπέροχη αμμουδιά, τα τιρκουάζ -σχεδόν διάφανα- νερά της Πλάκας, που δικαιολογημένα συγκαταλέγεται στις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης και τη θέα μέχρι την Πάρο με τα μικρά νησάκια να παρεμβάλλονται και να σε προκαλούν να κολυμπήσεις μέχρι να τα φτάσεις. Η Νάξος έχει μια μοναδική ομορφιά σαν τόπος. Είναι φιλική και οικεία, σου δίνει απλόχερα τις ομορφιές της και έχει μια ενέργεια που δεν έχει κανένα άλλο νησί. Κι όταν έχεις χορτάσει αυτή την ομορφιά -αλήθεια, χορταίνεται ποτέ;- έχεις πιει τους καφέδες σου και έχεις όρεξη για φαγητό, η πάντα ευδιάθετη και ευγενική Βασιλική σε περιμένει στο εστιατόριο για να σου προτείνει νόστιμα και ξεχωριστά πιάτα.

Γι αυτό άλλωστε έχει φροντίσει ο σεφ -και συνεργάτης του olivemagazine.gr- Γιάννης Παρίκος, που διαπρέπει τα τελευταία χρόνια κοντά στον Λευτέρη Λαζάρου στο Varoulko Seaside. Να σας πούμε και τι καλό δοκιμάσαμε από τον κατάλογο. Τη σαλάτα κινόα, που είναι ελαφριά, αρωματική και πολύ πολύ γευστική. Το τρυφερό καρπάτσιο από λαβράκι, με την απαλή λεμονάτη γεύση, που ανέδυε φρεσκάδα και δεξιοτεχνία και τον πεντανόστιμο σολομό τεριγιάκι. Υπάρχουν κι άλλα λαχταριστά θαλασσινά πιάτα, όπως η τριλογία από σεβίτσε, το κριθαρότο με γαρίδες, αλλά και το λιγκουίνι με αχινό, αχιβάδες και μύδια, που εκθείασε πριν ένα χρόνο άλλωστε -διόλου τυχαία- και η ταξιδιωτική συντάκτρια του γνωστού περιοδικού Forbes Laurie Werner. «Ακόμα και όταν δεν πεινάς πια, δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως», είχε γράψει.

Ωραία επιλογή, ωστόσο, που μπορείς να παραγγείλεις και στην ξαπλώστρα είναι το μοσχαρίσιο μπέργκερ με τις υπέροχες πατάτες Νάξου που έρχονται χοντροκομμένες και με τη φλούδα τους. Σημειώστε ότι υπάρχει και μπέργκερ αστακού για τους πιο απαιτητικούς, που από τη φωτογραφία και μόνο φαίνεται άκρως δελεαστικό. Σίγουρη επιλογή αν δεν πεινάς πολύ και θέλεις να χαρείς τη θάλασσα μέχρι το σούρουπο είναι τα τάκος με κοτόπουλο, που ταιριάζουν γάντι με ένα εξωτικό κοκτέιλ, χωρίς να κουνηθείς από την αναπαυτική ξαπλώστρα. Για την ακρίβεια, με τόση ομορφιά και νοστιμιά θα θέλεις να μείνεις εδώ για πάντα.

info
Παραλία Πλάκας, Νάξος, τηλ. 2285 044300.