Στο υπόγειο του Frater & Soror, στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, ένας καλά κρυμμένος γαστρονομικός χώρος συστήνεται ως το πρώτο speakeasy fine dining εστιατόριο της πόλης.

Το όνομα του εστιατορίου είναι εμπνευσμένο από το αρτικόλεξο ΦΒΚ (Φιλοσοφία Βίου Κυβερνήτης) και την παλαιότερη αδερφότητα των αμερικανικών κολεγίων (Phi Beta Kappa). Αντικαθιστώντας τη λέξη «Φιλοσοφία» με το «Φαγητό», οι Λευτέρης Γεωργόπουλος και Θάνος Τσουνάκας (The Clumsies, Odori, Theory, Senios) σε συνεργασία με τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο (Odori) και τον Γιώργο Γιγή συνεργάζονται με τον σεφ για να αποκαλύψουν στο αθηναϊκό κοινό μια ιντριγκαδόρικη οπτική του fine dining. Η ομάδα, που δραστηριοποιείται με επιτυχία στο χώρο της bartending σκηνής αρκετά χρόνια, ενσωματώνει στην εστίαση το σκεπτικό των speakeasy bars, κρυφών χώρων δηλαδή για ποτό της εποχής της ποτοαπαγόρευσης. Το ΦΒΚ μετρά μόλις ένα χρόνο λειτουργίας, διάστημα υπέρ-αρκετό για να βρει τα γευστικά του πατήματα δεδομένου ότι στην κουζίνα από την πρώτη μέρα λειτουργίας του έχει αναλάβει ο Δημοσθένης Μπαλόπουλος, σεφ με εξαιρετικά δείγματα γαστρονομικής γραφής.

Στο ΦΒΚ η νόστιμη και τεχνικά άρτια κουζίνα είναι ο πρωταγωνιστής. Βιομηχανικό περιβάλλον, με κολώνες από τσιμέντο, λευκά πλακάκια, ένα ψυγείο ωρίμανσης κρεάτων, στoιβαγμένα ξύλα και μια κάβα με επιλεγμένα βιοδυναμικά κρασιά. Τα τραπέζια του χώρου είναι ελάχιστα ενώ μερικές κρυφές ματιές μέσα από τη μεγάλη τζαμαρία της ανοιχτής κουζίνας με το καπνιστήριο και τις σχάρες δίνουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα του μαγειρικού προφίλ του μενού γευσιγνωσίας 7 πιάτων που προτείνει ο σεφ. Οι συνδυασμοί των υλικών εύστοχοι και οι γεύσεις ξεκάθαρες, ενδεικτικές της μαγειρικής ωριμότητας του δημιουργού τους. Ξεχωρίζει η χοιρινή τερίνα με κουνουπίδι σε ζύμωση, που έδινε στο πιάτο δυνατό χαρακτήρα, μαγιονέζα με vadouvan (ινδικό μίγμα μπαχαρικών με μυρωδικά) και σμέουρα, που ήταν η διακριτική νότα φρεσκάδας. Το umami consome μανιταριών με μανιτάρια είναι λόγος για επαναλαμβανόμενες επισκέψεις ενώ το καλοδουλεμένο vegetarian κουνουπίδι με καρότα κονφί, σάλτσα ανθότυρου Κρήτης, σταφύλι και γκρανόλα είναι πιάτο που στέκεται σε ανάστημα ίσο με τα κρεατοφαγικά. Ο γλυκός επίλογος του δείπνου είναι αντίστοιχου επιπέδου όσων προηγούνται κλείνοντας ένα γεύμα αξιώσεων.

info
Αμύντα 6, Αθήνα, Ανοιχτά Τετάρτη – Σάββατο, κατόπιν κράτησης. Τηλ. κρατήσεων: 698 880 1108. Κόστος μενού: €65 χωρίς κρασί.