Tη δεκαετία του ’60, ο Κωνσταντίνος Φρόντζος, δήμαρχος Ιωαννίνων και ισόβιος πρόεδρος της Εταιρίας Ηπειρωτών Μελετών, οραματίστηκε τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού για την εποχή τουριστικού προορισμού με θέατρο πιστό αντίγραφο της αρχαίας Δωδώνης, χωρητικότητας 3.500 θεατών και δίπλα ακριβώς έναν πολυχώρο αναψυχής. Το όραμα υλοποιήθηκε τότε με τη συνδρομή του αρχιτέκτονα Χαρίση και το 2008 χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικός τόπος και διατηρητέο μνημείο.

Εκεί, σε αυτό το μοναδικό σημείο, που μοιάζει να ίπταται πάνω από την πόλη και την Παμβώτιδα λίμνη, στεγάζεται και το καλύτερο -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- εστιατόριο των Ιωαννίνων. Γιατί όσο και να ψάξεις στην πόλη είναι αδύνατον να βρεις αλλού τοπική κουζίνα και γεύσεις που θα σε συνδέσουν με την περιοχή, αν εξαιρέσεις τις ταβέρνες με την παραδοσιακή γάστρα. Στην κουζίνα τα ηνία έχει ο Βασίλης Παπαγιάννης, με καταγωγή από τα Τζουμέρκα και γνώση της κουζίνας του τόπου. Το μενού παίζει ανάμεσα σε τοπικά πιάτα και σε κάποια της ευρύτερης ελληνικής κουζίνας, με τα πρώτα να κερδίζουν στα σημεία.

Η «Λαχανόπιτα a la minute», η χορτόπιτα στιγμής δηλαδή, με χόρτα και μυρωδικά εποχής είναι ένα πιάτο πραγματικά εξαιρετικό και μία από τις καλύτερες εκδοχές λαχανόπιτας που δοκιμάσαμε στο ταξίδι μας (και πιστέψτε με, δοκιμάσαμε πολλές). Η προβατίνα σαγανάκι με φέτα και θυμάρι έρχεται με μια καλοδουλεμένη σάλτσα, ήπια και με ωραία αρώματα, δίνοντας έναν ωραίο μεζέ για κόκκινο κρασί, όπως και τα μανιτάρια με σπανάκι, κρέμα μετσοβόνε και αυγό μάτι. Το καπνιστό χέλι, η πέστροφα και τα βατραχάκια είναι παρόντα στη λίστα των ορεκτικών, σε ενδιαφέρουσες εκδοχές. Για κύριο πιάτο επιλέξαμε ένα «Τσιγκέλι» μοσχαρίσιο. Ενα ηπειρώτικο κοντοσούβλι δηλαδή, αλλά από μοσχαρίσιο κρέας, πολύ ζουμερό και σωστά ψημένο, που ήρθε με τρία συνοδευτικά. Στα γλυκά παραμείναμε στα παραδοσιακά, επιλέγοντας μια κλασική και καλοφτιαγμένη καρυδόπιτα με παγωτό.

Με δεδομένο ότι το κόστος ανά άτομο βρίσκεται γύρω στα 25 ευρώ χωρίς κρασί, δηλώνω ότι πρόκειται για απόλυτο value for money και λόγος για να φτάσετε εκεί. Όσο για τον χώρο, τα ξυλόγλυπτα ταβάνια και τέμπλα, τα χειροποίητα σκαλιστά ζαγορίσια τζάκια και το πηγάδι στην αυλή, που μεταφέρθηκαν αυτούσια από παλιά σπίτια των Μαστοροχωρίων και της Κόνιτσας, δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε παλιό αρχοντικό.

info
Λόφος Αγίας Τριάδος, Ιωάννινα, τηλ. 26510 21011.