Μια διεύθυνση χαμένη στον χάρτη, ένας «τρελός» ιδιοκτήτης και η αγάπη στα προϊόντα της θάλασσας είναι τα συστατικά μιας ξεχωριστής ψαροταβέρνας.

Χαμένο σε ένα στενό από την κάτω πλευρά της λεωφόρου Κύμης, «Το Ψάριστον» πρωτοάνοιξε το 2000 από τον Βασίλη Ακρίβο, για να συμπληρώνει το εισόδημα του λουστραδόρου και των άλλων επαγγελματικών του -τότε- ενασχολήσεων. Ωστόσο, το απολύτως χειροποίητο μαγαζί έγινε γρήγορα γνωστό με τη φήμη του να απλώνεται στην ευρύτερη γειτονιά. Κάπως έτσι το ανακάλυψαν δημοσιογράφοι, εκδότες, οινοποιοί και λοιποί επιδραστικοί πελάτες της εποχής, που το ανακήρυξαν σε κορυφαία ψαροταβέρνα της περιοχής – για κάποιους και της Αθήνας.

Από εκείνες τις πρώτες ημέρες έχουν περάσει κοντά είκοσι χρόνια. Ο Βασίλης είναι πια αποκλειστικά μάγειρας-εστιάτορας, με άλλες δύο ζωντανές επιχειρήσεις στο ενεργητικό του. Το «Ψάριστον», όμως, είναι η πρώτη του αγάπη, η μεγάλη, και πιστεύω ότι έτσι θα παραμείνει. Μέχρι σήμερα έχει υποστεί δυο-τρία φρεσκαρίσματα στον χώρο κάνοντάς τον λίγο πιο «πολιτισμένο», χωρίς τελικά να χάνει την αυθεντικότητα των πρώτων ημερών. Ναΐφ ζωγραφιές στους τοίχους, παροιμίες και γνωμικά, καδράκια, θαλασσινής έμπνευσης διακοσμητικά, τραπέζια με καρέκλες μεζεδοπωλείου και η τελική αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια αυτοσχέδια κατασκευή που μεγαλώνει και ωριμάζει μαζί με τον ιδιοκτήτη της ολοκληρώνουν την εικόνα.

Αντίστοιχα φρεσκαρίσματα σημειώνω στον κατάλογο, ανάλογα με τις εμπνεύσεις του Βασίλη, που συνήθως προκύπτουν από τις εμπειρίες του στα ταξίδια και τις ανταλλαγές γνώσης και πληροφοριών. Εδώ, μια αίσθηση «και του σαλονιού και του λιμανιού» έχει να κάνει με το θάρρος του στις επιλογές των πρώτων υλών και των πιάτων, ένα fusion όχι λόγω επεμβάσεων στις συνταγές καθαυτές, αλλά στην επιλογή τους. Ετσι, δεν διστάζει πλάι στην τσιριγώτικη σαλάτα και τα βραστά χόρτα να βάλει μια με kale και μάνγκο, ή πλάι στα στρείδια, στις καλόγνωμες, στα γαϊδουροπόδαρα και στα άλλα μαλάκια εξαιρετικής πραγματικά φρεσκάδας να προτείνει σούπα ramen ή gumbo.

Στο «Ψάριστον» εσύ αποφασίζεις πού θέλεις να κινηθείς. Σε μεζέδες με ούζο ή τσίπουρο από μια μεγάλη πραγματικά λίστα και τα 25-30 ευρώ το άτομο ή σε μια ψαροφαγική εμπειρία που θα συνοδευτεί με κρασί από την αξιόλογη λίστα και το κόστος της θα εξαρτηθεί από τις επιλογές σου. Εμείς συνήθως πηγαίνουμε για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, χαλαρή χωρίς δηθενιές κατάσταση, πραγματικά της ώρας μαγειρέματα, οπότε ο χρόνος μετράει αλλιώς, και φυσικά εποχικότητα και σεβασμό στα φεγγάρια και τα μποφόρ. Αυτό το τελευταίο μεταφράζεται σε εκ των πραγμάτων έλλειψη κάποιων προτάσεων του καταλόγου όταν είναι αδύνατη η αλίευσή τους. Και σε σιγουριά για τη φρεσκάδα όσων σερβίρονται.

info
Καλαβρύτων 16, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 2850746. Κόστος: €25 – 35. Ανοιχτά και μεσημέρι.

* Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό και ένθετο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα Gala