Κάποια με μεγάλη ιστορία, κάποια πιο φρέσκα, όλα όμως με φρέσκα, καλοσερβιρισμένα θαλασσινά, τα εστιατόρια που επιλέξαμε δεν μπορούν να μπουν στην κατηγορία του μεζεδοπωλείου, αν και οι μεζέδες τους είναι από τα δυνατά τους σημεία. Εκεί, όπου η φρεσκάδα αποτελεί τη βάση της κουζίνας τους και οι τεχνικές, άλλοτε απλές και άλλοτε πολύπλοκες, αναβαθμίζουν την έτσι κι αλλιώς δυνατή γεύση, η τιμή συμβαδίζει αναλόγως με την ποιότητα της πρώτης ύλης.

Άργουρα
Εδώ και δώδεκα χρόνια στις Τζιτζιφιές βρίσκεται το εστιατόριο που έχει πάει τους ψαρομεζέδες σε άλλο επίπεδο. Θαλασσινά και ψάρια σε ωμές παρασκευές, μαριναρισμένα, ψητά ή μαγειρευτά, ταραμοσαλάτα με κολοκύθα, μελιτζανοσαλάτα με καπνιστό χέλι του Γείτονα έρχονται σταθερά στα τραπέζια του. Ο Νίκος Μιχαήλ, ιδιοκτήτης και σεφ, εμπνέεται με ό,τι φρέσκο βρίσκει στην αγορά της Καλλιθέας όπου έχει τους προμηθευτές του, αλλά και φρέσκα στρείδια από την Κάλυμνο, ψάρια και θαλασσινά από την Εύβοια ή από όπου αλλού έρθουν στο μαγαζί του. Αν σας αρέσουν οι εκπλήξεις, αφήστε τον να σας ετοιμάσει εκείνος τις λιχουδιές και τους μεζέδες και εσείς απλά επιλέξτε μόνο το κρασί, το ούζο ή το τσίπουρο. Ακόμα κι αν πληρώσετε κάτι παραπάνω, σίγουρα αξίζει τον κόπο, γιατί θα έχετε ζήσει μια άκρως νόστιμη και θαλασσινή εμπειρία.
Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, τηλ. 2177173200



Γαρμπή

Πρόκειται για μια από τις πιο παλιές ψαροταβέρνες της Αθήνας αφού λειτουργεί χωρίς διακοπές από το 1924. Η θέα που προσφέρει είναι από τα μεγάλα του ατού, όπως και οι προσεγμένες πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί. Το μενού του δεν έχει ιδιαίτερες εκπλήξεις μιας και πατάει πάνω στα παραδοσιακά, για ψαροταβέρνα, πιάτα. Αξίζει να δοκιμάσετε τη σούπα που φτιάχνουν, την απαλή ταραμοσαλάτα, τις ανάλαφρες τηγανητές γαρίδες, τα αχνιστά μύδια, τη γαριδομακαρονάδα, αλλά και το ωραία ψημένο χταπόδι στα κάρβουνα.
Ηλίου 21 & Σελήνης, Καβούρι, τηλ. 210896348

Η Νησιώτισσα
Μπορεί να είναι λίγο περίεργο να συναντά κανείς ένα εστιατόρια για ψάρι στο βουνό, όμως η Νησιώτισσα είναι ένα από τα πιο φημισμένα της πόλης. Σκαρφαλωμένη στην Πεντέλη, έχει μια περιποιημένη εσωτερική σάλα και ένα πιο γοητευτικό μπαλκόνι όπου σερβίρει κυρίως παραδοσιακά πιάτα χωρίς πολλές εκπλήξεις. Δυνατό σημείο της, η σχάρα και η φρέσκια πρώτη ύλη. Προτείνουμε το ωραία τηγανισμένο συμιακό γαριδάκι, την μαλακή καραβιδόψιχα και τα αχνιστά μύδια. Το τηγάνι της μπορεί να είναι λίγο βαρύ όποτε καλό είναι να το αποφύγετε.
Λεωφ. Πεντέλης 168, Άνω Βριλήσσια, τηλ. 2108032957

Η τράτα
Άσπρες, μπλε ψάθινες καρέκλες όπου στο πίσω μέρους τους αναγράφεται και ένα όνομα νησιού, στολίζουν την μικρή, λιτή, χαλαρή σάλα της συγκεκριμένης ταβέρνας. Το τιμόνι της κουζίνας κρατούν δύο Κρητικές, η Θεανώ και η Νίκη Χαλκιαδάκη που είναι πολύ ικανές μαγείρισσες. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τη σούπα, οπωσδήποτε, την οστρακομακαρονάδα, το γιουβέτσι γαρίδας, τα αχνιστά όστρακα αλλά και τα εξαιρετικά μύδια σαγανάκι.
Θεμιστοκλέους 8 & Νικηταρά 9, Εξάρχεια, τηλ. 2103838531

Μικρές Κυκλάδες
Λίγο εξορισμένη από τις γαστρονομικές γειτονιές και μακριά από τα θαλασσινά νερά βρίσκεται η ψαροταβέρνα Μικρές Κυκλάδες, χωμένη στα στενά της Ηλιούπολης καθώς παίρνετε την ανηφόρα για τον Υμηττό. Η επιτυχία της κρύβεται στις πρώτες ύλες. Ο ιδιοκτήτης, Αντώνης Κωβαίος, Κυκλαδίτης από τη Σχοινούσα, είναι ένας άνθρωπος με μεράκι και απόλυτη προσήλωση σε αυτό που κάνει και φέρνει στην πρωτεύουσα όλα τα καλούδια του τόπου του. Εκεί, λοιπόν, θα δοκιμάσετε ό,τι πιο φρέσκο που μυρίζει ιώδιο και θάλασσα. Σας προτείνουμε την αχινοσαλάτα που έρχεται σε ποτήρι dry martini, τους πετροσωλήνες, την αφράτη μους ταραμά, το ψητό χταπόδι καθώς και το ριζότο με πολλά και διαφορετικά θαλασσινά και όστρακα.
Πανταζή 56, Ηλιούπολη, τηλ. 2109709150

Πεζούλας
Πρόκειται για μια οικογενειακή ψαροταβέρνα που άνοιξε το 1951. Σήμερα, έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας Πεζούλα, διατηρώντας τη φιλοσοφία της φρέσκιας πρώτης ύλης, αλλά με ανανεωμένο αέρα στην κουζίνα. Είτε καθίσετε στο ατμοσφαιρικό εσωτερικό του, είτε έξω στην όμορφη αυλή ζητήστε οπωσδήποτε την ψαρόσουπα που η συνταγή της δεν έχει αλλάξει καθόλου εδώ και χρόνια, τα αχνιστά μύδια, τις βραστές γαρίδες, το τραχανότο με ό,τι φρέσκα θαλασσινά διαθέτουν και αν θέλετε να «αμαρτήσετε» λίγο την πέστροφα με το πλιγούρι.
Πεισιστράτου 11, Καλλιθέα, τηλ. 2109422684

Ταξιδεύοντας
Είναι ένας λόγος για να βρεθείτε στο Κερατσίνι. Εκεί, στην ήρεμη συνοικία Ευγένεια, ένα θαλασσινό μαγαζί σε μπλε αποχρώσεις θα σας ταξιδέψει σε νησιωτικούς προορισμούς. Από το τραπέζι σας δεν πρέπει να λείψουν το σπανακόρυζο με θράψαλο και τα ζυμαρικά με κοκκινιστό χταπόδι, από σαλάτες θα προτείναμε αμπελοφάσουλα με καπνιστό χέλι και την ντομάτα Ταξιδεύοντας  ενώ από ορεκτικά τη μους ταραμά. Άλλες ιδέες είναι η γιουβετσάδα θαλασσινών και το κους κους με σουπιά στο μελάνι της. Αν πάλι μένετε προς τα βόρεια τότε δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι το Κερατσίνι μιας και το Ταξιδεύοντας έχει και δεύτερο κατάστημα στη Νέα Ερυθραία.
Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ. 2104324368, Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6201572

Το Αθηναϊκόν
Είναι ένα ιστορικό μεζεδοπωλείο που αγαπά τα θαλασσινά στο κέντρο της Αθήνας και συγκεντρώνει καθημερινά αρκετούς θαμώνες στην αστική εσωτερική του σάλα. Μύδια, γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδια μπαίνουν άλλοτε στο τηγάνι, άλλοτε στη φωτιά και μαγειρεύονται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Τις κροκέτες από καραβίδα και γαρίδα δεν πρέπει να τους παραλείψετε, μιας και είναι χρόνια τώρα από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Ξεκίνησε το 1932 από την οδό Σανταρόζα, δίπλα στα δικαστήρια γι’ αυτό και οι δικηγόροι του κέντρου της Αθήνας το τιμούν σταθερά.
Θεμιστοκλέους 2, Αθήνα, τηλ. 210 3838485

Το ψαροκόκαλο της Άννας
Λιτό και απέριττο, χωρίς πολλά στολίδια, με παρεΐστικη ατμόσφαιρα που θα σας κερδίσει αμέσως. Στην κουζίνα, η μαμά Άννα και η κόρη Σύλια παίζουν με ό,τι φρέσκο θαλασσινό βρίσκουν και φτιάχνουν νόστιμους, ανεπιτήδευτους μεζέδες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μαστιχωτό χταπόδι σχάρας, το ωραία χυλωμένο μυδοπίλαφο, το γιουβέτσι με το μελάνι της σουπιάς και γευστικά παϊδακια από καβούρι. Το συγκεκριμένο μαγαζί είναι ένας λόγος να πάτε μέχρι το Κερατσίνι και να χαθείτε στα στενά του καθώς θα ψάχνετε να παρκάρετε.
Βίκτωρος Ουγκώ 10 & Τσακάλωφ, Κερατσίνι, τηλ. 210 4323010

Τραβόλτα
Από τα πιο διάσημα και φημισμένα εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες στην Αθήνα. Τα αδέρφια Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκου δημιουργούν εξαιρετικά και πρωτότυπα πιάτα με σεβασμό στην πρώτη ύλη. Συνεργάζονται αποκλειστικά με τρία καΐκια που τους προμηθεύουν καθημερινά ό,τι φρέσκο πιάνουν. Από τα δυνατά χαρτιά είναι τα ωμά του, με το καρπάτσο τσιπούρας με αχινό και το μπαρμπούνι ταρτάρ να το επιβεβαιώνουν περίτρανα. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε τα τηγανητά μύδια με σός παντζαριού, το ιδιαίτερο κοντοσούβλι με φρέσκο καλαμάρι και το μελάνι του και τον μουσακά θαλασσινών όπου τον κιμά τον έχει αντικαταστήσει μία φάρσα από γαρίδα, καραβίδα, καλαμάρι και χταπόδι. Όπως καταλαβαίνετε εδώ τα πιάτα έχουν μια παραπάνω φαντασία για αυτό και δικαιολογούν την λίγο πιο υψηλή τιμή τους.
Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, τηλ. 210 5719222

Ψάριστον
Στον Βασίλη Ακρίβο αρέσει πάρα πολύ να παίζει με τις γεύσεις και να δημιουργεί περίεργους συνδυασμούς υλικόν. Αυτή η μαγειρική του «τρέλα» του βρίσκει τρόπο έκφρασης στο Ψάριστον, ένα «ψαροταβερνείο», όπως το αποκαλεί και ο ίδιος. Εδώ, λοιπόν, δεν θα έρθετε για τα παραδοσιακά πιάτα, που υπάρχουν στο μενού, αλλά για πιο πειραγμένα πράγματα. Όπως για παράδειγμα τις γαρίδες σαγανάκι με gorgonzola και σάλτσα kimchi, την τηγανητή ταραμοσαλάτα με φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο και ούζο (από τα αγαπημένα μου) και το συμιακό γαριδάκι που πασπαλίζεται με φρέσκο τζίντζερ. Και όλα αυτά σε ένα πολύχρωμο, χαρούμενο και αντιφατικό σκηνικό. Το Ψάριστον είναι μια εμπειρία από μόνο του
Καλαβρύτων 16, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 2850746

Δείτε επίσης:
Καθαρή Δευτέρα: 10 οικονομικά ουζερί και ταβέρνες. Πού θα φάτε και θα ξαναπάτε

Ο χαλβάς και τα μυστικά του

Τι πίνουμε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας;