Ψάξαμε και βρήκαμε πέντε κοκτέιλ σε ισάριθμα αθηναϊκά μπαρ, που κλείνουν τα αρώματα, τα χρώματα και τη γεύση του καλοκαιριού σε ένα ποτήρι.

Στα θερινά τα σινεμά…
Τι πιο καλοκαιρινό από τις πάνινες πολυθρόνες ενός θερινού σινεμά και μια κλασική ασπρόμαυρη ταινία κάτω από τα αστέρια; Μυρωδιές από βασιλικό και γιασεμί, παρέα με βουτυρένιο ποπ κoρν και παγωμένη κόκα κόλα ή γκαζόζα και γλυκό σάμαλι να συμπληρώνουν το σκηνικό. Μια τέτοια «εικονική» πραγματικότητα που μυρίζει καλοκαίρι μού πρόσφεραν το κοκτέιλ Cinematography που δοκίμασα στο Odori και το Cinema Paradiso του The Clumsies. Ο συνδυασμός του πρώτου από τζιν, Bourbon whiskey μαζί με σπιτικό βερμούτ, σιρόπι από σιμιγδάλι και βανίλια και γκαζόζα δημιουργούν την αίσθηση ότι πίνετε ένα γλυκό σάμαλι –το κοκτέιλ δεν είναι το ίδιο γλυκό– και δροσίζεστε από τις μπουρμπουλήθρες του αναψυκτικού. Το δε Cinema Paradiso ως βάση έχει τη βότκα που έχει δουλευτεί με βούτυρο γάλακτος, ποπ κορν και κόκα κόλα, έχει μια βουτυράτη αίσθηση, ενώ στο στόμα αφήνει τις γεύσεις του ποπ κορν και του αναψυκτικού να κυριαρχούν. Το γιασεμένιο του άρωμα το οφείλει στο λάδι γιασεμί που συμπληρώνει τα συστατικά του.

Ανανά, αγάπη μου
Μπορεί το καρπούζι και το πεπόνι να ταυτίζουν τα ονόματά τους με το καλοκαίρι, όμως για τους περισσότερους bartenders ο ανανάς είναι αυτός που τους κερδίζει και τον χρησιμοποιούν στα ποτά τους. Η Μάρφη Μπαλή, για παράδειγμα, στο Upupa Epops στα Πετράλωνα μπορεί να ονομάζει το κοκτέιλ της Amnesia, όμως όταν το δοκιμάσετε μόνο καλοκαιρινές αναμνήσεις θα σας έρθουν. Ρούμι μαζί με φρέσκο χυμό από ανανά, λικέρ μαρασκινό, λάιμ και λίγο αψέντι συνθέτουν ένα δροσερό και απολαυστικό αποτέλεσμα. Αντίθετα στην αυλή του Mr Peacock ο Χάρης Δάρρας και παρέα του ψήνουν αυτό το κίτρινο φρούτο και το σερβίρουν σε ένα ποτό που ονομάζουν Tomy’s Papaya. Βάση του είναι η τεκίλα –reposado παρακαλώ– που για να της δώσουν αρώματα τη «μαγειρεύουν» με βανίλια και τσίλι. Στο ποτήρι επίσης μπαίνουν πουρές από παπάγια και ανανά. Ευχάριστο, με άρωμα βανίλιας, αλλά και ψημένου ανανά και ελαφριά καυτερό τελείωμα. Τέλος, στο Blends στη Γλυφάδα, η Μυρσίνη Σπανέλη μπλέκει την Piña Colada με το El Presidente και δημιουργεί ένα «υβρίδιο» με το όνομα Robertsballot. Έντονα αλκοολικό ποτό με ένα blend από ρούμι, βερμούτ, ελαιοσάκχαρα από ανανά, καρύδα και σέλερι μεταξύ άλλων. Έχει έντονα γλυκό χαρακτήρα, μυρωδιές από σοκολάτα –λόγω της πούδρας που το καλύπτει– και μια φρεσκάδα που τη δανείζεται από το σέλερι.