Κάτω από την Άνω Πόλη και τα παλιά κάστρα της Θεσσαλονίκης, δυτικά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, βρίσκονται οι γειτονιές με τα στέκια τα φοιτητικά και ανάμεσα σε αυτά αρκετά διαμαντάκια για φαγητό ή καφέ. Τα περισσότερα δε είναι στεριωμένα αρκετές δεκαετίες. Διότι, εκτός από τον φοιτητόκοσμο, τα προτιμούν και ντόπιοι, κάποιοι από τις πάλε ποτέ φοιτητικές τους εποχές. Εν τω μεταξύ, χρόνο με το χρόνο προστίθενται και άλλα μαγαζιά στην περιοχή, καινούργια, «μοντέρνα» ή με ξενόφερτες κουζίνες.

Το σημερινό μας γαστρο-οδοιπορικό είναι αφιερωμένο στην οδό Αποστόλου Παύλου, πίσω από το Τουρκικό Προξενείο, ενώ τα τσιμπολογήματά μας θα ξεκινήσουν με δόξα και τιμή από το καφεζυθοπωλείο Δόξα. Εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει στο 1968. Ίδιοι ιδιοκτήτες από τότε, οι Παπαδοπουλαίοι, με έξι τραπέζια όλο κι όλο και διακόσμηση παλιακή αλλά οικεία από ελληνικές ταινίες ή παλιές φωτογραφίες. Κεντρικά στη σάλα μία σόμπα, η οποία εκτός από τον χώρο ζεσταίνει και το ψωμί ώστε να φτάνει στα τραπέζια αχνιστό και μυρωδάτο. Ο κατάλογος σεμνός, ίδιος και απαράλλαχτος για δεκαετίες, με τα απαραίτητα για ένα κουτούκι. Μπόλικες σαλάτες, ορεκτικά, τουρσιά και αλοιφές καμωμένες στην κουζίνα της Δόξας  Για τα κυρίως, κρεατικά και χωριστά η κατηγορία «Εντόσθια», με συκωτάκια, σπλήνες, καρδιές και αμελέτητα. Στα must του καταστήματος, τα τηγανητά κεφτεδάκια, τραγανά εξωτερικά, αφράτα εσωτερικά, με τον φρέσκο δυόσμο να αρωματίζει το τραπέζι, και τα χοιρινά μπριζολάκια, λεπτοκαμωμένα, ντελικάτα, ζουμερά αλλά άπαχα ντιπ. Τηγανητές πατάτες original, κομμένες στο χέρι εννοείται. Στα ποτά, υπάρχει ικανοποιητική λίστα από μπύρες, εμφιαλωμένες ρετσίνες και ούζο, ενώ κρασί μόνο χύμα (δυστυχώς).

Λογαριασμός για δύο άτομα που παρήγγειλαν για τρία και τελικά έφαγαν για τέσσερα (ε ναι, οι μερίδες είναι χορταστικές), με μπύρες, 28 ευρώ συνολικά και το γλυκό (ρεβανί) δώρο. Ακριβότερη μερίδα του καταλόγου, η μοσχαρίσια μπριζόλα, με 6,70€. Απλή και τίμια η Δόξα που, ας το πούμε κι αυτό, πήρε το όνομα από τη Δόξα Δράμας, αφού η Δράμα είναι η πατρίδα των Παπαδοπουλαίων, που με χαμόγελο και δίχως έκπτωση στην ποιότητα υπηρετούν την εστίαση, φροντίζοντας για το καθημερινό φαγητό παλιών και νέων φίλων του μαγαζιού τους.

Δόξα, Αποστόλου Παύλου 35, τηλ. 2310202608

Παρακάτω στον ίδιο δρόμο, κάτι εντελώς διαφορετικό, το Αιγυπτιακό ταχυ-φαγείο Falaifel, που γνωρίζω απ’ όταν πρωτοάνοιξε, το 2017. Και τότε όπως και τώρα, μου κάνει εντύπωση η καθαριότητά του. Όλα λευκά πίσω από την σχεδόν αόρατη τζαμαρία-βιτρίνα του μαγαζιού που καταλαμβάνει εξ ολοκλήρου την πρόσοψή του. Tag line στην επωνυμία «food for the soul» που σημαίνει φαγητό για την ψυχή. Στα ενδότερα, οι συνταγές του μενού προέρχονται από τον γνωστό Ιμπραήμ στην Αθήνα, από το «Falafel Al Sharq» στην πλατεία Βάθης. Και όσο για το μενού, έχουμε και λέμε: φαλάφελ που σημαίνει τηγανητοί ρεβιθοκεφτέδες με σος ταχίνι, κρέμα σκόρδου, ντομάτα, λάχανο, μαϊντανό (φρεσκοκομμένα), μπαχαρικά και όλα τυλιγμένα σε αραβική πίτα. Και ποιο είναι το μυστικό για τους ρεβιθοκεφτέδες;

Το λάδι στο τηγάνι να είναι καυτό, για να μείνει ο κεφτές στεγνός και τραγανός εξωτερικά. Το αγαπημένο μου όμως στο Falafel είναι τα κίμπε, οι αρωματικοί γεμιστοί κεφτέδες, απέξω με πλιγούρι από μέσα με μοσχαρίσιο κιμά ή με κιμά μανιταριών, με πλιγούρι, κουκουνάρι και διάφορα μυρωδικά. Φυσικά υπάρχουν πιάτα ή σάντουιτς σε πίτα με κοτόπουλο, συκωτάκια κοτόπουλου, κεμπάπ, μελιτζάνα και αβγό, αλλά και vegan προτάσεις με πιστοποιημένη βιολογική σόγια, γύρο και φιλέτο.

Ανάλογα με τη σύνθεση του εδέσματος, προστίθενται καυτερό, σος μουστάρδας, κρέμα σκόρδου, πιπεριές, φατούς (σαλάτα με φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά), μπαμπαγκανούς (μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και σκόρδο), χούμους (αλοιφή από ρεβίθια και ταχίνι) ή ταμπουλέ. Προσοχή, το jamal kebab, που σημαίνει καμήλα σε σουβλάκι, δεν είναι από καμηλίσιο κρέας αλλά από ανάμεικτο μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά. Είναι ο κυματιστός σχηματισμός στη μικρή σούβλα που είναι περασμένος ο κιμάς που φαντάζει με ράχες από κοπάδι καμήλες.

Falaifel, Κασσάνδρου 136 & Αποστόλου Παύλου (γωνία), τηλ. 2315535755

Στο απέναντι πεζοδρόμιο θα βρούμε το καφενείον Η Πρίγκηπος. Σύμφωνα με την ιστορία του κτιρίου, στον χώρο αυτό πρωτοϋπήρξε τούρκικος καφενές, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 1925. Στα χρόνια που πέρασαν άλλαξε αρκετές φορές χέρια αλλά και ονομασία. Ελπίς, Καραμανλής, Θωμάς, Τζόρνταν, για να καταλήξει από το 1993 με νέους ιδιοκτήτες να ονομαστεί Η Πρίγκηπος.

Η Πρίγκηπος, λοιπόν, είναι ένας χώρος που η διακόσμησή του σε ταξιδεύει σε κοσμοπολίτικο καφενέ του άλλοτε που θυμίζει και δύση και ανατολή. Σκούρο καφέ ξύλο, μαρμάρινες επιφάνειες στα τραπέζια, μεγάλης επιφάνειας επίτοιχοι καθρέπτες, χαλιά και ρολόγια, βιτρίνες, αμέτρητα φωτιστικά και ραδιόφωνα, βιτρό, διακοσμητικά αντίκες. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, ένας τηλεφωνικός θάλαμος από άλλον αιώνα, μηχανή άλεσης του καφέ, ναργιλέδες.

Η Πρίγκηπος είναι κάτι περισσότερο από καφενείο, είναι καταφύγιο για να ξεχαστείς στον χρόνο πίνοντας έναν καφέ, τσάι, σοκολάτα, τσίπουρο, μπύρα και γενικότερα ροφήματα-αφεψήματα-ποτά. Δεν είναι όμως και τόσο απλά τα πράγματα διότι, για κάθε κατηγορία, οι επιλογές γίνονται μεταξύ δεκάδων! Χώρια που υπάρχει «βαθμός δυσκολίας». Εάν επί παραδείγματι θελήσεις καφέ ελληνικό, μπορείς να επιλέξεις να είναι φρεσκοαλεσμένος, ψημένος στην άμμο σε χάλκινο μπρίκι όπου θα σου τον σερβίρουν παρέα με ένα λουκουμάκι.

Εάν θελήσεις τσάι, το φλιτζάνι θα είναι γυάλινο ανατολίτικο και εάν θελήσεις μπύρα, τότε διάθεσε αρκετό χρόνο για να διαβάσεις τον μακρύ εμπεριστατωμένο κατάλογο με προτάσεις που ξεπερνούν τις 100 και αφορούν σε όλον τον κόσμο με ιδιαίτερη φροντίδα στις ελληνικές μικροζυθοποιίες. Από την πλευρά της κουζίνας δε, υπάρχουν ανάλογα συνοδευτικά. Στα υπ’ όψιν, κάποιες βραδιές φιλοξενούνται μουσικά σχήματα ώστε το ταξίδι στον χρόνο να έχει ακουστική υπόσταση.

Η Πρίγκηπος, Αποστόλου Παύλου 22, τηλ. 2310248188

Δείτε επίσης:

17 στάσεις για νηστίσιμο street food: από φαλάφελ και σουβλάκι μέχρι tacos, burger και χωριάτικες πίτες

Νέα Φιλαδέλφεια: 6 μαγαζιά που αγαπούν να ψωνίζουν οι ντόπιοι!

Φωκίωνος Νέγρη: 6 στάσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ