Την περίοδο της Σαρακοστής στερούμαστε αρκετές τροφές και μαζί τους τα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχουν. Υπάρχουν, όμως, υγιεινές εναλλακτικές, που μπορούν να μας προσφέρουν τη μέγιστη απόλαυση, χωρίς να χαλάσουμε τη νηστεία ή τη γραμμή μας.

Κλασικό παράδειγμα οι ξηροί καρποί που είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό), φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες. Ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να υποκαταστήσουμε τα θρεπτικά συστατικά που χάνουμε τη Σαρακοστή, όταν από το τραπέζι βγαίνουν το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ αργότερα, όταν φτάσουμε πια στο Πάσχα, οι ξηροί καρποί θα έρθουν για μία ακόμη φορά να πρωταγωνιστήσουν και στο γιορτινό τραπέζι, όπου θα προστεθούν σε γλυκές και αλμυρές συνταγές (όπως πιλάφια και σαλάτες) ή θα προσφερθούν παρέα με το ποτό.

Όσοι μένουν στα βόρεια προάστια της πόλης πάλι ξέρουν ότι ο πιο κλασικός προορισμός για τους πιο φρέσκους και ποιοτικούς ξηρούς καρπούς βρίσκεται στο Μαρούσι. Εκεί, στον πεζόδρομο της Ερμού, συναντάμε από το 1973 το ξηροκαρπάδικο Χασιώτη. Αλλά ακόμη και αν κάποιος βρεθεί για πρώτη φορά στην περιοχή, σίγουρα η γαργαλιστική μυρωδιά των ξηρών καρπών που καβουρδίζονται εκείνη την ώρα στο εργαστήριο του καταστήματος, θα τον τραβήξει προς τα εκεί.

Μπαίνοντας μέσα, θαυμάζουμε την τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών, με τα ταμπελάκια «Μόλις ψήσαμε» πάνω τους να υποδηλώνουν τη φρεσκάδα των προϊόντων. Κλασικά στραγάλια και αράπικα φιστίκια, αμύγδαλα που αρέσουν σε όλους, αλλά και μακαντέμια ή βραζιλιάνικα φιστίκια είναι μερικοί μόνο από τους ξηρούς καρπούς που βρίσκουμε στο κατάστημα της οικογένειας Χασιώτη. Δίπλα τους, τα επίσης νηστίσιμα αποξηραμένα φρούτα, δημητριακά, σπόροι και superfoods, όπως ο λιναρόσπορος, που εμπλουτίζουν την καθημερινή μας διατροφή με πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία.

Αλλά επειδή ακόμη και η νηστεία το θέλει το γλυκάκι της, δεν μπορούμε να μη βάλουμε στο καλάθι των αγορών μας αυτές τις ημέρες και μερικά γλυκίσματα. Αγαπημένη μας επιλογή η γκοφρέτα ενέργειας χωρίς ζάχαρη, που φτιάχνεται καθημερινά στο εργαστήριο της οικογένειας και η οποία είναι απολαυστική και δυναμωτική παράλληλα. Απίθανα είναι και τα παστέλια ξηρών καρπών, που παρασκευάζονται επίσης στο εργαστήριο μόνο με δικούς τους ξηρούς καρπούς, όπως αυθεντικό φιστίκι Αιγίνης, αμύγδαλα, σουσάμι και καλαματιανό αράπικο φιστίκι. Στη μεγάλη γκάμα του Χασιώτη περιλαμβάνονται επίσης πουράκια και χωνάκια (σαν εναλλακτικά «παγωτίνια») με σοκολάτα και ταχίνι, χύμα χαλβάς Δραπετσώνας, καραμέλες, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, το ένα πιο νόστιμο από το άλλο, για να επιλέγουμε όλο και κάτι διαφορετικό κάθε φορά.

info
Ερμού 7 & Διονύσου, Μαρούσι, τηλ. 210 8020488.
Facebook: www.facebook.com/chasiotis.nuts
Instagram: @chasiotis.nuts