Η καρδιά της Καλλιθέας χτυπά στην αγορά των Ποντίων. Η Ελένη Ψυχούλη την επισκέφθηκε και μας στέλνει αναλυτικό ρεπορτάζ…

Οι λιγοστές ακτίνες του ήλιου που περνούν από το ελενίτ φωτίζουν απόκοσμα τα δροσερά, βουνίσια χόρτα, και η αγορά της Καλλιθέας είναι ένας ευωδιαστός παράδεισος που θα μπορούσε να σε αποπλανήσει για μια ολόκληρη μέρα. Με ιστορία 59 χρόνων, χτίστηκε όταν οι Πόντιοι πρόσφυγες της γειτονιάς αγόρασαν την περιοχή μοιράζοντας μεταξύ τους τα μαγαζιά. “Πρώτο πράγμα”, καλές τιμές, ωραία αισθητική, ποικιλία, κυρίως, όμως, γελαστοί και ευπροσήγοροι έμποροι που έχουν πολλά να σου διηγηθούν αλλά και να σε κεράσουν, σε μια από τις τελευταίες σκεπαστές αγορές της πόλης, όπου όλα θυμίζουν την Πόλη και τον καιρό της Λωξάντρας, στην πιο ρωσο-ποντιακή γειτονιά της Αθήνας.

kal15

Για φρέσκο ψάρι
Η πανέμορφη, τσαούσα κυρία Μαργαρίτα θα σου μιλήσει για τις δεκάδες ανεμότρατες και τα καΐκια της οικογένειας που έχουν χτίσει το τρανταχτό όνομα Μπαράκος στην Ιχθυόσκαλα. Εδώ, στο δικό τους μαγαζί, το μόνο ψάρι που έχει περάσει από ιχθυοτροφείο είναι η κλασική τσιπούρα. Σπαρταριστός και λαχταριστός, όλος ο ελληνικός βυθός στην πιο εγκυκλοπαιδική του αρτιότητα, από την Κάρυστο και την Κάλυμνο ως τη Χίο, την Αμοργό και την Αστυπάλαια, έτσι όπως τον ψωνίζει από δω ο Δουράμπεης αλλά και οι καλύτερες ψαροταβέρνες της Αθήνας (τηλ. 698214419, 211 0124724).

kal4

Εξίσου μεγάλη ποικιλία σε φρέσκο ελληνικό ψάρι θα βρεις και στην Ψαρότρατα, στη γωνία της Γρυπάρη 132 (τηλ. 210 9565500), ενώ λίγο παραδίπλα ο Λάμπρος (τηλ. 210 9566970) ειδικεύεται σε ολόφρεσκο όστρακο, μύδια, γυαλιστερές και αχινοσαλάτα καθαρισμένη στο βαζάκι μέσα σε θαλασσινό νερό.

Το καλό κρέας
Ο Στέλιος Ξενικουδάκης είναι σεφ με τηλεοπτικές εμφανίσεις και καλοφαγάς. Από τις κουζίνες πέρασε στην αγορά, με ένα μικρό μαγαζί αφιερωμένο στα εξαιρετικά κρέατα, τα κοκόρια και τα κουνέλια του νησιού του (Φάρμα Νάξου, τηλ. 210 9576796). Από το ψυγείο του δε λείπουν και τα καλύτερα ναξιώτικα τυριά. Για μπόνους, ζήτησε του τη συνταγή για το κατσικάκι. Ντόπια μοσχάρια και αρνάκια από τα Τρίκαλα θα βρεις και στον Π. Ζύγα.

Ψωμί και λοιπά αρτο-ποιήματα
Η κυρία Χρυσούλα Καπίρη είναι πρόεδρος και γενικότερα η ψυχή της αγοράς. Τριγυρίζει σαν σβούρα σε όλα τα μαγαζιά και είναι πρόθυμη να σου συστήσει τα καλύτερα και να σε ξεναγήσει στον άγνωστο κόσμο που ανοίγεται μπροστά σου. Στο δικό της Φούρνο της Αγοράς (Πλάτωνος 5, τηλ. 210 9513978) θα ψωνίσεις ψωμί και ωραιότατα κριτσίνια από ζέα, κουλουράκι Θεσσαλονίκης, βουτήματα χωρίς ζάχαρη, καλαμποκίσια κριτσινάκια, γλυκές καρύδες όπως παλιά, ψωμί και γλυκάκια, σταφιδοκέικ και ωραία τυροπιτάκια και σπανακοπιτάκια με σπιτικό, τραγανό φύλλο, γιαννιώτικο μπακλαβά και νοσταλγικά πτι-φουρ μπανάνα.

kalli

Τα λαχανικά
Οι πάγκοι ακτινοβολούν χρώματα και φρεσκάδα, κάθε μανάβικο έχει και τη δική του ειδικότητα, το κάτι ιδιαίτερο που ξεχωρίζει μέσα στα υπόλοιπα. Αυτό, όμως, της Ιωάννας Πολατίδου και της μαμάς Γιώτας, εκτός από την ποικιλία και τη φρεσκάδα, ξεχωρίζει και για το ντεκόρ, το έντονο χρώμα και την κουκλίστικη διάθεση που προδίδει θηλυκή νοικοκυροσύνη. Δύο υπέροχες γυναίκες που επιμένουν εδώ οικογενειακά, αφού η πεθερά της Γιώτας ήταν από τους ιδρυτές της αγοράς (τηλ. 210 9578919). Πιο κάτω, η κυρία Ελευθερία Λαζάρου (τηλ. 210 9561135) ειδικεύεται στα άγρια χόρτα, όλα βουνίσια, ανάλογα με τις εποχές.

Τα νόστιμα τυριά
Ο κύριος Βασίλης Παπαδόπουλος έχει εδώ δύο μαγαζιά: στο πρώτο θα σταθείς για μια αβγωμένη ρέγγα, ντόπια όσπρια και μπακαλιάρο Ισλανδίας, στο δεύτερο θα σταθείς για τα τυριά από το δικό τους τυροκομείο, στο Ζερβοχώρι Παραμυθίας στη Θεσπρωτία. Βαρελίσια φέτα, ξινοτύρι, κατσικίσια τσαντίλα, βούτυρο, γραβιέρα και ξηρή μυζήθρα και μαζί μια καλή ποικιλία από μικρής παραγωγής κρητικά τυριά της Κρητών Παράδοσης και αλλαντικά του Sarry. H Ακρόπολις του κυρίου Περικλή Αντωνόπουλου πάλι, έχει ωραία φέτα από τη Βόνιτσα, γραβιέρα και χύμα γιαούρτι σακούλας, μαζί με 41 χρόνια παράδοση!

kal11

Το καλό μέλι
Ένα από τα πιο ξεχωριστά μαγαζιά της αγοράς, το Μελοπωλείο (τηλ. 210 9594919), με μέλια από όλη την Ελλάδα: θυμαρίσιο, με κηρήθρα, κρεμώδες από έλατο, λουλουδένιο από ακακία, καστανόμελο, πλούσιο από ευκάλυπτο, πιο φινετσάτο από πεύκο, καραμελένιο από χαρούπι, μέλι κουμαριάς και με λιγότερη ζάχαρη από ρείκι, ευωδιαστό από μέλι ερείκης και αγριολούλουδα. Μαζί τους, φρέσκια γύρη και βασιλικός πολτός, κεραλοιφή αλλά και βαζάκια με μέλι και ξηρούς καρπούς.

Στα πέριξ
Έξω από την αγορά, στα πεζοδρόμια της Γρυπάρη και της Πλάτωνος, η αγορά επεκτείνει τις ευκαιρίες και τα ξεχωριστά της προϊόντα. Πολλά παλιά καφεκοπτεία, ο Λουμίδης, ο Γιαννάκος για φρέσκο βασιλικό πολτό και ζαχαρώδη προϊόντα από τη Χίο και τη Σύρο και καλαματιανά σύκα, το γαλακτοπωλείο Γαϊτανίδη με όλα τα γαλακτοκομικά της οικογενειακής εταιρείας αλλά και προϊόντα της μικρής τοπικής παραγωγής.

Ξεχωρίσαμε…
* Η Νάντια και η Πωλίνα είναι δύο χαμογελαστές κυρίες από το Καζακστάν, που στο μικρό τους μπακάλικο (Γρυπάρη 140, τηλ. 215 5255382) θα σε ξεναγήσουν στα καλύτερα προϊόντα της ρώσικης παλέτας: βουτυράτος καπνιστός σολομός της Βόρειας Ρωσίας που πουλιέται και σε τρίμμα, ανάλατο καπνιστό σκουμπρί, μαλακό ρώσικο ψωμάκι σαν πίτα, χυμοί από κόκκινα φρούτα του Αζερμπαϊτζάν χωρίς ζάχαρη, κρασιά της Μολδαβίας, ρέγγα γλυκιά και αυθεντικό μπρικ με 5 ευρώ το βαζάκι, και μαζί τους, το καταπληκτικό αλεύρι Κούλα από τη Βέροια.

kal16

* Από το τυροκομείο του στην Τραχειά, ο κύριος Γιώργος Μανωλόπουλος έχει εξαιρετική μυζήθρα, γραβιέρα με πιπέρι ή μπούκοβο, γιαούρτι πρόβειο, φρέσκο γάλα και ρυζόγαλο. Η γυναίκα του φτιάνει σπιτικά γλυκά, τουρσιά, σάλτσα ντομάτα και την πιο μυθική πίτα με δικό της φύλλο, με σπανάκι μόνο, σπανακοτυρόπιτα και γλυκιά κολοκυθόπιτα με σταφίδα. Εδώ θα βρεις και τα διάσημα παξιμάδια της Τραχειάς, γλυκό και ξινό τραχανά, ολόφρεσκα αβγά, ελαιόλαδο από την Επίδαυρο, τοπικά ζυμαρικά και ρίγανη (Πλάτωνος 6, τηλ. 6979357740).

* Το Batavia, ένα μαγαζί κόσμημα, σαν παραμύθι από ξύλο, με χιλιάδες προϊόντα που χρειάζεσαι ώρες για να ξεναγηθείς ανάμεσά τους. Στο μεγαλύτερο μπαχαράδικο της πόλης θα βρεις τα πιο σπάνια μπαχαρικά, αποξηραμένα βότανα, μυρωδικά, αλεύρια, εσάνς από όλα τα εσπεριδοειδή, λούφες και καλλυντικά, αιθέρια έλαια και τις καλύτερες οικογένειες της μικρής τοπικής παραγωγής. Το κρυφό μυστικό των σεφ της πόλης, που εδώ αναζητούν τα πιο σπάνια μυρωδικά τους. (Γρυπάρη 138, τηλ. 210 9531042).

kal8

* Ο Porky (Γρυπάρη 159) είναι ένα χαρούμενο χασάπικο όπου γίνεται χαμός. Χαμηλές τιμές, εξειδίκευση στην κοπή, συνταγές έτοιμες για τον φούρνο ή την κατσαρόλα, ελληνικά κρέατα, πάπιες και ορτύκια, γαλακτοκομικά, τυριά, αλλαντικά, πίτες για σουβλάκι, σάλτσες και μπαχαρικά, ζυμαρικά και προϊόντα της τοπικής παραγωγής.