Ο Αντώνης Τζιμπλάκης, στη Χώρα της Νάξου, επιλέγει και ωριμάζει τυριά από μικρούς παραγωγούς του νησιού.

Το κατάστημα άνοιξε το 1938 από τον Ιωάννη Τζιμπλάκη, με στόχο να προμηθεύει τη Χώρα με προϊόντα αξιώτικα άριστης ποιότητας. Ο γιος του Αντώνης συνέχισε την οικογενειακή παράδοση, αποκτώντας φήμη και στην Αθήνα ως ένας μετρ των τυριών, ένας από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που αγόραζαν και ωρίμαζαν τυριά σε δικό τους χώρο. Σήμερα είναι ο γιος του Κυριάκος που διευθύνει την επιχείρηση, ένα παντοπωλείο τοπικών γεύσεων και σκευών για την κουζίνα, με εξειδίκευση πάντοτε στα τυριά.

Ελιές (ποικιλία ντόπια, η ασκούδα), εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τους οικογενειακούς ελαιώνες, μέλι θυμαρίσιο, βότανα και μπαχαρικά, τοπικά κρασιά, ρακί, κίτρο, παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, κάππαρη, όσπρια, ξηροί καρποί καθώς και χειροποίητα καλάθια και κεραμικά θα βρείτε στα ράφια του μαγαζιού. Από τη βιτρίνα και τον πάγκο του θα επιλέξετε κάποια από τα οκτώ διαφορετικά είδη τυριών, εκ των οποίων τα επτά φτιάχνονται από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα. Η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στο χωριό Φιλώτι, όπου ζουν και τα περισσότερα αμνοερίφια του νησιού. «Βγάζουμε αρσενικό, ξινότυρο, ξινομυζήθρα που βάζουμε στη σαλάτα αντί για φέτα, θηλυκοτύρι, μυζήθρα, ανθότυρο, κεφαλοτύρι και γραβιέρα. Για όλα αυτά η παραγωγή ξεκινάει τον Οκτώβρη και σταματάει μετά το Πάσχα. Κανένα τυρί μας δεν μοιάζει με τα τυποποιημένα που έχουν την ίδια γεύση δώδεκα μήνες τον χρόνο», ξεκαθαρίζει ο Κυριάκος.

Το παντοπωλείο λειτουργεί όλο τον χρόνο, Κυριακές και αργίες, προμηθεύοντας πολλά μαγαζιά και στην Αθήνα αλλά και πολλά σπίτια. Σήμερα το παντοπωλείο θεωρείται αξιοθέατο για τους τουρίστες του νησιού, όμως όσοι αναζητούν πραγματικά καλό τυρί, ξέρουν ότι εκεί θα βρουν το καλύτερο.

info
Οδός Παπαβασιλείου, Χώρα, Νάξος, τηλ. 22850 22230.

Δείτε επίσης:
Το αρσενικό Νάξου έγινε επιτέλους ΠΟΠ

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε τη γραβιέρα Νάξου;

Όταν ο Άντονι Μπουρντέν αγάπησε το φαγητό της Νάξου