Σήμα κατατεθέν του φθινοπώρου αλλά είναι πιο εύκολο να βρεις trifle στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων παρά μια τίμια μουσταλευριά…

Η σοφία της αγροτικής οικονομίας. Τίποτα χαμένο. Αυτό ήταν η μουσταλευριά. Ένα εύκολο, γρήγορο σπιτικό γλυκό με τον μούστο από τον τρύγο για να χαρεί όλη η οικογένεια.
Και παρά το γεγονός ότι κάποτε κάθε σπίτι έκανε τη μουσταλευριά του με τον μούστο που έρχονταν πεσκέσι από το χωριό, κάποια στιγμή πέρασε στα αζήτητα.

Το ίδιο συνέβη και στα ζαχαροπλαστεία/γαλακτοπωλεία της Αθήνας όπου όλα είχαν στον κατάλογο μουσταλευριά στο πιάτο. Ένα φτηνό κέρασμα με σπιτική γλύκα που έφευγε σαν νερό. Αυτός είναι ο λόγος που λίγοι και καλοί κρατούν ακόμα την παράδοση παρά το γεγονός ότι η μουσταλευριά συνεχίζει να έχει πολλούς πιστούς.

-Τυροκομείο Κωσταρέλου: η καλύτερη-μακράν-μουσταλευριά της πόλης. Μεστή, πλούσια, αρωματική και χωρίς ζάχαρη. Κάθε κουταλιά είναι flashback στα καλοκαίρια στο χωριό όταν τελείωναν οι διακοπές, ερχόταν η ώρα της επιστροφής και η μουσταλευριά ήταν γλυκιά παρηγοριά. Δίνεται και σε ταψί για το σπίτι. Επιλέξτε με ολόκληρο αμύγδαλο στον κέντρο. Προσθέτει άλλη νοστιμιά. Και ρωτήστε αν μπορείτε να κάνετε παραγγελία μούστο για τα μουστοκούλουρα σας. Είναι δυσεύρετος αλλά προσπαθούν πάντα να εξυπηρετήσουν. Διαθέσιμη μόνο μέχρι Νοέμβριο.
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, τηλ. 210 7259000, www.kostarelos.gr

-Στάνη: η μουσταλευριά στο πιάτο όπως παλιά. Κανέλα και τριμμένο καρύδι από πάνω. Παράδοση, νοσταλγία σε ένα στέκι που έχει γράψει ιστορία παρά τα γυρίσματα-και συχνά, τις αναποδιές-του χρόνου. Δίνεται και στο σπίτι αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο, είναι πιο ωραία όταν την απολαμβάνει κανείς στα λιγοστά τραπέζια σε ένα σύντομο πέρασμα το πρωί ή το μεσημέρι από το κέντρο.
Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ. 210 5233637

-Στάμου: από τα γαλακτοπωλεία που κράτησαν την παράδοση. Πάντα φρέσκια γιατί φεύγουν ποσότητες. Πιο γλυκιά αλλά εξίσου αρωματική, με τριμμένο καρύδι από πάνω. Ένα εύκολο και φτηνό γλυκό για το σπίτι όταν δεν υπάρχει χρόνος να τη φτιάξει κανείς μόνος του.
Πανόρμου 62, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 0108750

Και για homemade απόλαυση:
Βρείτε ΕΔΩ τη συνταγή για την κλασική μουσταλευριά.

Και την σαμιώτικη εκδοχή, γνωστή και σαν κουρκούτα ΕΔΩ.

Διαβάστε επίσης:
Πού θα βρεις καλή τυρόπιτα ταψιού;

10 ιστορικά ταβερνάκια με αυλές

Τα καλύτερα μαγέρικα της πόλης (για φαγητό σαν της μαμάς…)