Σε μια σύντομη βόλτα στην περιοχή του Μοσχάτου ανακαλύψαμε ένα καλά κρυμμένο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής που φτιάχνει άπαιχτα μελομακάρονα αλλά και τουλουμπάκια.

Δεν βρίσκεται σε περατζάδα με πολλά μαγαζιά και είναι από τα μαγαζιά που ή κάτοικος της περιοχής πρέπει να είσαι ή να πας «συστημένος» για να το βρεις. Το μόνο που υποδηλώνει την ύπαρξή του είναι μια χειρόγραφη ταμπέλα με τα προϊόντα παραγωγής μιας οικογενειακής επιχείρισης που μετρά περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας. «Ψυχή» της, ο κος Γιάννης Μανδαλάς, που, ακούραστος από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, ζυμώνει, φουρνίζει, τηγανίζει.

Ροδοκόκκινα τουλουμπάκια βουτηγμένα στο σιρόπι και μπαχαρένια μελομακάρονα που φτιάχνει με «μυστική» συνταγή ετοιμάζονται -κόβονται βασικά αφού ετοιμάσουν τη ζύμη- σε μια μηχανή δικής του πατέντας σε χρόνους απίστευτα ταχείς. Άξιο αναφοράς είναι ότι όλα στο εργαστήριο είναι παλιάς κοπής: από το ζυμωτήριο και τη ζυγαριά που ζυγίζει σε οκάδες μέχρι τον περιστρεφόμενο φούρνο και το μηχάνημα που κόβει με ακρίβεια τη ζύμη.

Φωτογραφίες: Ελευθερία Βασιλειάδη

info
Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής Γιάννης Μανδαλάς, Ελ. Βενιζέλου 88, Μοσχάτο, τηλ. 2109428737