Ζούμε στην εποχή που υποτίθεται ότι επιβάλλεται να ξεκινάς τη μέρα σου με ένα μπολ μούσλι με γάλα σόγιας, ψωμί σικάλεως, άπαχη γαλοπούλα και τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Αλλά πάντα υπάρχουν 10 λόγοι να κάνεις μια μικρή παρασπονδία πότε πότε, γιατί όλοι ξέρουμε ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με μια ζεστή τυρόπιτα με φέτα, ένα φρεσκοψημένο πεϊνιρλί στον ξυλόφουρνο, ένα αφράτο πιροσκί ή ένα κομμάτι πρασοκιμαδόπιτα! Μην τα υποτιμάτε αυτά τα μαγαζιά, είναι τυροπιτAΔΙΚΟ!

turopitakia_62532322

Άριστον
Με βαριά και μυρωδάτη ιστορία από το 1910 ο Αναστάσιος Λομποτέσης με προϋπηρεσία σε φούρνους της Κωνσταντινούπολης έφερε την τυρόπιτα κουρού στην Αθήνα με ζύμη διαφορετική από τη σφολιάτα. Συνεχίζει σε πείσμα των καιρών στο ίδιο σημείο να σερβίρει πλέον πέρα από τη διάσημη κουρού, παραδοσιακές, γλυκές και αλμυρές πίτες από όλη την Ελλάδα. Βασίζονται στα καλά υλικά, τις συνταγές αλλά και τον φούρνο στον οποίο ψήνουν που είναι από τους μοναδικούς στην Ευρώπη.
Βουλής 10, Σύνταγμα τηλ. 210 3227626

Μελίαρτος
Σε ένα κεντρικό σημείο της Ερμού, ο Μελίαρτος είναι η άποψη μιας παρέας νέων παιδιών για το πώς θα πρέπει να είναι το ελληνικό φαστ φουντ. Υπέροχες γεύσεις, ζύμες, τυρόπιτες και κασερόπιτες, ντοματόπιτες, μελιτζανόπιτες σε μεγάλα χορταστικά κομμάτια αλλά και μικρότερα για να δοκιμάσεις σε πιάτο ποτ πουρί περισσότερες γεύσεις του μαγαζιού. Μπόνους, οι ολόφρεσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών και η γωνία «παραδοσιακό γαλακτοπωλείο».
Ερμού 65 & Αιόλου, Αθήνα, τηλ. 210 3237379

PITES-SOFIAS_0585_2014-0911-182316

Οι Πίτες της Σοφίας
Ένα μαγαζί που ξεκίνησαν 3 αδέλφια από τα Κρανιά Γρεβενών-Μετσόβου με έμπνευση τη μαμά Σοφία, μια εξαιρετική μαγείρισσα με ειδικότητα στις πίτες. Έτσι γεμάτοι αναμνήσεις και με έναν πλάστη στο χέρι ζυμώνουν καθημερινά στο ανοιχτό εργαστήρι και σιγοψήνουν πεντανόστιμες πίτες με πρώτες ύλες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Θα δοκιμάσετε χορτόπιτα με φέτα, αλευρόπιτα ή μπατζίνα, πιπερόπιτα, κοτόπιτα κηπουρού, τσουκνιδόπιτα, πίτες με αλεύρι ντίνκελ και πολλές γλυκές γεύσεις όπως μπουγάτσα πορτοκάλι, τάρτα καραμέλας με μπανάνα και φραουλόπιτα.
Αγ. Αλεξάνδρου 30, Π. Φάληρο, τηλ. 213 0700444

peinirli-ionias

Πεϊνιρλί Ιωνίας
Οι ιδιοκτήτες ξεκίνησαν χρόνια πριν με σκοπό να φτιάχνουν πεϊνιρλί, ένα προϊόν που ξέρουν καλά από τους Μικρασιάτες παππούδες αλλά με καθαρότητα και ειλικρίνεια. Η επιτυχία του βασίζεται στο φρέσκο ζυμάρι (που μόλις τελειώσει φτιάχνουν επιτόπου άλλο) και το ψήσιμο στα ξύλα. Δοκιμάστε το μικρασιατικό με φέτα, ανθότυρο, άνηθο, ντομάτα και ελιές, αυτό με τον κιμά από φρέσκο μοσχάρι που ψήνεται πρώτα στον ξυλόφουρνο. Λαχταριστή και η πίτσα με δική τους σάλτσα και τα σάντουιτς με ψωμάκι ξυλόφουρνου.
Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6462854

theios-fanis

Θείος Φάνης της Γκράβας
Είναι το αγαπημένο μου μαγαζί στη λίστα και αυτό που με μεγάλωσε με αγάπη, φροντίδα και χιλιόμετρα σφολιάτας, στην ίδια γειτονιά από τα τέλη ’80. Ο Θείος Φάνης από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας ήρθε στα 16 του στην Ελλάδα, δούλεψε σε φούρνο, μάζεψε συνταγές, έμαθε τεχνικές και αυτές μοίρασε σε παιδιά και ανίψια. Η Μαρίνα και ο Γιώργος πάντα χαμογελαστοί θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε ανάμεσα στη διάσημη ατομική πίτσα με τον πετυχημένο συνδυασμό γεύσης ζυμάρι-σάλτσα-πάριζα-γκούντα, τυρόπιτα με φέτα και ανθότυρο, τυροκούλουρο με ζύμη κουρού, κιμαδόπιτα, πεϊνιρλί με κιμά κ.ά. Συν ένα από τα καλύτερα χαρμάνια καφέ της Αθήνας!
Ταϋγέτου 56, Πατήσια, τηλ. 210 2013068

IMG_3258

Δήμητρα Γουναρίδη
Το εργαστήριο φύλλου και ζαχαροπλαστικής Δήμητρα Γουναρίδη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση από το 1945 στις πίτες και τα γλυκά της Μικράς Ασίας. Φημίζεται για το λεπτό και αέρινο χειροποίητο φύλλο ματσόβεργας με το οποίο γίνονται όλες οι πίτες τηγανητές και ψητές. Κιμαδόπιτα πολύ αρωματική (με φρέσκο κιμά), τυρόπιτα με φέτα Γρεβενών, φανταστική πρασοκιμαδόπιτα ταψιού αλλά και τυρόπιτα σπέσιαλ, μελιτζανόπιτα κ.ά. Μπορείτε να προμηθευτείτε και κατεψυγμένες πίτες που να ψήσετε και να σερβίρετε αχνιστές στο σπίτι!
Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2712548

IMG_3248

Ρωσικό Πιροσκί
Δεν είναι και ο πιο δημοφιλής δρόμος της Αθήνας η Αχαρνών, αν και έχει πολλές κεντροευρωπαϊκές γαστρονομικές λιχουδιές. Κάντε μια στάση εδώ για το περίφημο αυθεντικό, ρωσικό πιροσκί που τηγανίζεται μπροστά σας και θα βρείτε σε μια ποικιλία γεύσεων. Αφράτη, αλάδωτη εσωτερικά ζύμη με πατάτα, τυρί, μοσχάρι καυτερό, κιμά κοτόπουλο, μπέικον, γαλοπούλα, κοτόπουλο-μανιτάρια κ.ά. Δοκιμάστε τσιμπουρέκ με κιμά χοιρινό, χατσατούρι με τυρί και αν θέλετε μια ιδιαίτερη γλυκιά γεύση, το κέικ ρολό με παπαρουνόσπορο!
Αχαρνών 140, Άγ. Παντελεήμονας, τηλ. 213 0043076

ΜΑΜ
Σταθερή αξία στο κέντρο της Αθήνας το ΜΑΜ, με πολλά χρόνια ιστορία και σταθερή ποιότητα που βασίζεται στις συνταγές και τις πρώτες ύλες. Τυρόπιτα κουρού, κασερόπιτα σπανακόπιτα, κρεατόπιτα, λουκανικόπιτα και σκεπαστό πεϊνιρλί σκεπαστό, όλα σωστά ψημένα και λαχταριστά. Σημειώστε ότι μετά τις 17.00 προσφέρουν όλα τα προϊόντα με 50% έκπτωση.
Πανεπιστημίου 34 & Ιπποκράτους, Αθήνα, τηλ. 210 3619830

prasopita_8190886

Τυρόπιτες Μαρώτης
Ο κ. Δημήτρης έμαθε να περπατάει μέσα σε στο ίδιο ακριβώς μαγαζί που τότε είχε ο πατέρας του και συνεχίζει με αγάπη και μεράκι να ζυμώνει καθημερινά με απεριόριστη υπομονή γαλλική σφολιάτα την οποία αφήνει να «ωριμάσει» και στη συνέχει φτιάχνει μικρά τετράγωνα κομμάτια μαγείας! Πέρα από την κλασική τυρόπιτα θα δοκιμάσετε κολοκυθόπιτα κυπριακού στιλ, ιταλική πίτσα με αβγό σε κάθε κομμάτι, πίτα Καισαρείας με παστουρμά, σουτζούκι, κασέρι, ντομάτα, ατομική χαβανέζικη πίτσα, την περίφημη μπουγάτσα του (τον χειμώνα και με σοκολάτα) και την αρωματική μηλόπιτα. Όλες ψημένες στον φούρνο κειμήλιο 58 ετών, χτισμένο μέσα στο μαγαζί.
Πατησίων 370, Αθήνα, τηλ. 210 2025531

Carpathian Bakery
Με ρουμάνικες συνταγές που ακολουθούν την τεράστια παράδοση στην καλλιέργεια σιταριού και τα ζυμώματα της περιοχής γύρω από τα Καρπάθια Όρη, εδώ θα δοκιμάσετε ολόφρεσκα κουλούρια τύπου γερμανικού πρέτζελ αλλά πιο ελαφριά με υπέροχη ζύμη σε διάφορες γεύσεις. Σκέτο με επικάλυψη παπαρουνόσπορο και αλάτι ή σουσάμι ή ηλιόσπορο, γεμιστό με λουκάνικο ή μοτσαρέλα ή φέτα και ντομάτα, γλυκά με μέλι και καρύδια, πίτες με γλυκό τυρί και σταφίδες αλλά και το παραδοσιακό τσουρέκι cozonac, γεμιστό με μέλι και καρύδια ή κακάο.
Μιχαήλ Βόδα 102-104, Άγ. Παντελεήμονας, τηλ. 210 8213080