Κάποιες μέρες η επιλογή εστιατορίου γίνεται πολύ δύσκολη υπόθεση και μόνο η απόλυτη ειλικρίνεια μπορεί να σώσει την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν πιο δύσκολες ερωτήσεις, τις οποίες και συνήθως αφήνω αναπάντητες, από το «πού μας προτείνεις να πάμε για φαγητό σήμερα» ή «ποιο είναι για σένα το καλύτερο εστιατόριο». Όχι γιατί δεν έχω το θάρρος της γνώμης μου, ούτε γιατί αδιαφορώ για τους φίλους που εμπιστεύονται την κρίση μου. Μόνο που το καλύτερο για μένα, ακόμη κι αν υπακούσει στα πιο –επαγγελματικά- αντικειμενικά κριτήρια μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα χειρότερα δικά τους.

Όταν δεν μπορώ ή δεν θέλω να το αποφύγω, τους στέλνω ένα ερωτηματολόγιο με 10 + 1 ερωτήσεις, που θα περιορίσει κατά το δυνατόν τα περιθώρια παρανόησης. Γιατί ξέρω, και το πιστεύω ακράδαντα, ότι η επιλογή λάθος εστιατορίου μπορεί να μας τσακίσει το κέφι όχι μόνο για τη συγκεκριμένη μέρα αλλά και για πολλές ακόμη που θα ακολουθήσουν. Για να μη μιλήσουμε για το πορτοφόλι μας. Τι συμπεριλαμβάνει το ερωτηματολόγιο; Σας το παραθέτω, γιατί είναι πολύ πιθανόν να σας φανεί χρήσιμο όταν αναζητάτε την επόμενη ιδανική διεύθυνση. Ιδού λοιπόν.

1. Τι είδους κουζίνα θέλετε να δοκιμάσετε;
2. Εστιατόριο ή all day, bar, ταβέρνα, μεζεδοπωλείο;
3. Σε ποια περιοχή θα κινηθείτε;
4. Πόσα χρήματα θέλετε να ξοδέψετε;
5. Πόσα άτομα θα είστε;
6. Ποιος είναι ο μέσος όρος ηλικίας της παρέας;
7. Πεινάτε ή το φαγητό είναι πρόσχημα;
8. Περιβάλλον διακριτικό ή θορυβώδες;
9. Επιμένετε να καπνίζετε στο εστιατόριο;
10. Συντηρητικοί ή ρηξικέλευθοι στις γεύσεις;
Και, τέλος:
Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο μέχρι σήμερα;

Αφού λάβω απαντήσεις, και εφόσον μπορώ να καλύψω τις προσδοκίες, στέλνω παραπάνω από μία προτάσεις και αφήνω την τελική επιλογή στους ίδιους, χωρίς λεπτό να επιμείνω σε κάποιο που ίσως αγαπώ περισσότερο.

Γιατί όταν γράφω μια κριτική, μιλάω για την εμπειρία μου και εξηγώ τα γιατί και τα πώς, οπότε ο οποιοσδήποτε αναγνώστης μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει μαζί μου, να κρατήσει ως πληροφορία ότι κάτι μου άρεσε ή όχι και να αποφασίσει αν κάποια στιγμή στο μέλλον θα πάει μέχρι εκεί.
Οταν αναζητούμε όμως την τέλεια, την ιδανική λύση για τη δεδομένη ημέρα, με την απόλυτα συγκεκριμένη παρέα και τα ακόμη πιο συγκεκριμένα κέφια τα πράγματα αλλάζουν. Που σημαίνει ότι μπορεί να είμαστε έτοιμοι να πετάξουμε μέχρι το φεγγάρι για να δοκιμάσουμε ένα πιάτο ή να θέλουμε να νιώσουμε ασφάλεια και οικειότητα με ένα φαγητό που δεν θα μας ξεβολέψει, ούτε στο ελάχιστο. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, όταν είστε παρέα, θα σας πρότεινα να «παίζετε» με απόλυτη ειλικρίνεια και να δίνετε κάθε φορά απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, σε όλες τις ερωτήσεις. Ισως ξαφνιαστείτε, αλλά μπορεί να ανακαλύψετε ότι μια συγκεκριμένη μέρα δεν είστε για τίποτε παραπάνω από το ιταλικό της γειτονιάς ή τη χασαποταβέρνα στη Βάρη. Και αυτό είναι καλό. Γιατί θα το ευχαριστηθείτε όλοι και θα περάσετε όμορφα, και θα χορτάσετε, και θα γελάσετε και θα κάνετε παρέα. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο τελικά;