Τι τραβάνε και αυτές οι μαμάδες; Παλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ με θεούς και δαίμονες για να φάνε τα μικρά τους…Πολλές μάλιστα έχουν επιστρατεύσει τη φαντασία τους για να τα καταφέρουν! Εάν όμως η δημιουργικότητα δεν είναι το δυνατό σου σημείο, μην ανησυχείς γιατί εμείς σου έχουμε όλα τα μυστικά για να αδειάζει ο μικρός το πιάτο του και να ζητάει και επιπλέον μερίδα!

PROINO

Δεν του αρέσει το πρωινό;
Μην ξεχνάς ότι τα παιδιά χρειάζονται πολύ ενέργεια για να παίζουν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σχολείου. Γέμισε λοιπόν το πιάτο του με ό,τι πιο θρεπτικό αλλά και λαχταριστό μπορείς. Ένα ισορροπημένο πρωινό θα μπορούσε για παράδειγμα να περιελάμβανε ένα μπολ με βρώμη, μπανάνα και μούρα, συνοδευόμενο από ένα ποτήρι γάλα. Κανένα παιδί δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στην κρεμώδη υφή και την γλυκιά γεύση της βρώμης, στο εγγυόμαστε! Φρόντισε βέβαια να τον συμπεριλάβεις στη διαδικασία ετοιμασίας του πρωινού, αφήνοντάς τον να σε βοηθήσει στο μαγείρεμα ή ρωτώντας τον ποια είναι τα αγαπημένα του φρούτα.

SMOOTHIES

Δεν του αρέσουν τα φρούτα;
Πολύ πιθανό γιατί του τα σερβίρεις σκέτα μπροστά του ή δεν τον ρωτάς για τις προτιμήσεις του. Κόψε όλα τα αγαπημένα του φρούτα (δεν μπορεί κάποια θα του αρέσουν) σε μικρά κομματάκια και φτιάξε μια πολύχρωμη φρουτοσαλάτα ή ενσωμάτωσε τα μαζί με λίγο σπανάκι (γιατί όχι;) σε ένα smoothie ή χυμό. Πολύ πιθανό είναι επίσης να έχει βαρεθεί τις μπανάνες, τα πορτοκάλια και τα μήλα, που διαρκώς αγοράζεις. Συνδυασέ τα με μερικά εξωτικά και όχι τόσο συνηθισμένα φρούτα, και είμαστε σίγουροι πως θα εξάψεις την περιέργειά του.

SALATA-ME-TONO

Δεν του αρέσουν τα λαχανικά;
Μήπως συνέχεια τον κυνηγάς με ένα μαρουλόφυλλο ή ένα καρότο στο χέρι; Άλλαξε τακτική! Φτιάξε σαλάτες με ποικιλία λαχανικών και συνοδέψτε τες με ένα δροσερό ντρέσινγκ γιαουρτιού που θα δώσει μοναδική γεύση στα αλλιώς….βαρετά λαχανικά! Μπορείς επίσης να φτιάξεις σάντουιτς με αραβική πίτα και ψητά λαχανικά ή ακόμα και μια πιατέλα με πολύχρωμα λαχανικά, όπως καρότα, αγγούρι, σέλερι και πιπεριές, κομμένα σε λωρίδες, με τη συνοδεία χούμους ή γουακαμόλε.

FASOLIA-OSPRIA

Δεν τρώει τα όσπρια;
Αν το παιδί τρώει σαλάτες, ρίχτε του λίγες φακές ή φασόλια μέσα στη σαλάτα ή αν τρώει το ρύζι, κάντε του ένα φακόρυζο ή ρεβιθόρυζο (αρχικά με περισσότερο ρύζι και λιγότερα όσπρια και σιγά σιγά αλλάξτε την αναλογία). Εάν πάλι δεν θέλει ούτε να τα βλέπει, ξεγελάστε το “κρύβοντας” τα όσπρια μέσα σε κεφτέδες και μπιφτεκάκια.

Μήπως φταις εσύ;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα να συμβαίνει αυτό. Εάν εσύ δεν τρως αυτά που σερβίρεις στο παιδί σου, πώς περιμένεις να τα φάει αυτό; Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του μιμητισμού. Εάν λοιπόν θέλεις να τρώει παραπάνω λαχανικά, φρόντισε να υπάρχει πάντα σαλάτα στο οικογενειακό τραπέζι και κυρίως φρόντισε να τρως και εσύ από αυτή!

Δείτε επίσης:
Βρέχει κεφτέδες! Έξυπνα tips για μαμάδες (και όχι μόνο)

10 τρόποι για να τρώει το παιδί σας περισσότερα φρούτα & λαχανικά

Tο σωστό εβδομαδιαίο διαιτολόγιο του παιδιού