Η εναλλαγή στη γεύση, την ποικιλία και το χρώμα του φαγητού είναι ο καλύτερος οδηγός για να μάθουν τα παιδιά να τρώνε όλα τα φαγητά. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και θα το πετύχετε.

PAIDI-CHEF-shutterstock_125542340

Σπιτικό φαγητό με αγάπη
* Να μαγειρεύετε μόνοι σας το φαγητό, καθώς έτσι ελέγχετε απόλυτα τα υλικά στη σωστή ποσότητα.
* Μη βάζετε το πιάτο στα παιδιά σας με το ζόρι. Μη φοβάστε ότι θα μείνουν νηστικά.
* Μην είστε εύκολοι σε άλλες προτάσεις όταν αρνούνται το φαγητό που φτιάξατε. Να επιμείνετε και να αναλύσετε τα οφέλη του.
* Να παίζετε με τα χρώματα στο πιάτο, που θα πάρετε κυρίως από τα λαχανικά.
* Να μάθετε στα παιδιά να τρώνε σαλάτες. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν είναι ασπίδα για την υγεία τους σε όλη τους τη ζωή.
* Να μην ξεχνάτε τα φρούτα. Ο οργανισμός τους θωρακίζεται από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Παρουσιάστε τα φρούτα σαν στρατιωτάκια έτοιμα να προασπίσουν την υγεία τους. Παρομοιάστε τα με αγαπημένους τους ήρωες ή δώστε τα ονόματά τους.
* Να μάθετε να «κρύβετε» τροφές που δεν τρώνε, π.χ. αν δεν θέλουν το αβγό, ρίξτε το στον κιμά στα μπιφτέκια. Αν αρνούνται το ψάρι, φτιάξτε κροκέτες ψαριού που θα πανάρετε με φρυγανιά και σκληρό τυρί.
* Να μάθετε στα παιδιά να έχουν φιλική σχέση με το νερό.
* Μην ανησυχείτε αν κατά περιόδους απέχουν από κάποια φαγητά. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, μετά θα επανέλθουν.

Το παιδί μου αρνείται να φάει
Η μεγάλη ευαισθησία των νέων γονιών και η ανησυχία τους να φάνε τα παιδιά, οδηγεί τις περισσότερες φορές σε λανθασμένους διατροφικούς δρόμους. Τα παιδιά όταν πεινάσουν θα φάνε, αυτός είναι αδιάψευστος κανόνας. Κανένα παιδί δεν έμεινε με χαμηλό βάρος γιατί δεν ήθελε να φάει το σπιτικό φαγητό. Σίγουρα, μέχρι να διαμορφώσουν τις διατροφικές προτιμήσεις τους, επιλέγουν και αναιρούν πολλές φορές τις τροφές. Κι εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος των γονιών να τα βοηθήσουν ώστε οι τελικές επιλογές τους να περιέχουν όλες τις τροφές της μεσογειακής πυραμίδας και να μην απουσιάζει καμία ομάδα τροφίμων.
Και αυτό θα το εισπράξουν τα παιδιά τόσο από τη σταθερή στάση των γονιών όσο και από το παράδειγμα όλης της οικογένειας. Δεν πρέπει δηλαδή να προταθεί άλλο φαγητό και να αντικατασταθεί με άλλο της αρέσκειάς τους. Αλλά ούτε και οι γονείς να έχουν άλλο φαγητό από αυτό που αρνούνται τα παιδιά. Γονείς και παιδιά πρέπει να έχουν το ίδιο φαγητό μπροστά τους, ώστε να το βλέπουν τα παιδιά και κάποια στιγμή να συνηθίσουν να το τρώνε.

TOST-GIA-PAIDI-shutterstock_176995640

Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών
Τα φρούτα και τα λαχανικά μάς εφοδιάζουν με στοιχεία που θωρακίζουν τον οργανισμό μας απέναντι σε ασθένειες, στην καθημερινή κόπωση και βοηθούν στη γενικότερη τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βελτιώνουν την όψη του δέρματός μας, βοηθούν στη μείωση της ξηρότητας και διευκολύνουν την ανάπλασή του δέρματος. Ενισχύουν τη μνήμη και την αντίληψη. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντι-τοξικά στοιχεία. Συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού συστήματος ενισχύοντας έτσι την αποβολή τοξίνων. Όμως, πολλές φορές δεν αρέσει στα παιδιά να τρώνε ορισμένα είδη φρούτων και λαχανικών.

Πώς θα τα ωθήσουμε να τρώνε φρούτα 

* Σε φρουτοσαλάτα ή φρουτοχυμό, μαζί με τα άλλα φρούτα, περιλαμβάνουμε και το φρούτο που δεν τους αρέσει.
* Ένα ψητό ή σε κομπόστα φρούτο διαφοροποιεί τη γεύση τους και το τρώνε πιο εύκολα.
* Αν βουτήξετε το φρούτο σε λιωμένη μαύρη σοκολάτα, θα του δώσετε άλλη διάσταση και θα κάνετε έτσι το παιδί σας να το δοκιμάσει.
* Η γνώση του τι μας παρέχει το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να αλλάξει τη γευστική τους διάθεση προς αυτό.

Πώς θα τα ωθήσουμε να τρώνε λαχανικά
Τα λαχανικά που δεν αρέσουν στα παιδιά είτε γιατί δεν τα έχουμε συνηθίσει στο διαιτολόγιό τους είτε γιατί η μυρωδιά τους δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, είναι πολύ απαραίτητα στον οργανισμό τους. Αυτά, λοιπόν, τα «ιδιαίτερα λαχανικά» για τον καθένα μας μπορούμε να τα φάμε με τους εξής τρόπους:
* Πολτοποιούμε πολλά λαχανικά μαζί και αλείφουμε τον πολτό πάνω στο ψωμί ή σε σάντουιτς.
* Λαχανικά ψημένα στη σχάρα και συνδυασμένα μαζί με ψητό κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, διαφοροποιούν πολύ τη γεύση τους.
* Το κρεμμύδι είναι ένα ισχυρό σε μυρωδιά λαχανικό που μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε μυρωδιά λαχανικού που δεν τους αρέσει. Άρα, μπορούμε να το συμπεριλάβουμε σε μια σαλάτα με λαχανικά που δεν έχουμε συνηθίσει.
* Με τη βοήθεια αποχυμωτή παίρνουμε χυμό από πολλά λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν μας είναι ιδιαίτερα αγαπητά.
* Ψιλοκομμένα ή αλεσμένα λαχανικά κρυμμένα στον κιμά για μπιφτέκια, ρολό, σουτζουκάκια ή γιουβαρλάκια.