Τον πιο πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο να μυήσουν παιδιά και εφήβους στην υγιεινή διατροφή, βρήκαν στις ΗΠΑ, μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο σχολικό λεωφορείο.

Η ιδέα για το «Mobile Food Lab» (κινητό εργαστήριο φαγητού, σε ελεύθερη μετάφραση), ανήκει σε γονείς στο Νιου Τζέρσεϊ, που ήθελαν να μάθουν τα παιδιά τους να τρέφονται υγιεινά, ενώ την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται πάνω στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική, τις τέχνες και τα μαθηματικά. Σαν να λέμε, αυτό το σχολικό λεωφορείο πραγματοποιεί τις πιο εκπαιδευτικές εκδρομές.

Οι γονείς λοιπόν έβαλαν την ιδέα και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, από το υπουργείο υγείας μέχρι κολέγια και οργανώσεις που ασχολούνται με το περιβάλλον και τις καλλιέργειες, δημιούργησαν το Mobile Food Lab. Το εσωτερικό του πάλι, δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση σχολικό λεωφορείο, μιας και περιλαμβάνει θερμοκήπιο, πάγκους προετοιμασίας φαγητού, εργαστήριο και χώρο έκθεσης έργων τέχνης.

Αν κάποιος κάνει βόλτα με αυτό το ιδιαίτερο σχολικό λεωφορείο, που μπορεί να δεχθεί έως 30 μαθητές κάθε φορά, έχει την ευκαιρία να μαγειρέψει, κόβοντας μυρωδικά και λαχανικά απευθείας από τον «κήπο» του λεωφορείου και φυσικά, να δοκιμάσει κάθε πιάτο που ετοιμάζει. Επίσης, μπορεί να εκπαιδευτεί πάνω στην κηπουρική σε αστικό περιβάλλον, να μάθει χρήσιμες πληροφορίες από την επιστήμη των τροφίμων όπως για παράδειγμα πόσο ph έχουν τα λαχανικά, αλλά και να κάνει πειράματα και γευσιγνωσίες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη γευστικού αισθητηρίου. Τέλος, μπορεί να φτιάξει μικρά έργα τέχνης με έμπνευση από την υγιεινή διατροφή.

Πολύ θα θέλαμε να δούμε κάτι ανάλογο σύντομα και στην Ελλάδα. Αλλά επειδή μάλλον αυτό αργεί ακόμη, δείτε τουλάχιστον το βίντεο με τις δραστηριότητες του Mobile Food Lab στις ΗΠΑ: