Ο χώρος συνάντησης, δημιουργίας και συνεργατικότητας στο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης είναι η… κουζίνα!

Εκεί, μαθητές και εκπαιδευτικοί κάνουν μάθημα μέσω της μαγειρικής, μαθαίνουν δηλαδή συνταγές αλλά και μαθηματικά, γλώσσα και χημεία. Ωστόσο, όσο το σχολείο παραμένει κλειστό, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα γευστικά μαθήματα πραγματοποιούνται online.

«Η κουζίνα είναι ο πιο “ζεστός” χώρος του σχολείου. Εκεί που συναντιόμαστε όλοι», δήλωσε η εκπαιδευτικός Μαρία Χονδρογιάννη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Λόγω των συνθηκών, το σχολείο δεν θα ανοίξει, αλλά η ανάγκη να συναντηθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες είναι μεγάλη. «Μας λείπουν πολύ τα παιδιά μας και όπως φαίνεται, τους λείπουμε κι εμείς», σημειώνει η κ. Χονδρογιάννη.

Έτσι, αποφάσισαν ορισμένες από τις δραστηριότητες του σχολείου να τις μεταφέρουν διαδικτυακά, δημιουργώντας το εξ αποστάσεως πρόγραμμα συνεργασίας παιδιών- γονέων- εκπαιδευτικών, με τίτλο «Οικολογική Μαγειρική». Στη σελίδα στο facebook «Παιδιά και Γονείς μαγειρεύουν Οικολογικά», ανεβαίνουν συνταγές.

«Ήμασταν λίγο επιφυλακτικοί στην αρχή, νομίζοντας ότι θα έχουμε προβλήματα, με την επικοινωνία και τον συντονισμό, παρ’ όλα αυτά δεν συναντήσαμε κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο, τα παιδιά χάρηκαν πάρα πολύ», ανέφερε η κ. Χονδρογιάννη.

Σημειώνεται ότι το Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Σε αυτές εντάσσεται και η οικολογική μαγειρική. «Στόχος είναι να μάθουμε στα παιδιά και να μάθουμε εμείς, αλλά και οι γονείς να αλλάξουμε λίγο τις διατροφικές συνήθειες που έχει ανάγκη τόσο η υγεία μας όσο και ο πλανήτης», τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο ο ψυχολόγος του σχολείου Αδάμ Χαρβάτης. Εξήγησε δε, ότι αρκετές διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν ιδιαίτερα στην κλιματική κρίση, όπως η κατανάλωση ζωικών προϊόντων καθώς «απαιτείται πολλαπλάσια κατανάλωση ενέργειας, για παράδειγμα για να φτιαχτεί ένα κιλό κρέας απ’ ό,τι για να φτιαχτεί ένα κιλό σιτάρι». Τα φαγητά που μαγειρεύουν λοιπόν είναι όλα με ντόπια προϊόντα και δεν περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα.

info
Facebook: Παιδιά και Γονείς μαγειρεύουν Οικολογικά

Δείτε επίσης:
Κι όμως, κάνει καλό στα παιδιά να παρακολουθούν εκπομπές υγιεινής διατροφής!

Γιώργος Ευγενειάδης: Απλές συνταγές από έναν διαφορετικό δάσκαλο

Παιδιά 4 έως 12 ετών μαθαίνουν τα μυστικά της ποντιακής κουζίνας