Τα σχολεία και οι περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες ξεκίνησαν και τα παιδιά σιγά σιγά μπαίνουν στην καθημερινή τους ρουτίνα. Σίγουρα θα χρειαστούν, λοιπόν, «έξυπνα» σνακ, που θα τους δίνουν ενέργεια αλλά και θα τα μυήσουν σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Για να αποφύγετε την επιλογή των έτοιμων σνακ, που προσθέτουν παραπάνω θερμίδες και λιγότερα θρεπτικά συστατικά, σας δίνουμε μερικές εύκολες ιδέες που ελπίζουμε να σας λύσουν τα χέρια.

Προσοχή στις απαγορεύσεις
Οι απαγορεύσεις σε όλα τα πράγματα συνήθως φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κι επειδή το ανθυγιεινό φαίνεται πιο… γλυκό και νόστιμο, δεν χρειάζετε να στερείτε από τα παιδιά σας -και από τους εαυτούς σας- τα πάντα. Αν ακολουθείτε μια σωστή ισορροπημένη, διατροφή, με πολλά φρούτα και λαχανικά και τις απαραίτητες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που χρειάζεστε, τότε υπάρχει χώρος και για κάποιες μικρές ατασθαλίες. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν φάει μια σοκολάτα το παιδί σας ή αν παραγγείλετε πίτσα μια μέρα. Αρκεί αυτό να μη γίνεται συστηματικά.

Δώστε στα παιδιά σας υγιεινές επιλογές
Είναι ωραίο να ρωτάτε τα παιδιά σας τι θέλουν να φάνε, αρκεί να προσπαθείτε να τα κατευθύνετε προς τη σωστή κατεύθυνση δίνοντάς τους τις κατάλληλες επιλογές. Μη τους θέτετε «ρητορικά» διλήμματα, όπως πχ. γιαούρτι ή παγωτό. Όλοι ξέρουμε την απάντηση. Βάλτε τα να επιλέξουν ανάμεσα σε επιλογές του τύπου φρούτα ή λαχανικά, τυρί ή γιαούρτι, μπάρες δημητριακών ή πόριτζ. Μέσα στα ερωτήματα, μπορείτε να έχετε και κάποιες ανθυγιεινές επιλογές, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν συχνά στο διατροφικό τους πρόγραμμα. Εννοείται ότι μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με τα υγιεινά σνακ, δίνοντας στα παιδιά σας πρωτότυπες συνταγές που θα τα ενθουσιάσουν.

Βάλτε την εξερεύνηση στο παιχνίδι
Τα παιδιά εκπαιδεύονται στο τι μπορούν να τρώνε και τι όχι. Μπορεί να έχουν απορρίψει κάποιες τροφές, απλώς επειδή δεν τους αρέσει το χρώμα τους ή η υφή τους. Ή ακόμα και η μυρωδιά τους ενώ μαγειρεύονται. Κάντε τη διαδικασία του φαγητού παιχνίδι υφών και γεύσεων. Βάλτε το παιδί στην κουζίνα και δοκιμάστε μαζί του διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος που μπορεί να αλλάξουν τόσο τις δικές του όσο και τις δικές σας διατροφικές συνήθειες. Το μπρόκολο για παράδειγμα δεν αρέσει σε πολύ κόσμο, μεγάλους και μικρούς. Ωστόσο, μπορείτε να πειραματιστείτε στην κουζίνα μέχρι να εξαντλήσετε όλες τις πιθανές συνταγές που θα αλλάξουν την άποψη του παιδιού σας για το μπρόκολο. Θέλει υπομονή, επιμονή και δημιουργικότητα! Και όπως λένε οι ειδικοί, πρέπει να προσπαθήσετε 10-12 φορές με ένα τρόφιμο, πριν καταλήξετε ότι δεν το τρώει το παιδί σας.

Το εύκολο σνακ ας είναι το υγιεινό
Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας στα υγιεινά σνακ. Ας γνωρίζουν ότι είναι πιο εύκολο να φάνε μια μπανάνα από ένα κρουασάν. Η μπανάνα υπάρχει πάντα στο σπίτι, ενώ το κρουασάν πρέπει να το αγοράσετε.

Ένα πρόγραμμα στα γεύματά σας
Τα παιδιά πρέπει να τρώνε μικρά και συχνά γεύματα, ειδικά όταν έχουν και πολλές δραστηριότητες μέσα στην ημέρα. Μην τα αφήσετε νηστικά για πολλές ώρες γιατί μπορεί να αναγκαστείτε να τους δώσετε κάτι εντελώς ανθυγιεινό απ’ έξω τη λάθος στιγμή. Δεν είπαμε να είστε υστερικοί και να κυκλοφορείτε με τα ταπεράκια παντού. Φρουτάκια, σπιτικές μπάρες, σπιτικά μπισκότα βρώμης με μέλι, λαχανικά, ρυζογκοφρέτες: μερικές εύκολες λύσεις που μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας και για εσάς και για το παιδί.

Να είστε τα πρότυπά τους
Τα παιδιά είναι μιμητές των γονιών τους. Αν εσείς τρώτε ανθυγιεινά, είναι αναπόφευκτο να το κάνει και το παιδί σας, αργά ή γρήγορα, όσο κι αν προσπαθείτε για το αντίθετο. Αν θέλετε το παιδί να τρώει υγιεινά, τότε ήρθε και για σας ο καιρός να αποβάλετε όλες τις κακές διατροφικές συνήθειές σας. Θα ωφελήσει και εσάς και το παιδί σας.

Δείτε επίσης:
Τελικά να δίνουμε γλυκά στα παιδιά;

Φαγητό στο σχολείο

Υγιεινή διατροφή στο σχολείο. Τι συστήνουν οι ειδικοί;