Καμία χώρα του πλανήτη δεν προστατεύει επαρκώς την υγεία και το μέλλον των παιδιών και των εφήβων της, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έκθεση που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Unicef και το έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Ειδικότερα, επιτροπή από 40 άτομα από αυτούς τους τρεις φορείς με επικεφαλής την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ, κατέταξε τις 180 χώρες με βάση ένα νέο δείκτη, που αφορά την ευημερία των παιδιών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 31η θέση διεθνώς, με πρώτη τη Νορβηγία και τελευταία την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η έκθεση, που ονομάζεται «A Future for the World’s Children?,» διαπιστώνει ότι η υγεία για το μέλλον κάθε παιδιού και εφήβου παγκοσμίως απειλούνται από τις οικολογικές καταστροφές, την αλλαγή του κλίματος, αλλά και τις πρακτικές μαρκετινγκ που προωθούν τα fast food, τα ζαχαρούχα ποτά, το αλκοόλ και τον καπνό σε παιδιά και εφήβους. Όπως επισημαίνει η έκθεση οι διαφημίσεις με ζαχαρούχα ποτά και fast food συνδέονται με την αγορά ανθυγιεινών τροφών και κατ’επέκτασην την παχυσαρκία συνδέοντας έτσι το μάρκετινγγκ με την παιδική παχυσαρκία. Ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων αυξήθηκε από 11 εκατομμύρια το 1975 σε 124 το 2016! Πραγματικά αυτό το νούμερο μας αφήνει άναυδους.

«Παρά τις βελτιώσεις στην υγεία των παιδιών και των εφήβων τα τελευταία 20 χρόνια, η πρόοδος έχει σταματήσει και αναμένεται να αντιστραφεί», δήλωσε η Ελένη Κλάρκ. «Εκτιμάται ότι περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κινδυνεύουν να μην πετύχουν το αναπτυξιακό τους δυναμικό, βασισμένο σε μεσολάβηση που αφορά τη συγκράτηση και τη φτώχεια. Ακόμη όμως μεγαλύτερη ανησυχία αποτελεί, ότι κάθε παιδί σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζει τώρα υπαρξιακές απειλές από την κλιματική αλλαγή και τις εμπορικές πιέσεις». Η ίδια συνεχίζει λέγοντας πως «οι χώρες πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στην υγεία των παιδιών και των εφήβων, για να διασφαλίσουν ότι δεν φροντίσουμε μόνο τα παιδιά μας σήμερα αλλά προστατεύουμε τον κόσμο που θα κληρονομήσουν στο μέλλον».

Να σημειώσουμε, τέλος, πως τις πρώτες δέκα θέσεις παγκοσμίως στο δείκτη ευημερίας των παιδιών (Global Child Flourishing Index) καταλαμβάνουν Νορβηγία, Ν. Κορέα, Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Δανία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Ισλανδία και Βρετανία, ενώ τις πέντε τελευταίες το Μάλι, ο Νίγηρας, η Σομαλία, το Τσαντ και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την παιδική παχυσαρκία και τις διαφημίσεις, εδώ.