Ανησυχητική για τους γονείς η πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με την οποία οι επεξεργασμένες τροφές για τα μωρά συχνά περιλαμβάνουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Το χειρότερο είναι ότι οι ενδείξεις τους μπορεί να είναι παραπλανητικές!

Μεταξύ Νοεμβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018, ο ΠΟΥ εξέτασε 8.000 προϊόντα σε περισσότερα από 500 καταστήματα στη Βιέννη, τη Σόφια, τη Χάιφα και τη Βουδαπέστη. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι σχεδόν στα μισά από αυτά, περίπου το 30% των θερμίδων προέρχεται από ζάχαρη και περίπου το ένα τρίτο των προϊόντων περιλαμβάνει προσθήκη ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών. Επιπλέον, σχεδόν το ένα τρίτο των προϊόντων που εξετάστηκαν περιέχουν ζάχαρη, συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων ή άλλα γλυκαντικά, συστατικά δηλαδή που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στα προϊόντα που προορίζονται για μικρά παιδιά.

Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα συγκεκριμένα προϊόντα εγκυμονούν ποικίλους κινδύνους για τα μικρά παιδιά. Τα βρέφη, για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα μεγαλώνοντας ή να εμφανίσουν προβλήματα στα δόντια, όπως τερηδόνα. Παράλληλα, δημιουργείται μια βλαβερή προτίμηση στα προϊόντα με ζάχαρη, την οποία τα παιδιά μπορεί να διατηρήσουν σε όλη τη ζωή τους.

Η καλή διατροφή κατά την νεογνική και προσχολική περίοδο είναι ουσιώδης, για τη βέλτιστη ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού, καθώς και για να έχει καλύτερη υγεία μακροπρόθεσμα στη ζωή του, τονίζει ο ΠΟΥ.