Στην εποχή μας δεν είναι τόσο σπάνιο να ακολουθούν παιδιά και έφηβοι vegetarian ή vegan διατροφή. Το γεγονός όμως ότι βγάζουν το κρέας από τη διατροφή τους, σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά από άλλες πηγές.

Πρόσφατα, το ίδρυμα για την διατροφή της Βρετανίας (British Nutrition Foundation – BNF) εξέδωσε μία νέα οδηγία ως προς την ποσότητα τις μερίδες των πρωτεϊνικών τροφών που θα πρέπει να λαμβάνουν τα παιδιά που ακολουθούν vegetarian και vegan διατροφή. Είναι δύσκολο για τα μικρά παιδιά να λάβουν επαρκείς ποσότητες βιταμινών Α, Β12, Β2, σιδήρου, ψευδαργύρου, ασβεστίου και ιωδίου, γι αυτό και συνιστούν να καταναλώνουν καθημερινά 3 μερίδες πρωτεϊνικών τροφών.

Ιδανικές επιλογές θεωρούνται μεταξύ άλλων το χούμους, τα μαγειρεμένα κόκκινα φασόλια, το φιστικοβούτυρο και το γάλα (για όσους δεν έχουν αποκλείσει και τα γαλακτοκομικά προϊόντα). Επιπλέον, συμβουλεύουν τους γονείς να είναι πάντα σε επικοινωνία με τον παιδίατρο τους ή κάποιο παθολόγο, που θα τους συμβουλεύσει αν χρειάζεται να δώσουν στα παιδιά και συμπληρώματα διατροφής, καθώς και ποια είναι τα ιδανικά για αυτούς.

Το BNF τονίζει επίσης ότι μέχρι την ηλικία των 2 ετών, τα παιδιά θα πρέπει να πίνουν πλήρες γάλα, ενώ από το μετά το 1ο έτος και σίγουρα ως την ηλικία των 4, η καθημερινή διατροφή τους πρέπει να περιλαμβάνει και 5 μερίδες αμυλούχων τροφών, όπως ψωμί, δημητριακά, πατάτες και ζυμαρικά.

Στην ίδια οδηγία δίνονται διευκρινήσεις και στο τι αποτελεί μία μερίδα. Για παράδειγμα, 1 μερίδα ζυμαρικών είναι μέχρι 5 κουταλιές σούπας, 1 μερίδα ψωμί είναι 1 φέτα, 1 μερίδα τυριού είναι 1 μπάλα τυριού ή 2-4 κουτ. σούπας τριμμένο τυρί.