Κάθε εβδομάδα η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής για παιδιά Θέμις Καρδιόλακα απαντά στα γράμματά σας συμβουλεύοντας αγχωμένες μαμάδες πώς να κάνουν τα παιδιά τους να τρέφονται υγιεινά και σωστά! Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου στο: themis@mamaknows.gr

Αγαπητή Mama Knows,
Έχω μία κόρη η οποία λατρεύει τα γλυκά. Δυστυχώς οι γιαγιάδες και οι παππούδες την έχουν κακομάθει και έχουμε καταλήξει να τρώει 2 γλυκά την ημέρα. Όταν δεν της δίνω φωνάζει και δεν μπορεί να περάσει μία μέρα χωρίς να καταναλώσει ζάχαρη. Πώς μπορώ να το αλλάξω αυτό;
Ελπίδα Χ.

Αγαπητή Ελπίδα,
Η αλήθεια είναι ότι όλες οι μαμάδες έχουμε από έναν παππού ή γιαγιά που μας «χαλάει» το πρόγραμμα και κακομαθαίνει το παιδί μας. Φυσικά αυτό το κάνουν από αγάπη (θυμίσου και εμείς όταν ήμασταν μικρές που ό,τι ζητούσαμε στη γιαγιά και στον παππού μας το έκανε), αλλά δυστυχώς αυτή η αγάπη δεν είναι για το καλό του παιδιού.

Αρχικά θα πρέπει να τους μιλήσεις και να ξεκαθαρίσεις ότι αυτό θα τελειώσει (εν ανάγκη απείλησέ τους ότι δε θα ξαναδούν την εγγονή τους!). Τα παιδιά δεν κάνει να τρώνε πάνω από 3 γλυκά την εβδομάδα και πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3-4 «καθαρές ημέρες», όπως τις λένε οι διατροφολόγοι. Ημέρες δηλαδή που δεν θα υπάρχει στη διατροφή τους ούτε «trash περιπτέρου», όπως το αποκαλώ εγώ, ούτε γλυκό.

Αφού, λοιπόν, τελειώσεις με το πρώτο κομμάτι, πάμε στο δεύτερο, που είναι η κόρη σου. Επειδή είμαι σίγουρη ότι εσύ θα της έχεις πει πάμπολλες φορές ότι δεν κάνουν καλό τα γλυκά (αλλά δε σου δίνει ιδιαίτερη σημασία), θα βάλεις τον παιδίατρό σας να της μιλήσει και να της εξηγήσει ακριβώς πόσα γλυκά πρέπει να τρώει και για ποιο λόγο.
Και μετά ξεκινάει η δική σου δουλειά, όχι μόνο για να κρατήσεις αυτό το πρόγραμμα (ας κλάψει, ας πλαντάξει. Εσύ στο μυαλό σου θα έχεις ότι αυτό το κάνεις αποκλειστικά και μόνο για το δικό της καλό), αλλά και για να ετοιμάζεις ό,τι γλυκό τρώει η μικρή. Να θυμάσαι ότι ένα σπιτικό γλυκό δεν συγκρίνεται με ένα γλυκό που είναι αγορασμένο απ’ έξω. Οπότε βάλε την ποδιά σου και ξεκίνα τη home made ζαχαροπλαστική!