Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού το μπάρμπεκιου έχει την τιμητική του. Υπάρχει, άραγε παιδί που να μην ενθουσιάζεται με την ιδέα ενός μπάρμπεκιου; Αυτή η ιδιαίτερη προετοιμασία και το μοίρασμα που μοιάζει με παιχνίδι ενθουσιάζει τα παιδιά.

Κι επειδή προβλέπουμε ότι θα διοργανώσετε αρκετά μπάρμπεκιου στη διάρκεια των θερινών διακοπών, συγκεντρώσαμε μερικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να βγείτε ασπροπρόσωποι στους μικρούς καλεσμένους και να περάσετε όλοι ωραία!

Φαγητό για τα παιδιά
Τα παιδιά λατρεύουν το μπάρμπεκιου, όλοι το ξέρουν αυτό, αλλά δεν τους αρέσουν καθόλου οι τεράστιες T-Bone μπριζόλες που προτιμούν οι μεγάλοι. Τα παιδιά έχουν μικρό στόμα και προτιμούν να βλέπουν το φαγητό τους σε μπουκίτσες.

Ετοιμάστε μίνι σουβλάκια που θα ψηθούν πιο γρήγορα (όλα τα παιδιά είναι ανυπόμονα) βάζοντας με τη σειρά μικρά κομμάτια κρέας και λαχανικά. Τα λαχανικά θα δώσουν ωραία χρώματα και ωραία εμφάνιση. Μην το παρακάνετε, 5 με 6 κομμάτια είναι αρκετά για το κάθε μίνι σουβλάκι. Ακόμη καλύτερα, αφήστε τα παιδιά να γίνουν «μικροί σεφ»· να παίξουν με τις γεύσεις και τα χρώματα και να ετοιμάσουν τα δικά τους σουβλάκια.

Για ένα επιτυχημένο μπάρμπεκιου χρειάζεται ποικιλία. Προμηθευτείτε κι άλλα είδη κρεάτων που αγαπούν τα παιδιά, όπως οι φτερούγες και το φιλέτο κοτόπουλο, τα λουκάνικα (όχι τα πολύ πικάντικα που αρέσουν σε εσάς) και το μπέικον. Δώστε τους επιλογές κι αφήστε τα να πειραματιστούν.

Η ετοιμασία του φαγητού μπορεί να γίνει μια πολύ δημιουργική διαδικασία. Μπορείτε επίσης, αν θέλετε, να τα αφήσετε να ετοιμάσουν εκείνα και τα σουβλάκια για τους μεγάλους. Προετοιμαστείτε να γευτείτε οποιονδήποτε συνδυασμό επιλέξουν να κάνουν ‒ξέρουμε ότι είστε γενναίοι!

Μια άλλη ωραία ιδέα είναι να αφήσετε τα παιδιά να παίξουν με τα λαχανικά και να ετοιμάσουν τα δικά τους σουβλάκια λαχανικών. Ξέρουμε ότι δεν είναι από τις αγαπημένες τους τροφές, αλλά γύρω από μια φωτιά, όλα μπορεί να συμβούν. Ποιο παιδί θα αρνηθεί ένα λαχταριστό πολύχρωμο σουβλάκι με μανιτάρια, πολύχρωμες πιπεριές και γλυκοπατάτα; Ή ένα πολύχρωμο σουβλάκι με μάνγκο και σαλάτα κουσκούς;

Για να πάνε όλα τέλεια, θα πρέπει να θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει παιδί που να μην λατρεύει τα μπέργκερ, οπότε μην παραλείψετε να ετοιμάσετε μερικά, χωρίς να προσθέσετε πολλά μπαχαρικά και σίγουρα όχι καυτερές σάλτσες. Μια ωραία ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε τα κουπ-πατ της ζαχαροπλαστικής και να ετοιμάσετε μπιφτέκια σε διαφορετικά σχήματα, αστέρια, λουλούδια, δεινόσαυροι, κλπ.

Σχετικά με τις σαλάτες, τα παιδιά δεν αγαπούν τις περίπλοκες συνθέσεις των μεγάλων με τις περίεργες γεύσεις και τα ευφάνταστα ντρέσισνγκ. Μερικά ντοματίνια κομμένα στη μέση, λίγο αγγούρι κομμένο σε διάφορα σχήματα και λίγο καρότο είναι μια χαρά για τα παιδικά πιάτα. Δεν θα παραλείψετε να ψήσετε φρέσκο καλαμπόκι· για κάποιο λόγο τα περισσότερα παιδιά ενθουσιάζονται με το ψητό καλαμπόκι.

Ένα ελαφρύ επιδόρπιο θα ολοκληρώσει ευχάριστα ένα τόσο χαρούμενο γεύμα. Ποια είναι η πιο αγαπημένη καλοκαιρινή λιχουδιά των παιδιών; Το παγωτό, φυσικά! Προμηθευτείτε παγωτό σε διάφορες παιδικές γεύσεις (βανίλια, σοκολάτα, φράουλα, φιστίκι) ή μερικά δροσερά σορμπέ, ψιλοκόψτε μερικές φρέσκες φράουλες για γαρνιτούρα κι έχετε έτοιμο το πιο τέλειο γλυκάκι.

Τα παιδιά στο τραπέζι
Το μπάρμπεκιου είναι το πιο χαλαρό κι ανέμελο οικογενειακό τραπέζι. Αν τα παιδιά είναι χαρούμενα και περνάνε ωραία, το σίγουρο είναι ότι θα περάσετε κι εσείς ωραία!

Στα μικρά παιδιά αρέσει πολύ να νιώθουν αυτόνομα κι ότι έχουν τον δικό τους χώρο. Αφού τα αφήσατε να ετοιμάσουν το δικό τους φαγητό, παραχωρήστε τους κι ένα μικρό ολόδικό τους τραπέζι. Ζητήστε τους να βοηθήσουν στην προετοιμασία και το στρώσιμο του τραπεζιού και φροντίστε για μερικά πολύχρωμα παιδικά σερβίτσια.

Μην διατηρήσετε πολύ τους τύπους σε αυτό ειδικά το γεύμα. Αφήστε τα παιδιά να το χαρούν και να απολαύσουν με τα χέρια τα σουβλάκια, τα μπέργκερ, τα λαχανικά, τα ντοματίνια, τις τραγανές πατάτες. Δεν είναι κανονικό τραπέζι, είναι μπάρμπεκιου!

Πάνω από όλα η ασφάλεια
Η αναμμένη φωτιά για το μπάρμπεκιου είναι ένα υπέροχο θέαμα, αλλά μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη ‒ιδιαίτερα για τα πολύ μικρά παιδιά που έχουν άγνοια κινδύνου. Βεβαιωθείτε ότι κάποιος ενήλικος βρίσκεται πάντοτε δίπλα στη φωτιά κι έχει τα μάτια του ανοιχτά. Για κανέναν λόγο μην απομακρυνθείτε όλοι οι μεγάλοι από τη φωτιά, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τους επίδοξους μπόμπιρες που το μόνο που επιθυμούν είναι να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους.

Κι ένα παιχνίδι που μπορεί να «σώσει» την κατάσταση: με μια λευκή κιμωλία σχεδιάστε μια περίμετρο γύρω από την ψησταριά και ζητήστε από τα παιδιά να μην περάσουν αυτές τις γραμμές. Τα περισσότερα παιδιά είναι πολύ υπάκουα όταν τους δίνουμε απλές και σαφείς οδηγίες. Πείτε τους απλά ότι αυτό είναι το παιχνίδι της βραδιάς: ποιος δεν θα πλησιάσει την λευκή γραμμή. Στο τέλος, ο νικητής θα κερδίσει το δικαίωμα σε διπλό επιδόρπιο. Ναι, είναι τόσο απλό.

Θυμηθείτε επίσης όταν θα έχετε τελειώσει με τα ψησίματα να καλύψετε τη θράκα με λίγη άμμο ώστε να σβήσει πιο γρήγορα κι αν είναι εύκολο να απομακρύνετε την ψησταριά από τον χώρο.

Συνταγή για πολύχρωμα σουβλάκια λαχανικών με κουσκούς
Για 8 μίνι σουβλάκια

Υλικά
250 γρ. πολύχρωμα ντοματίνια
1 αγγούρι
150 γρ. μοτσαρέλα (κομμένη με το ειδικό εργαλείο σε μικρά μπαλάκια)
1 ώριμο αβοκάντο
1 ώριμο μάνγκο
200 γρ. κουσκούς
50 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι (ή λάιμ)
λίγο φρέσκο δυόσμο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Για τα σουβλάκια:
Αφήνουμε τη μοτσαρέλα πάνω στο ξύλο κοπής για 10′-15′ μέχρι να στεγνώσει και με το ειδικό εργαλείο (παριζιέν) κόβουμε σε μικρά μπαλάκια.
Κόβουμε στη μέση το αβοκάντο, αφαιρούμε το κουκούτσι και στη συνέχεια χωρίζουμε τη σάρκα από τη φλούδα με ένα κουτάλι. Κόβουμε κάθε μισό κομμάτι σε 4 φέτες και κάθε φέτα σε 4-5 κομμάτια. Βάζουμε το αβοκάντο μέσα στον χυμό του λεμονιού για να μην μαυρίσει. Καθαρίζουμε το μάνγκο και το κόβουμε σε κύβους.
Κόβουμε το αγγούρι στη μέση και στη συνέχεια το κάθε κομμάτι κατά μήκος στη μέση. Από το ένα κομμάτι, κόβουμε μακριές και λεπτές φέτες που θα τυλίξουμε σε «ρολό» . Το δεύτερο κομμάτι το κόβουμε σε μικρά κομματάκια για το κουσκούς.
Παίρνουμε ένα καλαμάκι και τοποθετούμε με τη σειρά: 1 μπαλάκι μοτσαρέλα, 1 ντοματίνι, 1 ρολάκι αγγούρι, 1 κομμάτι μάνγκο, 1 κομμάτι αβοκάντο και στο τέλος 1 ντοματίνι ή 1 μπαλάκι μοτσαρέλα, ανάλογα με την προτίμηση.
Φτιάχνουμε 8 ίδια καλαμάκια.

Για το κουσκους:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε λίγο αλάτι. Μόλις πάρει βράση το νερό, προσθέτουμε το κουσκούς και το βράζουμε για 5’. Αμέσως μετά σουρώνουμε κάτω από τη βρύση και ρίχνουμε κρύο νερό για να κρυώσει.
Κόβουμε σε 4 με 5 λεπτές φέτες τα αποξηραμένα βερίκοκα και ψιλοκόβουμε τον φρέσκο δυόσμο.
Κόβουμε σε 4 κομμάτια τα υπόλοιπα ντοματίνια.
Κόβουμε σε μικρά κομματάκια το μάνγκο και το αβοκάντο που δεν χρησιμοποιήσαμε στα σουβλάκια.
Ανακατεύουμε το κρύο κουσκούς με όλα τα υλικά. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμόνι (ή λάιμ), λίγο αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με δύο φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου.

Καλή όρεξη!

Δείτε επίσης:
Φτιάχνουμε 3 μαρινάδες για BBQ

BBQ: Ο έξυπνος τρόπος για να ανάψετε γρήγορα τα κάρβουνα

Σκουμπρί στα κάρβουνα με κρεμμύδι

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr