Στο αιώνιο ερώτημα του ποια νόστιμα τεχνάσματα πρέπει να σκαρφιστούν οι γονείς για να καταφέρουν να εντάξουν στο πιάτο των παιδιών τους τα τόσο θρεπτικά λαχανικά έδωσε απάντηση καθηγητής ψυχολογίας και διατροφολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο Charles Spence, λοιπόν, επισημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να «παίζουν» λίγο με το φαγητό τους, κάτι που συνηθίζουν δηλαδή ανακατεύοντας τα υλικά στο πιάτο τους. Αυτό δηλαδή που συνήθως είναι απαγορευτικό θα πρέπει να τους το επιτρέπουν δηλαδή, γιατί, όπως υποστηρίζει, αυτό είναι κάτι που θα διευρύνει σε σημαντικό βαθμό τις γευστικές τους προτιμήσεις.

Ο Spence επισημαίνει ότι ενθαρρύνοντας τα παιδιά από μικρή ηλικία να επεξεργάζονται τα λαχανικά που έχουν στο πιάτο τους, ακόμα και όταν δεν τα τρώνε, με την πάροδο του χρόνου τούς φαίνονται πιο ελκυστικά. Ο καθηγητής μάλιστα, ο οποίος εξειδικεύεται στις διατροφικές συνήθειες παιδιών και εφήβων, προτείνει κατά τη διάρκεια του γεύματος οι γονείς να φροντίζουν τα παιδιά τους να ακούν ευχάριστους ήχους, όπως π.χ. τη μουσική που βγάζουν οι μεταλλικοί ή κεραμικοί μελωδοί όταν τους διαπερνά το αεράκι. Αυτό με τον καιρό, όπως λέει, θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας ευχάριστος συνειρμός ανάμεσα στην ευχαρίστηση που προκαλεί αυτός ο ήχος και την ενίοτε ελαφρώς πικρή γεύση τους κάνοντάς τα πιο ελκυστικά.

Επιστρατεύστε, λοιπόν, τις μαγειρικές σας ικανότητες αλλά εφαρμόστε και αυτά τα έξυπνα τρικ και ίσως καταφέρετε την επόμενη φορά τα μικρά σας να φάνε πιο ευχάριστα εκείνη τη νόστιμη σούπα λαχανικών που τους φτιάξατε…