Στην παραλία του Μπάλλου, μόλις 6 χιλιόμετρα από τη Χώρα, ένα νέο beach house restaurant μόλις άνοιξε τις πόρτες του. Εγχείρημα των Τηνιακών στην καταγωγή Ιωσήφ Δελατόλλα και Βαγγέλη Κατσίκη, θα λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ με γεύσεις δημιουργικά τηνιακές.

Ορεινά χωριά, πανέμορφες αμμουδερές παραλίες, ωραίοι άνθρωποι, αμπέλια και μποστανικά, κτηνοτροφία και τυροκομία είναι τα χαρακτηριστικά της Τήνου, του νησιού που ξεχωρίζει στον χάρτη των Κυκλάδων. «Χειροποίητο» το χαρακτήριζε ο Κορνήλιος Καστοριάδης, για τη χρήση της πέτρας σε κτίσματα και αναβαθμίδες, για τους περιστεριώνες κεντήματα και τους μικρούς κολπίσκους που δημιουργούν μια λεπτοδουλεμένη δαντέλα στο περίγραμμα του.

Σε έναν από αυτούς του κολπίσκους, που έχει το όνομα Μπάλλος ή Βουρνή και απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα σε σχεδόν ευθεία γραμμή από τη Χώρα, αποφάσισαν να στήσουν τον θερινό τους παράδεισο ο Ιωσήφ Δελατόλλας και ο Βαγγέλης Κατσίκης. Με καταγωγή εκ Τήνου και οι δύο, μεγάλωσαν κάνοντας τις βουτιές τους στα νερά της θάλασσάς της και εξερευνώντας τη γη και τους ανθρώπους της. Την ξεχωριστή γοητεία, που τους ασκούν μέχρι σήμερα, αποφάσισαν να μοιραστούν με τους επισκέπτες του νησιού, σε έναν χώρο που θα προσφέρει τηνιακή φιλοξενία, θάλασσα και ουρανό, αλλά και γεύσεις σύγχρονες, βασισμένες όμως στα τοπικά προϊόντα.

Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα
Και το όνομα αυτού Bianco, όπως Λευκό, για τους κάτασπρους περιστεριώνες και τις ασβεστωμένες αυλές, τις ξεπλυμένες από τον ήλιο πέτρες, τον ουρανό που χάνει το χρώμα του από την ένταση του ηλιακού φωτός. Όπως λένε οι ίδιοι «Για εμάς είναι λευκό το χρώμα των Κυκλάδων. Στο άκουσμα του λευκού έρχεται στον νου γαλήνη, αγνότητα, ηρεμία. Όλα μαζί συνυπάρχουν στο άκουσμα Bianco».

Πώς, όμως,, κατέληξαν στον Μπάλλο; «Επιλέξαμε την παραλία λόγω της μοναδικότητας του κόλπου, της καθαρής αμμουδιάς και της εύκολης πρόσβασης από τη Χώρα. Εμπιστευτήκαμε την εμπειρία και τις ιδέες του τηνιακού αρχιτεκτονικού γραφείου G. Vidalis και με τη βοήθειά του δημιουργήσαμε έναν χώρο απόλυτης χαλάρωσης και απόλαυσης». Ο μεγάλος χώρος της παραλίας έχει «διαιρεθεί» σε τρεις μικρότερους, με ξεχωριστή λειτουργία. Ένα εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα, την παραλία με τα sunbeds και τις ομπρέλες, και το μπαρ με τα lounge καθίσματα.

Ο χώρος του μπαρ είναι ατμοσφαιρικός, κυκλαδίτικος με μια αδιόρατη επιρροή από την Ασία, με κάποια ινδονησιακά στοιχεία. Εκεί ο επισκέπτης απολαμβάνει δροσιστικά κοκτέιλ και καλοκαιρινά ποτά, ενώ στην παραλία, από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 7.00 το απόγευμα, εκτός από τις βουτιές και την ηλιοθεραπεία θα έχει τη δυνατότητα να χαίρεται ελαφριά γεύματα και δροσερά ποτά.

Το μεγάλο στοίχημα
Οι δύο νεαροί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι αυτή η περίοδος «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το νησί να αναπτυχθεί ποιοτικά, ως γαστρονομικός προορισμός. Η Τήνος έχει πολλά παραδοσιακά προϊόντα και μοναδικές αυθεντικές συνταγές από τα νοικοκυριά των χωριών της. Εμείς αποφασίσαμε να τολμήσουμε το πάντρεμα της τηνιακής παραδοσιακής κουζίνας με τη σύγχρονη ελληνική».

Για την υλοποίηση αυτού του ζευγαρώματος επέλεξαν τον έμπειρο σεφ Κωνσταντίνο Σαρρή κα άφησαν στα χέρια του την κατάρτιση του μενού του εστιατορίου τους. «Για εμάς ήταν βασικό στοιχείο η εμπειρία του στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, που σε συνδυασμό με την τοπική γαστρονομία είμαστε σίγουροι ότι θα αποδώσει πολύ ενδιαφέρουσες δημιουργίες» λέει ο Βαγγέλης Κατσίκης. «Κύριο μέλημά μας είναι η σωστή επιλογή των τοπικών προϊόντων και η σωστή ανάδειξή τους στον κατάλογό μας. Τοπικοί παραγωγοί από τα χωριά της Τήνου επιλέχθηκαν για να στηρίξουν τις επιλογές μας στον κατάλογο του εστιατορίου με την καλύτερη ποιότητα πρώτων υλών».

Η φιλοσοφία του Bianco
Για να περιγράψουμε συνοπτικά τον χαρακτήρα του χώρου αρκούν μόλις τέσσερις λέξεις: αυθεντικός, ποιοτικός, φινετσάτος και ατμοσφαιρικός. Όσο για τα όνειρα των ιδιοκτητών του, «Επιθυμία μας είναι το Bianco να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το νησί και τους επισκέπτες του και να συμβάλει στην τουριστική και γαστρονομική  ανάπτυξή του».