Μας έρχεται από τα Βάγια Βοιωτίας και μια κουταλιά του αρκεί για να σε ταξιδέψει στην παράδοση με τον καλύτερο τρόπο. Ο λόγος για το πρόβειο γιαούρτι της Farma Τσέλλος που είναι από τις πιο πρόσφατες και νόστιμες ανακαλύψεις μας.

FARMA-TSELIOS

Το βρήκαμε στο Παραδοσιακό Μπακάλικο της Ηλιούπολης (Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 2) και στις πήλινες και πλαστικές συσκευασίες που φυλάσσεται βρίσκεις ό,τι αναζητάς από ένα παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι, κοινώς κρεμώδη υφή και υπέροχη υπόξινη γεύση. Δεν του λείπει βέβαια και η πετσούλα, παραδοσιακό είπαμε!

Εκτός από γιαούρτι, η οικογένεια Τσέλλου ετοιμάζει στο εργαστήριο της και άλλες λιχουδιές από γάλα, όπως εξαιρετικό ρυζόγαλο, ξερή μυζήθρα, ανθότυρο και λευκό πρόβειο τυρί σε άλμη. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στο γκερεμέζι, το παλιό αρβανίτικο, φρέσκο αλοιφώδες τυρί που η συνταγή του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι δροσερό, με υπόξινη και πλούσια γεύση, λίγα λιπαρά και μόλις 1% αλάτι!

tsellos-geremezi

Αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν να δημιουργούν τόσο εκλεκτά τυροκομικά; Το μυστικό αυτής της πρότυπης καθετοποιημένης μονάδας επεξεργασίας πρόβειου γάλακτος κρύβεται στην πολυετή εμπειρία, μιας και δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροκτηνοτροφίας για περισσότερα από 50 χρόνια. Παράλληλα, τα πρόβατα τους -χιώτικα παρακαλώ- τρέφονται με ζωοτροφές υψηλής διατροφικής αξίας που επίσης παράγονται εντός του κτήματος, με σκοπό να προσφέρουν στα ζώα όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν την υγεία και την παραγωγικότητα τους, ενώ βελτιώνουν και την ποιότητα του γάλακτος. Όπως οι ίδιοι δηλώνουν, στόχος τους είναι να προσφέρουν παλιές και ξεχασμένες γεύσεις, φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι και πάνω από όλα ποιοτικές και αν κρίνουμε από το γιαούρτι και το ρυζόγαλο που δοκιμάσαμε, τα πάνε πολύ καλά!

info
Βάγια Βοιωτίας, τηλ. 6978 444760.