Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Αέναος Ροή» στο Καρπενήσι που ασχολείται με τη συλλογή, καλλιέργεια, μεταποίηση και συσκευασία εδώδιμων μανιταριών, παράγει και ένα καινοτόμο γύρο από μανιτάρια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιώτης Καβερνός, ένα από τα 6 μέλη της Κοιν.Σ.Επ Αέναος Ροή, δήλωσε ότι όλα ξεκίνησαν πριν από 3 χρόνια στην κουζίνα του σπιτιού του στο Καρπενήσι, με αφορμή τη «λιγούρα» της δεκαπεντάχρονης κόρης του για τον χοιρινό γύρο. Καθώς τα ντουλάπια του ήταν γεμάτα με μανιτάρια, ενώ το κρέας έλειπε από το σπίτι, ο κ. Καβερνός, έκανε τη δική του δοκιμή και ύστερα από αρκετές αποτυχίες, αλλά και πολλές συζητήσεις με γνωστούς σεφ της χώρας κατάφερε να δημιουργήσει τον μανιταρόγυρο. Όπως ο ίδιος αναφέρει, «η γεύση του δεν υστερεί σε τίποτα από αυτήν του χοιρινού γύρου».

Μάλιστα η παρουσίαση του έγινε για πρώτη φορά στη φετινή έκθεση τροφίμων και ποτών Detrop της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ. «Δόξα τω Θεό, από μανιτάρια το σπίτι μας είναι πάντα γεμάτο, αφού τα καλλιεργούμε κιόλας», είπε ο κ. Καβερνός, προσθέτοντας ότι «ήταν η εύκολη λύση για εμένα να της φτιάξω κάτι κοντά σε γύρο, αλλά με μανιτάρια».

Με σύνθημα «τρως γύρο χωρίς ενοχές», ο μανιταρόγυρος της «Αέναος Ροή», είναι ένα προϊόν «χαμηλό σε λιπαρά, δεν περιέχει ένα είδος μανιταριού, αλλά τέσσερα, με το κάθε ένα από αυτά να έχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα είδη μανιταριών που απαρτίζουν τον μανιταρόγυρο είναι τα: πλευρώτους, αγαρικό, πορτσίνι και ένα μανιτάρι με ξεχωριστό άρωμα που θυμίζει κρέας χοιρινό, κυρίως μπέϊκον, το Sarcodon imbricatus. Αυτό το τελευταίο είδος είναι που δίνει το έντονο άρωμα κρέατος στον μανιταρόγυρο και επιτρέπει στον καταναλωτή να μη μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ μανιταριού και κρέατος».

Σήμερα ο μανιταρόγυρος τους, που παρασκευάζεται στο εργαστήριο τους, τον Μανιταρόκοσμο, σερβίρεται σε πέντε παραδοσιακά σουβλατζίδικα στην Αθήνα και όπως επισήμανε ο κ. Καβερνός, οι ιδιοκτήτες τους τον χρησιμοποιούν σαν vegan ή και vegeterian προϊόν. Ο ίδιος επισήμανε ότι σήμερα αποστέλλονται εβδομαδιαίως 100 κιλά και υπάρχει δυνατότητα αυτά να αυξηθούν άμεσα σε 1.000.

Αναφερόμενος στα σχέδια των έξι μελών της Αέναος Ροή, ο κ. Καβερνός επισήμανε ότι εντός του καλοκαιριού πρόκειται να κυκλοφορήσει το μανιταρομπέργκερ που ήδη έχουν τελειοποιήσει, ενώ μέσα στο 2019 θα λειτουργήσουν και ένα εστιατόριο στην Αθήνα με τις μανιταροσυνταγές τους.

Η Αέναος Ροή, που ιδρύθηκε το 2016, με έδρα το Βουτύρο Καρπενησίου, διαθέτει σήμερα 6 μέλη ηλικίας 38 ως 60 ετών και διακινεί 60 κωδικούς προϊόντων, μεταξύ των οποίων: μπρουσκέτες ζυμωμένες με άγριο μανιτάρι, ζυμαρικά με άγριο μανιτάρι, μανιτάρια σε λάδι και κρασί και σοκολατάκια ζυμωμένα με μανιτάρι.

info
www.manitarokosmos.com