Μυρωδάτα, απολαυστικά, με αρώματα μπαχαριών ή και καραμέλας βουτύρου, με μια μακρά και ξεχωριστή επίγευση, τα σαμιώτικα κρασιά έρχονται να μας θυμίσουν τις γιορτινές μέρες που όλα ήταν πιο απλά, πιο «σπιτικά» και τόσο μα τόσο «γλυκά».

Ο Συνεταιρισμός της Σάμου, οφείλει τη ξεχωριστή ποιότητα των κρασιών που παράγει, στο δυναμισμό και τις ακάματες προσπάθειες των 2.200 αμπελοοινικών οικογενειών-μελών του, οι οποίες καλλιεργούν με μεράκι τα πατρογονικά ορεινά και ημιορεινά αμπελάκια του νησιού, αλλά και στην ξεχωριστή ποικιλία του μοσχάτου Σάμου.

Για το γιορτινό μας τραπέζι, προτείνει απολαυστικούς συνδυασμούς γεύσης και παράδοσης με τα σαγηνευτικά, ξηρά και γλυκά, σαμιώτικα κρασιά:

Σαλάτα εποχής με καρύδια και ρόδι και το ημίξηρο ροζέ SELANA σε θερμοκρασία 10-12 βαθμών C να γοητεύει τον ουρανίσκο.
Μια ποικιλία κίτρινων τυριών που στολίζεται με ξερά σύκα ή μια χειμωνιάτικη και όλο γεύση μαρμελάδα από κυδώνι, έρχεται σε μοναδική αρμονία με το SAMOS GRAND CRU, ένα κλασικό Vin Doux Naturel. Το χρώμα του μοιάζει με τοπάζι και στο στόμα, είναι φρέσκο και γλυκό με απίστευτα ισορροπημένη οξύτητα. Ευχάριστα δροσερό, παράγεται από καλά ωριμασμένα μοσχάτα σταφύλια επιλεγμένων ημιορεινών αμπελώνων. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10 βαθμών C.

Η εορταστική γαλοπούλα ή το αγαπημένο από την ελληνική οικογένεια γεμιστό κοτόπουλο με το εσωτερικό του να ξεχειλίζει από ρύζι, σταφίδες, κουκουνάρια και κάστανα, συνταιριάζει απίστευτα με τις «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ». Πρόκειται για ένα λευκό, ξηρό και ποικιλιακό κρασί με φινετσάτο χαρακτήρα, όπου εκφράζονται εκλεπτυσμένα τα ανθώδη και φρουτώδη αρώματα του μοσχάτου Σάμου. Παράγεται από σταφύλια των καλύτερων ορεινών αμπελώνων του νησιού κι αποτελεί ένα κρασί με γεύση ντελικάτη, δροσιστική οξύτητα και ικανοποιητική διάρκεια. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8- 10 βαθμών C.

Αν πάλι επιλέξετε χοιρινό, δοκιμάστε να το μαγειρέψετε με λευκή σάλτσα, κάστανα και αποξηραμένα δαμάσκηνα. Στην περίπτωση αυτή, το λευκό, ξηρό ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΣΠΡΟ, πλούσιο αρωματικά και «γεμάτο», αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8- 10 βαθμών C και τα αρώματά του απλώνονται σε ένα φόντο διακριτικής έκφρασης του μοσχάτου χαρακτήρα.
κορμός σοκολάτας με Samos Anthemis.Τo χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποζητά το μεγαλείο της σοκολάτας! Ένας λαχταριστός σοκολατένιος κορμός συνδυάζεται μοναδικά με το υπέροχο αυτό γλυκό σαμιώτικο κρασί που ξεχωρίζει χάρη στην πενταετή παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια. Σερβίρεται ιδανικά στους 12-14 βαθμούς C και πλημμυρίζει τις αισθήσεις με αρώματα μελιού, καραμέλας βουτύρου και κερασιών.

Ο παραδοσιακός και πλούσιος σε γεύση μπακλαβάς και τα πατροπαράδοτα μελομακάρονα που ποτέ δε λείπουν από το γιορτινό τραπέζι, «αγαπούν» το γλυκόπιοτο Samos Nectar. Είναι ένας ξεχωριστός επιδόρπιος οίνος από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι που παλαιώνει 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια αποτελεί την τέλεια συνοδεία για τον βασιλιά των γλυκών, τον μπακλαβά. Το Nectar των θεών αλλά και των ανθρώπων, με αρώματα σταφίδας και αποξηραμένων φρούτων είναι το καταλληλότερο για τα χριστουγεννιάτικα δείπνα, καθώς στη γεύση του κυριαρχούν νύξεις καραμέλας βουτύρου, καρυδιού, ώριμου πορτοκαλιού ακόμα και γαρύφαλλου. Σερβίρεται στους 12-14 C.

Και καθώς την εορταστική μέρα διαδέχεται η νύχτα, ένα πιάτο με φρούτα και ξηρούς καρπούς ή και αποξηραμένα φρούτα, φέρνουν χαμόγελα αλλά και νοσταλγικές μνήμες όταν συνοδεύονται από το φημισμένο Samos Vin Doux του ΕΟΣ Σάμου, σερβιρισμένο στους 8-10 C. Το κρασί – πρεσβευτής του πανέμορφου νησιού, συνεχίζει σταθερά και ποιοτικά να υπερασπίζεται τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην κατηγορία. Με το καραμελένιο του χρώμα, αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, ώριμου πεπονιού και καραμέλας βουτύρου, αποτελεί μια πανδαισία αρωμάτων και γεύσης, εκφρασμένη με έναν εξαιρετικά φρέσκο τρόπο.
Κάντε λοιπόν τους δικούς σας οινογευστικούς συνδυασμούς και χαμογελάστε με ελπίδα, καθώς οι φετινές γιορτές είναι «αλλιώς» αλλά έχουμε τουλάχιστον αγαπημένα πρόσωπα γύρω μας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα σαμιώτικα κάλαντα: «…βάλτε μας κρασί να πιούμε και του χρόνου να σας πούμε…»!

Καλές γιορτές με υγεία!