Το καρίκι είναι το μπλε τηνιακό τυρί που μάθαμε πρόσφατα. Είναι ένα παράξενο τυρί που ωριμάζει μέσα σε άδειες κολοκύθες κι έτσι το αγοράζεις. Με μια χάρτινη ταινία περασμένη στο λαιμό της κολοκύθας να μαρτυρά την ημερομηνία παραγωγής του.

Για να το φας θα πρέπει να το βγάλεις από την κολοκύθα. Μυρίζει λίγο σαν κοπανιστή, αλλά δεν αλείφεται. Έχει πικάντικη γεύση χωρίς να είναι αλμυρό, το σχήμα της κολοκύθας που το φιλοξένησε, μπλε φλέβες στο εσωτερικό του, εξωτερικά είναι πιο σκληρό, στο κέντρο μαλακότερο και, ενώ πας να το παρομοιάσεις με ένα stilton ή ένα Roquefort, δεν το κάνεις γιατί είναι μια κατηγορία μόνο του. Ούτε αλείφεται, ούτε κόβεται εύκολα με το μαχαίρι, αφού θρυμματίζεται σαν την παρμεζάνα, τρίβεται και τρώγεται πολύ ευχάριστα. Η γεύση του δεν είναι σταθερή και ποικίλει από το χρόνο ωρίμασης του που πρέπει να είναι 5 μήνες τουλάχιστον.

kariki1

Στην Τήνο δεν το γνωρίζουν όλοι, αφού φτιαχνόταν σπάνια και μόνο σε κάποια σπίτια στα ορεινά χωριά του νησιού που οι παλιοί ονόμαζαν Πάνω Μέρη, δηλαδή στο Φαλατάδο, τη Μυρσίνη, τη Στενή και την Ποταμιά, μέχρι που ξεχάστηκε. Σήμερα, καρίκι φτιάχνει η Αγγέλα Ρουγγέρη στο τυροκομείο της, μια πιστοποιημένη οικογενειακή μονάδα στο χωριό Στενή, στην ανατολική πλευρά του ψηλότερου βουνού της Τήνου τον Τσικνιά, με γάλα από τις δικές της αγελάδες και δικής της παραγωγής κολοκύθες που καλλιεργεί στο μποστάνι της. Όσο για το όνομα, καρίκι λένε στην Τήνο τις νεροκολοκύθες και κατ’ επέκταση το τυρί που ωριμάζει μέσα τους.

Οι νεροκολοκύθες αφήνονται πάνω στο φυτό, στο χωράφι να ξεραθούν εντελώς και ύστερα τους κόβουν με μια οριζόντια τομή το πάνω μέρος, αδειάζουν το εσωτερικό τους από σπόρους και ίνες, τις περνούν κι από ένα γυαλόχαρτο για να τις λειάνουν, τις αλείφουν με γάλα για να δημιουργηθεί ο μύκητας και ύστερα είναι έτοιμες να δεχτούν μέσα τους το πολύτιμο φορτίο. Τυρί πέτρωμα από αγελαδινό γάλα σε στρώσεις, μαζί με θαλασσινό αλάτι που το πιέζουν για να φύγει ο αέρας. Ύστερα κλείνουν τις κολοκύθες με το καπάκι που έκοψαν, το κολλάνε με αλευρόκολλα και αφήνουν το τυρί στην ησυχία του να ωριμάσει για 5-6 μήνες τουλάχιστον. Εκτός από καρίκι η Αγγέλα Ρουγγέρη φτιάχνει και μαλαθούνι, ένα τυράκι αχλαδόσχημο που στραγγίζει μέσα σε καλαθάκια από βούρλα για να πάρει το σχήμα του κι ύστερα κρεμιέται με το τουλπάνι του στον αέρα να στεγνώσει.

info
Τα τυριά της Αγγέλας Ρουγγέρη τα βρίσκετε σε επιλεγμένα σημεία της Τήνου. Περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 6948259427.

Φωτογραφίες: Αντωνία Κατή