Χαλβάς από ταχίνι που κάνει πιο απολαυστικές τις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ή Σαρακοστής. Βρήκαμε μερικούς από τους καλύτερους του είδους και σας τους παρουσιάζουμε με αλφαβητική σειρά. Καλή και γλυκιά νηστεία!

Νηστεία μπορεί να σημαίνει αποχή από το κρέας και τα παράγωγά του, δηλαδή και από τα αβγά και από τα γαλακτοκομικά, άρα και από τα γλυκά. Όμως ψυχραιμία, δεν είναι όλες οι γλυκές απολαύσεις απαγορευμένες, αφού υπάρχουν και οι αθώες που… αμαρτία είναι να λείπουν από το τραπέζι μας αυτές τις μέρες.

Anemos
Προέρχεται από τη Χίο και, φυσικά, είναι αρωματισμένος με το χαρακτηριστικότερο άρωμα του νησιού, τη μαστίχα. Με απαλή υφή και ινώδη μάζα, όπως κάθε χειροποίητος χαλβάς από σουσάμι, έρχεται να προστεθεί στην πλούσια γκάμα προϊόντων με φυσική μαστίχα της εταιρείας Anemos και μας κερδίζει λόγω της διακριτικής γεύσης μαστίχας σε κάθε μπουκιά. Στο site της εταιρείας, εκτός από τον χαλβά, θα βρείτε και άλλα προϊόντα με μαστίχα, που δίνουν ωραίο άρωμα στη νηστεία και όχι μόνο.

Δεκτές online παραγγελίες από το eshop της εταιρείας.

Οδός Χίου – Καρφά, Κοντάρι, Χίος, τηλ. 22710 22666, www.mastic.gr

halvas me amugdalo_150154679

Αργουδέλης
Ξεκίνησε από τη Σμύρνη το 1850, πήγε Μυτιλήνη, Μύκονο, Σύρο και Τήνο, ώσπου το 1919 έπιασε λιμάνι στον Πειραιά και από τότε ο χαλβάς του Αργουδέλη είναι συνώνυμος του χειροποίητου χαλβά με ταχίνι. Ο χαλβάς -της 4ης πλέον γενιάς της οικογένειας- είναι μαστιχωτός και ινώδης, με διακριτικό άρωμα σουσαμιού και γλυκός όσο πρέπει. Πέρα από τις κλασικές γεύσεις (βανίλια, κακάο, αμύγδαλο), δοκιμάστε τους χαλβάδες με μαστίχα Χίου και με φιστίκι Αιγίνης. Θέλετε κάτι πιο light; Τότε παίρνετε το Άριστον, τον χαλβά χωρίς ζάχαρη, σε 2 γεύσεις παρακαλώ, βανίλια και αμύγδαλο.

Δεκτές online και τηλεφωνικές παραγγελίες ενώ γίνεται και delivery μέσω e-food.gr και stoferno.gr

Εργοστάσιο: Ν. Φραγκούλη 38, Καμίνια, Πειραιάς, τηλ. 210 4812880. Πρατήριο: Δ. Γούναρη 21-23 (Στοά Πολίτου), Πειραιάς, τηλ. 210 4179469, www.argoudelis.com

Αφοί Παπαγιάννη – Χαλβάς Όλυμπος
Η ιστορία του σουσαμένιου χαλβά Όλυμπος ξεκίνησε το 1949 στη Λάρισα και από τότε κατέκτησε όλη την Ελλάδα, βρίσκοντας μια θέση σε όλα τα καταστήματα τροφίμων. Ο διάσημος χαλβάς Όλυμπος έχει ωραία γεύση και ήπια αρώματα και τον απολαμβάνουμε πολύ στις κλασικές γεύσεις (βανίλια, κακάο, αμύγδαλο, φιστίκι), αλλά και τις πιο ξεχωριστές όπως σοκολάτα υγείας με αμύγδαλα ή κακάο με αμύγδαλα και σταφίδες. Αναζητήστε και τον χαλβά με στέβια που κυκλοφορεί και με σοκολάτα υγείας, για απόλαυση με λιγότερες θερμίδες.

6ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου, Λάρισα, τηλ. 2410 571441, www.papayiannibros.gr

Μακεδονικός Χαλβάς – Αφοί Χαΐτογλου 
Παράγεται περισσότερα από 90 χρόνια (η βιομηχανία ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη) και σίγουρα έχει περάσει από τα τραπέζια όλων μας, μια και τον βρίσκουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Γλυκός και με μαλακή υφή, τον έχουμε απολαύσει σε όλες τις γνωστές γεύσεις. Μας αρέσει πολύ η αρωματική εκδοχή με μαστίχα Χίου, ο σοκολατένιος και ο ελαφρύς με φρουκτόζη, αλλά έχουμε «κολλήσει» με τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις όπως οι χαλβάδες με φουντούκια-σταφίδες-κακάο, με μέλι-καρύδια και, φυσικά, με τον υπέροχο χαλβά με κακάο και επικάλυψη σοκολάτας.

Λόρδου Βύρωνος, Καλοχώρι, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 389700, gr.haifoods.com

halvas me kakao_149253356

Κοσμίδη – Γαβρίλη, Χαλβάς Δραπετσώνας
Η ιστορία της χαλβαδοποιίας ξεκινάει το 1924 από τον Μικρασιάτη Κώστα Μεζαρντάσογλου, ενώ από το 1984 τα σκήπτρα κρατούν οι Ευμόρφιος Κοσμίδης και Νικόλαος Γαβρίλης Με υπέροχη μαστιχωτή υφή ο χαλβάς Δραπετσώνας κυκλοφορεί σε πολλές λαχταριστές εκδοχές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι χαλβάδες με cranberries, με χαρουπόμελο και αμύγδαλο, ο ολικής άλεσης με μαύρη ζάχαρη, καθώς και με σοκολάτα και αμύγδαλο. Τα προηγούμενα χρόνια έξω από το κατάστημα στην οδό Αγίου Δημητρίου σχηματίζονταν πάντα ουρές αυτές τις μέρες αλλά λειτουργεί και εξαιρετικό eshop. Για παραγγελίες τηλ. 6976 897624 (9.00-21.00) και www.e-halvas.gr

Χαλβαδοποιία: Αγίου Δημητρίου 1, Δραπετσώνα, Πειραιάς, τηλ. 210 4616448. Υποκατάστημα: Πραξιτέλους 155, Πειραιάς, τηλ. 210 4227606, www.e-halvas.gr

Mάτης
Ίσως ο παλαιότερος χαλβάς της Ελλάδας, με ιστορία που ξεκινάει από το 1898 όταν ο Αθανάσιος Μάτης έφερε από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας την τέχνη παραγωγής χαλβά στην καρδιά των Τρικάλων. Σήμερα, στις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις του, που βρίσκονται στο 4ο χλμ. της περιφερειακής οδού Τρικάλων-Καλαμπάκας, σε μια έκταση 24 στρεμμάτων συνεχίζουν να φτιάχνουν χαλβά από ταχίνι εξαιρετικής ποιότητας δικής τους παραγωγής και καραμέλα, με την παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας. Με υπέροχη γεύση, απίθανη υφή και άρωμα καβουρδισμένου σουσαμιού και βανίλιας ή σοκολάτας ο χαλβάς Mάτης σας κρατάει νόστιμη συντροφιά τη Σαρακοστή και όχι μόνο. Τον βρίσκεις δε σε 5 γεύσεις: βανίλια, φιστίκι, κακάο, σοκολάτα μπίτερ και αμύγδαλο. Kαι με χωρίς φοινικέλαιο.

4ο χλμ. της περιφερειακής οδού Τρικάλων-Καλαμπάκας, Τρίκαλα, τηλ. 24310 27255, www.matis.gr

Λουκάς
Ένας από τους πιο νόστιμους χαλβάδες που μπορείτε να δοκιμάσετε παράγεται στη Θεσσαλονίκη, στο εργαστήριο Λουκάς. Τη γνώση και την τέχνη έφεραν από την Κωνσταντινούπολη τα αδέρφια Ιωάννης και Γιώργος Λουκάς το 1945, και σήμερα τα εγγόνια, Ιωάννης και Γιώργος επίσης, συνεχίζουν την παράδοση. Αν και όλες οι γεύσεις είναι πολύ ωραίες, οι χαλβάδες με σύκο και κουβερτούρα, με πορτοκάλι και κουβερτούρα, αλλά και με αμύγδαλο και κουβερτούρα είναι ασυναγώνιστοι. Πολύ καλό και το καρυδόπαστο, που φτιάχνεται με ταχίνι, κακάο και καρύδια, και μπορεί να γίνει το απόλυτο σοκολατένιο νηστίσιμο γλυκό.

Σοφ. Βενιζέλου 24, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 764362, www.lukas.gr

xalvas fistiki new

Παπαγιαννόπουλος
Κυλινδρικό χαλβά έχετε δοκιμάσει; Αν όχι, είναι ευκαιρία τώρα με τη νηστεία να αναζητήσετε τον χαλβά του Παπαγιαννόπουλου, που έρχεται από τον Βόλο και κυκλοφορεί και σε κυλινδρικό σχήμα. Η ιστορία του ξεκινάει το 1919, με την οικογένεια Παπαγιαννόπουλου να φέρνει τα μυστικά του πεντανόστιμου αυτού χαλβά, που μας κερδίζει με τη γεύση και την τριφτή υφή του, από την Κωνσταντινούπολη. Ο χαλβάς με cranberries, αμύγδαλα και σοκολάτα υγείας είναι πολύ ωραίος, αλλά αυτοί που κερδίζουν τις εντυπώσεις είναι οι special χαλβάδες: με αμύγδαλα που τυλίγεται με μαύρη σοκολάτα, αλλά και με κακάο, φουντούκια και σταφίδες.

Βασσάνη 2 & Παπαδιαμάντη, Βόλος, τηλ. 24210 21340.

Χαλβάς Κυργίων
Μοναδικής νοστιμιάς χαλβάς που μας έρχεται από τη Δράμα, αν και η ιστορία του ξεκινάει από το Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας. Από την Ανατολή, λοιπόν, έφερε την τέχνη και τα μυστικά του χειροποίητου χαλβά ο παππούς Αβραάμ Παπαδόπουλος και σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει την παράδοση δημιουργώντας τον τραγανό και πολύ γευστικό «χαλβά Κυργίων», με τη γλυκιά γεύση και το έντονο άρωμα σουσαμιού. Τον απολαμβάνουμε στις κλασικές γεύσεις (βανίλια, αμύγδαλο, κακάο), αν και ο ολικής άλεσης, ο χαλβάς με φιστίκι Αιγίνης και ο χαλβάς με κουβερτούρα πραγματικά κάνουν τη διαφορά.

Εργοστάσιο: 1ο χλμ. Αγίου Αθανασίου – Κυργίων, Δράμα. Κεντρικό κατάστημα: Μ. Αλεξάνδρου 11, Κύργια Δράμας, τηλ. 25210 68100,  www.halvaskirgion.gr

Χαλβαδοποιία Μαραθώνος
Η νέα άφιξη στον κόσμο του χαλβά ακούει στο όνομα χαλβαδοποιία Μαραθώνος και μπορεί να μη μετράει δεκαετίες στην παραγωγή χαλβά, αλλά η συνταγή είναι πέρα για πέρα αυθεντική, μια και προέρχεται από τον προπάππου των αδερφών Χατζηγαβριήλ που παρασκεύαζε χαλβά στη Μάκρη της Μικράς Ασίας, στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο χαλβάς τους διακρίνεται από εξαιρετική νοστιμιά και τον βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, με bitter σοκολάτα και αμύγδαλα ή πορτοκάλι, με φιστίκι Αιγίνης, με φιστίκι αράπικο και με μέλι.

Λεωφ. Μαραθώνος 164, Νέα Μάκρη, τηλ. 22940 90273, www.halvas-marathonos.gr            

Το ρεπορτάζ επικαιροποιήθηκε 12/3/2021. Για αποστολές καλό είναι να επικοινωνήσετε με τα καταστήματα.

Δείτε επίσης:

Δυναμωτικός χαλβάς με ξηρούς καρπούς 

Χαλβάς με γέμιση παγωτού

Νηστίσιμος χαλβάς με μόνο 4 υλικά